2 Ekim 2024 Çarşamba

'Hesekê'deki su kesintisi talimatı Ankara'dan mı verildi?'

HDP Batman Milletvekili Feleknas uca, Hesekê'deki su kesintisini Meclis gündemine taşıdı. Uca, "Su kesintisi talimatı Ankara'dan mı verildi?" diye sordu.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Türkiye'nin, Kuzey ve Doğu Suriye'nin Hesekê kentine giden içme suyunu kesmesini Meclis gündemine taşıdı. Feleknas konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergerde, "Pandemi döneminde bir milyonu aşkın insanın içme suyuna ulaşmasını engellemektedir. Hesekê'nin su ihtiyacı 2001 yılı öncesine kadar Habur suyundan karşılanmaktaydı. Ancak, Habur suyu kuruduktan sonra 2001-2002 yılları arasında Suriye rejimi Serêkaniyê ile Dirbêsiyê arasındaki Elok köyünde 30 kuyu kazdı ve buradan çıkan suyu bir depoya aktararak Hasekê'nin su ihtiyacını giderme yoluna gitti. Daha sonra, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ona bağlı silahlı grupların Serêkaniyê'yi işgaliyle sınıra yakın bir bölgede bulunan Elok Su İstasyonu da ele geçirilmiş oldu ve buradan Hesekê'ye giden, hayati öneme sahip su kesildi. Bir süre sonra Rusya ile Türkiye devleti arasında yapılan görüşmeler sonrası Özerk Yönetim'in Serêkaniyê'ye ve Elok istasyonuna 20 megaamper elektrik vermesi karşılığında suyun bırakılması konusunda anlaşmaya varıldı" denildi.

Önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın şu soruları yanıtlaması istendi: 
Hesekê'ye su verilmemesinin sebebi nedir? Tüm dünyada milyonlarca insanı etkileyen salgın bir hastalığa karşı bir milyonu aşkın insanı, bu hastalığa karşı savunmasız bırakmanın herhangi bir açıklaması var mıdır?
Elok Su İstasyonu'nun 8 pompasının sadece bir tanesini açarak ne amaçlanmıştır? İnsanlara suyun ulaşmayacağını bilerek uygulanan bu yöntemin sebebi nedir? Milyonlarca insanın hayatını tehlikeye sokmanın sebebi nedir?
Türk Askerlerinin anlaşmaya rağmen, su kesintilerine devam ettiği ve istasyon çalışanlarını kovduğu bilgisi doğru mudur? Ankara'dan su kesintisi talimatı verilmiş midir? Böyle bir talimat yoksa, bunu öne sürenler hakkında herhangi bir soruşturma başlatılacak mıdır?
Hesekê halkının, temel hakları olan suya tekrar kavuşmasını sağlamaya yönelik herhangi bir adım atılacak mıdır? Böyle bir çalışma mevcutsa ne aşamadadır?