22 Eylül 2024 Pazar

Hindistan'da Şehitler Haftası anmaları başlıyor

HKP (Maoist)'in devrim şehitlerini andığı Şehitler Haftası, 28 Temmuz'da başlıyor. Hindistan devrimci mücadelesinde önemli bir kopuş yaratan Charu Mazumdar'ın ölüm tarihi olan 28 Temmuz ile başlayan haftada devrim mücadelesine can suyu olanlar anılıyor. 

Hindistan Komünist Partisi (Maoist), Hindistan devrim mücadelesinde bir kopuş yaratmış Charu Mazumdar'ın öldüğü 28 Temmuz günü ile başlayan haftayı her yıl Şehitler Haftası olarak geçiriyor. Hindistan devrimci tarihindeki önemli devrimcileri ve parti tarihlerindeki şehitleri etkinlik ve eylemlerle anıyor.

TÜM ŞEHİTLER İÇİN ANMALAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK
HKP (Maoist) şehitler haftası olarak ilan ettiği günler için yaptığı açıklamada Naksalit silahlı köylü ayaklanmasından bu yana Hindistan devrimi için büyük fedakarlıklar yaparak yaşamlarını yitiren tüm şehit yoldaşları adına devrimci anmalar gerçekleştireceklerini bildirdi. Açıklamada önceki yıl hayatını kaybeden iki devrimci isim de anıldı; ABD destekli Peru rejimi tarafından uzun yıllardır tutsak olduğu hapishanede hayatını kaybeden Yoldaş Gonzalo (Abimael Guzman) ve Filipinler Yeni Halk Ordusu sözcüsü Yoldaş Oris'in (Jorge Madlos) devrimci hareketin önemli bir hafızasını taşıdıkları ve devrim için canlarını verdikleri belirtildi.

Hindutva faşist Modi rejiminin HKP (Maoist)'in Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu'na (HKGO) karşı 2017'de başlattığı Samadhan-Prahar adlı soykırımcı imha saldırısı, hükümetin salgına rağmen bütçenin yüzde13,7'sini askeri harcamalara ayırmasıyla sürüyor. Faşist Modi rejimi bu süreçte “ileri operasyon üsleri” adı altında Naksalit halk isyanının sürdüğü eyaletlerde var olan 31 kampa ek olarak 22 yeni polis kampı (karakolu/üssü) daha inşa etti. HKP (Maoist) şehitler haftası açıklamasında 2009'daki “Yeşil Av Operasyonu”nun devamı olan bu stratejik imha saldırısını alt etmek için şehitlerin anısının mücadeleye devrimci kararlılık ve bağlılık sağladığını belirtti.

SON BİR YILDA 124 KİŞİ ŞEHİT DÜŞTÜ
Son bir yılda merkezi ve eyalet önderliklerinden isimler dahil 124 yoldaşlarının şehit düştüğünü belirten HKP (Maoist), saldırıların yoğunlaştığı son 3 yılda, Batı Bengal eyalet komitesi sekreteri ve MK üyesi Patit Pavan Haldar'ın (Yoldaş Tapasda) hapishanedeki işkencenin ardından iki hafta sonra 2019'da, MK üyesi Narendra Singh'in (Yoldaş Chintanda) yine işkenceyle 2020'de, MK üyesi Purnendu Shekhar Mukherjee'nin (Yoldaş Ambarda/Gaganda) çatışma sırasında 2021'de, MK ve politbüro üyesi Akkiraju Haragopal'ın (Yoldaş Ramakrishna) zorlu mücadele koşullarında böbrek yetmezliğinden 2021'de ve MK üyesi Milind Baburao Teltumbde'nin (Yoldaş Deepakda) 26 HKGO gerillası ile birlikte Mardintola-Pareva çatışmasında 2021'de olmak üzere 5 Merkez Komite üyelerinin şehit düştüğünü kaydetti. Şehitlerin 69'u çatışmalarda, 19'u pusuya düşürülerek, 27'si kötü sağlık koşullarından, 3'ü hapishanede uygun tedavi görmediğinden ve 4'ü çeşitli kazalarda hayatını kaybettiği açıklamada detaylı bir şekilde özetlendi. Ayrıca 20 kadar yoldaşlarının şehit düşmelerine dair bilgilerin netleştirilemediğini ve 5 Merkez Komite üyelerinin ise tutsak alındığını belirten HKP (Maoist), ayrıca mücadelede yaşamını yitiren aktivist, aydın, sempatizan ve parti dostlarından onlarca kişiyi de saygıyla andığını belirtti.

'ÇIKAR ÇATIŞMALARI NEDENİYLE BÜYÜK ACILAR ÇEKİLDİ'
1 Temmuz'da İtalya'da düzenlenen Hindistan Halk Savaşına Enternasyonal Destek Komiteleri (ICSPWI) toplantısına gönderilen açıklamada Ukrayna-Rusya savaşının ABD'nin gerileyen tek kutuplu dünya hegemonyasını korumak için uyguladığı saldırgan emperyalist politikaları sonucu meydana geldiği belirtilirken nükleer silahlar dahil silah satışlarının dünyayı 3. emperyalist paylaşım savaşına sürüklediği ve yüz milyonlarca işçi ve ezilenin emperyalist çıkar çatışmaları nedeniyle büyük acılar çektiğine dikkat çekildi. Modi'nin Brahman Hindutva faşist güçleri eliyle sürdürdüğü rejimin “yeni Hindistan” iddiasıyla anayasayı yok sayarak ülkeyi “tek ulus tek her şey” sloganıyla bir “Hindu devletine” dönüştürdüğü belirtildi. Bu süreçte bir avuç kapitalist dünyanın en zenginleri arasına girerken işçiler, çiftçiler, kadınlar, Dalitler ve Müslümanlar Hindu faşistlerin azgın rejiminden en çok acıyı çekenler oldu. Tüm bu kesimler Modi rejimine karşı aynı zamanda büyük bir direnişin de yaratıcısı oldular. 28-29 Mart'ta sendikalar öncülüğündeki genel grev, çiftçilerin de desteğiyle büyük bir başarı sağladı ve Modi'nin orman ve işçi haklarıyla getirmeye çalıştığı yeni yasaları geri çekmesini sağladı. Hindistan'ın Naga, Mizo, Manipur ve diğer Kuzeydoğu eyaletlerinde süren ulusal kurtuluş mücadeleleri de kendi kaderlerini tayin etme hakkı iddiasıyla yoğun çarpışmalara sahne olmayı sürdürüyor.

MLKP, ŞEHİTLER HAFTASI İÇİN DEVRİMCİ DİLEKLERİNİ İLETTİ
Marksist Leninist Komünist Parti Enternasyonal Büro'nun Türkiye ve Kürdistanlı komünistlerin HKP (Maoist)'in şehitler haftası için devrimci dileklerini ilettiği mesajında partinin kurucu önderlerinden kabul edilen Charu Mazumdar'ın benzer yıllarda tıpkı Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya gibi Naxalbari ayaklanmasıyla revizyonizm ve reformizmden kopuşu gerçekleştirenlerden olduğu vurgulandı. MLKP'nin Kasım ayı şehitler ayının Birlik Devrimi'nin zaferini perçinleyen anlamı ve HKP (Maoist)'in de 2004'te iki devrimci partinin birleşmesiyle kurulması, kendi önceli partilerin şehitlerini sahiplenmesi ve kurucu önder kabul etmesinin devrimci değerlere bağlılığın göstergeleri olduğu ifade edildi. Mesajda, faşist Modi hükümetinin, tıpkı Erdoğan'ın saray hükümeti gibi Rusya ve ABD arasındaki emperyalist rekabetten yararlanarak ikili tutumlarla çıkar arayışı içinde olmasına vurgu yapıldı. AKP'nin Çökertme Planı'na ve şu an süren Pençe-Kilit operasyonlarına benzeyen Modi'nin Hindutva faşizminin 2017'de başlattığı geniş kapsamlı Samadhan-Prahar askeri operasyonlarına karşı Halk Kurtuluş Gerilla Ordusu'nun savaşçılarına ve tüm parti saflarına başarılı bir mücadele yılı dileği iletildi.

CHARU MAZUMDAR KİMDİR
Bu yıl 28 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasındaki hafta, Hindistan devrim mücadelesinde Naksalit silahlı ayaklanmasındaki rolüyle önemli bir kopuş yaratmış Charu Mazumdar'ın ölümünün 50. ve yine önemli önder kadrolardan Kanhai Chatterjee'nin ölümünün 40. yıldönümü olarak özel bir önem taşıyor. 2004'te Hindistan Maoist Komünist Merkez ve HKP (ML) (Halk Savaşı) partilerinin birleşmesiyle kurulan HKP (Maoist) iki ismi de partilerinin kurucu önderleri kabul ediyor.

Revizyonistleşmiş Hindistan Komünist Partisi (Marksist)'ten koparak önce 1967'de Naksalit ayaklanmasında teorik ve pratik çalışmalarıyla yer alan Mazumdar, 1969'da Hindistan Komünist Partisi (Marksist-Leninist)'in kurulmasına öncülük etti ve partinin genel sekreteri oldu. Ayaklanma sırasında yazdığı Sekiz Tarihi Belge başlıklı çalışması harekete yön veren ideolojik bir rehber oldu. 16 Temmuz 1972'de evinden gözaltına alınan Mazumdar, 12 gün sonra 28 Temmuz'da astım hastası olarak polis gözetiminde oksijen verilmeyerek katledildi. Hindistan devrimci hareketi onun ölümünden sonra pek çok bölünme yaşadı.

Yine 1967'de Naksalit ayaklanmasında yer alan Kanhai Chatterjee ise yeni kurulan HKP'ye (ML) katılmaz, ancak 2004'te iki devrimci partinin birleşmesiyle kurulan HKP(Maoist)'in önceli yapılardan olan Maoist Komünist Merkez'in 1969'daki kuruluşunda önderlerden biri olarak yer alır. Partinin yeraltı çalışmaları sırasında 18 Temmuz 1982'de ağır hastalıkları sonucu hayatını kaybeder.