5 Ekim 2024 Cumartesi

Hekimlerden 'Beyaz Yürüyüş'e çağrı

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok ilde basın açıklaması gerçekleştiren Aile Sağlığı Hekimleri, 23 Kasım'da yapılacak Beyaz Yürüyüş'e çağrı yaptı.

Türk Tabipleri Odası Aile Sağlığı Hekimleri, "Emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir temel ödeme istiyoruz ve hekimlere 7 bin 200 ek gösterge derhal verilmelidir" çağrısıyla  birçok ilde basın açıklaması düzenledi.

İSTANBUL
İstanbul Beşiktaş'taki 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde, düzenlenen açıklamada konuşan  Bilge Atlas Kaplan,  sağlık çalışanlarının emeklerinin görünmesini istediklerini belirtti. Kaplan, toplum sağlığına yönelik politikaların başarısının sağlık emekçilerinin özlük ve ekonomik haklarının geliştirilmesi ile gerçekleşebileceğini kaydetti.

Hekimlik yapabilmek için çalışma koşularının hukuki ve insancıl olması gerektiğini aktaran Kaplan, hekimliğin çalışma sürelerine, mesleki bağımsızlığa, bilimsel şiddetten uzak bir ortama bağlı olduğunu ancak çalışma koşulları ve sağlık sistemi bozukluklarının yanı sıra bir sorununda geçinememek olduğunu vurguladı.

ANKARA
Ankara Tabipler Odası, şube binasında ise basın toplantısı düzenlendi. Şube Genel Sekreteri Muharrem Baytemur ise şu ifadeleri kullandı: "Son dönemde bu ülkede çarşıda, pazarda, mutfakta artan bir enflasyon varken, her gün yeni zam haberleri ile hayat pahalılığı halkın gündemini işgal etmişken her yerden geçinemiyoruz sesleri yükselmektedir. Elbette hekimler ve sağlık emekçileri de bu yoksullaşmadan etkilenmekte, insanca yaşayacak ücreti alamamaktadır. Ekim 2021 TÜRK-İŞ araştırmasının sonucuna göre; aylık gelirde yoksulluk sınırı 10 bin 075,58 TL’dir. 2021 Temmuz ayı enflasyonu yüzde 18,95 olmasına rağmen bu yıl kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylık ücretlerinde verilen zam oranı yüzde 8,45 düzeyinde kalmıştır. Bağımsız araştırmacılara göre, halkın hissettiği ‘gerçek enflasyon’ yüzde 45’tir. Sabit ek ödeme hariç; mesleğe yeni başlayan pratisyen hekim maaşı yaklaşık 4 bin 900 TL; 30 yıllık uzman hekim maaşı 5 bin 800 TL’dir. Hekim emekli maaşında 2018’de yapılan değişiklikle kısmi bir iyileştirme yapılmış olsa da, emekli olup çalışılırsa bu ödeme kesilmektedir."

ÖNERİLER SIRALANDI
Urfa, Antalya, Mersin ve Adana’da  düzenlenen basın açıklamalarında ise tüm sağlık çalışanları maaşında da 3 bin 600 ek gösterge uygulanması talebini hatırlatarak 23 Kasım'da yapılacak "Beyaz Yürüyüş'e çağrı yapıldı ve şu öneriler sunuldu:
* "Devlet memuru hekimler için ek göstergeler; 10 yıl ve üstü, 1. derece doçent eğitim görevlisi için 7 bin 200; uzman için 6 bin 400; 8. derece pratisyen için bin 600 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için 7 bin 200, doçent için 6 bin 800 olmalıdır.
* Devlet memuru hekimler için özel hizmet tazminat oranları; doçent eğitim görevlisi için yüzde 700; uzman için yüzde 550; 8. derece pratisyen için yüzde 360 olarak değiştirilmelidir. Yüksek Öğretim Personeli 4 yıl ve üstü profesör doktor için yüzde 700, doçent için yüzde 650 olmalıdır.
* Önerilen değişikliklerle hekimlerin çalışırken maaşı 18 bin TL'den, emeklilikte 10 bin TL'den daha az olmamalıdır."