2 Ekim 2024 Çarşamba

Heybeliada'da polis ablukası altında sanatoryum eylemi

Heybeliada Sanatoryumunun Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine karşı sağlık örgütleri Heybeliada'da ortak açıklama yaptı.

Türkiye'nin ilk tüberküloz hastanelerinden olan ve 1924 yılında kurulan Heybeliada Sanatoryumunun Diyanet İşleri Başkanlığına devredilmesine karşı sağlık örgütleri Heybeliada'da açıklama yaparak "Heybeliada Sanatoryumu bir sağlık kurumudur ve öyle kalmalıdır" dedi.

PANDEMİ GEREKÇESİYLE ENGEL
Evrensel'in haberine göre; İstanbul Tabip Odası, Türk Toraks Derneği İstanbul Şubesi ve TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu tarafından, sanatoryum ile ilgili ortak bir basın açıklaması nedeniyle Heybeliada polis ablukasına alındı.

Heybeliada İskele'de biraraya gelen sağlık örgütlerinin Heybeliada Sanatoryumu önüne gidişleri pandemi gerekçesiyle polis tarafından engellendi. Eylem yasağı nedeniyle iskelede yapılan açıklamaya Adalar Kent Konseyi, Validebağ Savunması ve Adalardaki demokratik kitle örgütleri, Adalar Belediye Başkanı Erdem Gül destek verdi.

'SANATORYUM OLARAK KALMALI'
Yasak kararı, açıklama öncesi alkışlarla protesto edilirken, Ada sakinleri de açıklamanın yapılacağı alanda tepkilerini dile getiren kısa konuşmalar yaptılar. Bir Adalı, babasının Heybeliada Sanatoryumunda başhekimlik yaptığını ve Sanatoryumun bir sağlık kurumu olarak kalmasını istediklerini dile getirdi. 1910 yılından itibaren ailesi Heybeliada'da yaşayan Tülay Özdeş de Heybeliada Sanatoryumu'nun Türkiye'nin ilk tüberküloz hastanelerinden biri olduğu belirtirken, "Pandemi hastanesi her yere kurulur. Bazen yanlış ifade ediliyor, pandemi hastanesi değil, tüberküloz hastanesi" dedi. Konuşması sonrası görüştüğümüz Özdeş, büyük büyük babasının verem olan kızını Heybeliada Sanatoryumuna getirerek tedavi ettirdiğini söyledi.

Adalar Kent Konseyi Başkanı İskender Özturanlı ise yaptığı konuşmada, polis ile karşı karşıya getirilmelerini eleştirdi ve "Sanatoryum önünde açıklama yapılsaydı, bunun gibi bir şey olacaktı. İleriki tarihlerde orada da yapacağız" dedi.

'SAYISIZ UZMAN YETİŞTİRDİ'
Eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Heybeliada Sanatoryumunun adeta Türkiye'de tüberkülozun tarihiyle denk belirterek, tedavi hizmetlerinin yanı sıra tıp eğitimi de veren Sanatoryumun, aralarında Prof. Dr. Siyami Ersek'in de olduğu birçok yeli ve yabancı uzman ve hekim yetiştirdiğini anlattı.

Ortak açıklamada şu talepler dile getirildi:
"Heybeliada Sanatoryumu bir sağlık kuruluşu olarak yeniden yapılandırılmalı ve gerek ada halkının sağlık gereksinimlerine uygun bir sağlık kuruluşu yanında, tüberküloz ve diğer akciğer hastalıkları konusunda araştırma yapılabilecek bir tesis, kronik akciğer hastalıkları için bir rehabilitasyon merkezi vb gibi amaçlar için organize edilmelidir. Bunların yanında bu sağlık kompleksi içinde bir Tıp Tarihi ve Tüberküloz Müzesi kurularak tarihi ve kültürel kimliği yaşatılmalıdır."