16 Eylül 2024 Pazartesi

Hewler ve Şengal'de gazetecilerden eylem: Saldırılar bize geri adım attıramaz

Hewlêr Muhabiler Örgütü ve Şengal Özgür Basını, gazetecilere yönelik katliam saldırılarına karşı açıklama yaptı. 

Hewlêr Muhabir Haklarını Koruma ve Geliştirme Örgütü, Gulistan Tara ve Hêro Behadîn'in ölümsüzleşmesinin ardından bir basın açıklaması düzenledi. Hewlêr Muhabir Haklarını Koruma ve Geliştirme Örgütü Başkanı Hozan Kadir, basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Kürdistan Bölgesi ve dışında gazetecilere yönelik terör saldırıları devam ediyor. Dün iki kadın gazetecinin yaşamını yitirdiği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Uluslararası örgütlerden, Irak'a komşu ülkelere savaşın sivillerden uzak tutulması için baskı yapma çağrısında bulunuyoruz."

Hozan Kadir, Türk devletine gazetecilere yönelik saldırılarını durdurma çağrısında bulundu. Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin saldırılara karşı tutumunun oldukça zayıf olduğunu söyleyen Hozan Kadir, "Komşu ülkelerin Kürdistan'ın köylerini ve ilçelerini bombaladığı ve masum halkı hedef aldığı bir dönemde hükümetler kendi topraklarının egemenliğini koruyamıyor" dedi. Hozan Kadir, son olarak şunları söyledi; "Her iki kadın gazetecinin şehit düşürülmesinin hiçbir gerekçesi olamaz. Bu saldırı tüm uluslararası ilkelere ve yasalara aykırıdır."

ŞENGAL ÖZGÜR BASINI: TÜRK DEVLETİNİN SALDIRILARI BİZİ DURDURAMAYACAK
Şengal Özgür Basını üyeleri, bugün öğle saatlerinde Kersê Vadisi'nde bulunan Önderlik Bahçesi'nde bir araya geldi. Şehit Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'in fotoğraflarını taşıyan Êzidî gazeteciler, Türk devleti ve işbirlikçilerine yönelik saldırısını kınayarak medya kurum ve kuruluşlarına gazetecilerin haklarını korumaya çağrıda bulundu. Tüm gazeteci arkadaşları adına şehit ailelerine ve gazetecilere başsağlığı yaralılara da acil şifalar dileyerek konuşmasına başlayan Şengal Özgür Basın çalışanı Rojbîn Hebabî, şunları söyledi: "Gazeteciler hakikati ortaya çıkardıkları için işgalci Türk devletinin hedefi oluyor. Buradan Türk devletinin saldırılarının bizi durduramayacağını, tam tersine yapılan her saldırının bizi güçlendireceğini belirtiyoruz. Verdiğimiz her şehit, mücadele azmimizi yükseltiyor ve sesimizin daha da güçlü çıkmasını sağlıyor."

DP'nin Türk devleti ile yaptığı işbirliğine dikkat çeken Rojbîn Hebabî, "Türk devleti, KDP'nin desteğiyle gazetecilere saldırıyor. Ancak şunu bilmeliler ki her zaman şehitlerimizin izinde olacağız ve onların saldırıları bizleri susturamayacak. Gulistan yoldaş 25 yıldır özgür basın çalışmalarını yürütüyordu ve kadın hakikatini ortaya koymak için mücadele ediyordu. Gulistan arkadaş dün özgür basına tohum ekti, bugün onun ektiği tohumları biziz. Biz onun ve şehitlerimizin çizgisinde olacağız. Hiçbir şehidimizin kalemi yerde kalmayacak."

'IRAK VE KüRDİSTAN BÖLGESİ'NDE GAZETECİLER HEDEF ALINIYOR'
Rojbîn Hebabî, gazetecilere yönelik saldırılara son verilmesi çağrısında bulunarak, "Dünyanın hiçbir yerinde gazetecilere yönelik saldırılar kabul edilmiyor. Ancak ne yazık ki Irak ve Kurdistan Bölgesi'nde gazetecilere hedef alınıyor. 8 Temmuz'da Türk hükümeti Şengal'de bir gazetecinin aracını hedef aldı ve Murat Mîrza arkadaşımız şehit düştü" dedi.

'SEYÎDSADİQ'TAKİ YÖNELİK SALDIRIDA KDP'NİN PARMAĞI VAR'
Şehit Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn'i anarak konuşmasına başlayan gazeteci İbrahim Êzidî ise şunları söyledi: "Şehitlerimiz Nujîyan Agir ve Murat'a verdiğimiz mücadele sözünü burada bir kez daha yeniliyoruz. Özgür basın demokratik ulus sistemini esas alıyorsa, KDP'nin medya kuruluşları da köleliği ve Kürdistan'ın işgalini esas almaktadır. Herkesten önce KDP medyasının saldırı haberini vermesi saldırıda parmağı olduğunu gösteriyor. Hakikat uğruna mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir. Toplumun acılarını dile getiren, halkının sesi olmaya çalışan tüm gazetecilerin hedef olduğunu biliyoruz. Bu saldırılarla bize geri adım attıramazlar. Daima şehitlerimizin izinde olacağız."

İbrahim Êzidî, saldırının Irak ile Türkiye arasındaki anlaşmanın sonucu olduğunu belirterek konuşmasını şu sözlerle noktaladı: "Gazetecilere yönelik bu saldırılar yeni bir aşamanın başlangıcıdır. Gazetecilerin hedef alınması saldırının arkasındaki kirli ve tehlikeli planları gösteriyor. KDP yönetimini ve Türk devletinin işgalini kabul etmeyenler saldırıların hedefi oluyor."