22 Eylül 2024 Pazar

'Herkesin anadilde sağlık hizmeti alma hakkı var'

Amed Sağlık Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle düzenlediği açıklamada, herkesin sağlık hakkından eşit yararlanabilmesi için anadilde sağlık hizmetinin önemine dikkat çekti.

Amed Sağlık Platformu, 21 Şubat Dünya Anadil Günü kapsamında, "Anadilde sağlık hizmet hakkı" başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. Selahattin Eyyubi Hastanesi'nin Başhakimliği önünde düzenlenen açıklamaya, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği'nin (MED-DER) yanı sıra birçok demokratik kitle örgütü katıldı. "Tenduristiya bi zimanê zikmakî hilma jiyanê ye" pankartı açılan eylemde Kürtçe açıklamayı Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan okudu.

Dilin sadece bir iletişim aracı olmadığını, dilin insan duygusunu, düşüncesini, kimliğini ve kültürünü yansıttığını ifade eden Turan, dilin sağlık hizmeti için de önemli olduğunu vurguladı. Anadilde sağlık hizmetinin temel bir hak olduğunu dile getiren Turan, sağlık hizmetlerinde eşitlik için anadilde sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini ancak bu hakkın Türkiye'de ayaklar altına alındığını söyledi.

Turan, şöyle devam etti: "Sağlıklı tedavi için hastanın kendini anadilinde ifade etmesi gerekir. Hasta ile sağlıkçı arasında giren ve tercümanlık görevi yapan üçüncü kişi olması halinde hasta mahremiyet nedeniyle kendini ifade edemiyor. Bu da daha büyük sorunlara neden oluyor. Bu sorunların çözülmesi için anadilde sağlık hizmeti verilmesi gerekir. Bunun önünde hiç engel ve bahane olamaz."

Turan, "Eşit şartlarda sağlık hizmetinin olabilmesi için hizmetin anadilde verilmesini savunuyoruz. 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle anadil üzerindeki tüm engellerin kaldırılmasını ve herkesin kendi anadilinde hizmet almasını istiyoruz" dedi.