20 Eylül 2024 Cuma

HEDEP Yerel Yönetimler Kadın Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı

HEDEP Kadın Meclisi'nin dün düzenlediği Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Rojava devriminde yaşamını yitirenlere adanan konferansta, yaklaşan yerel seçimlerde kadın örgütlülüğünü büyütme, kadınların yaptığı öneri ve eleştiriler doğrultusunda hareket etmenin önemine vurgu yapıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Kadın Meclisi, Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı'nın sonuç bildirgesini açıkladı. "Bi jin jiyan azadiyê ber bi rêveberiyên xwecihî yên azad ve" (Kadın yaşam özgürlük ile özgür yerel yönetimlere) şiarıyla Ankara'da düzenlenen konferans, Hevrin Xelef, Yusra Derwêş ve Kader Ortakaya şahsında Rojava kadın devrimi mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlara adandı. Sonuç bildirgesinde, "Demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü paradigma ile yeni yaşamı ören Rojavalı kadınların direnişi direnişimizdir diyoruz" denildi.

'EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ MOR ÇİZGİMİZDİR'
Kadınların yerel yönetimlerde yer alması mücadelesinin 3 kadın meclis üyesi ile başladığı hatırlatılarak, bugün eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık ilkesiyle taçlandırıldığı, bunun kadın mücadele tarihine büyük bir kazanım olarak sunulduğu vurgulandı. 2014 yılında yerel seçimlerde başlayan eşbaşkanlık sisteminin eşit temsiliyet ilkesi doğrultusunda tüm mekanizmalara uygulandığı hatırlatılan sonuç bildirgesinde, "Sistemimize yönelik saldırılar karşısında tek bir adım dahi geri atmadık. Çünkü bizler yerel yönetimleri belediye binalarına sığdıran değil, yerinden yönetimi esas alan yerelden demokrasiyi hayata geçirenleriz" ifadelerine yer verildi.

Eşit temsiliyet, eşbaşkanlık sisteminin kriminalize edilmesine, kayyum saldırılarına karşı güçlü bir mücadele ihtiyacına işaret edilen sonuç bildirgesinde, "Özellikle yerel seçimlere giderken sistemimizi en güçlü şekilde öreceğimizin sözünü veriyoruz. İl genel meclis üyelerimizden belediye meclis üyelerine, belediye eşbaşkanlarına kadar kadınların yerel yönetimlerde aktif bir şekilde yer almasını sağlayacak politikalarla yerel seçimleri karşılayacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın" denildi.

'ROJAVA'DA ÖRÜLEN YENİ YAŞAM 3. YOL SİYASETİMİZE IŞIK OLMUŞTUR'
Rojava ve Şengal'de IŞİD çetelerine karşı özsavunmasını gerçekleştirerek yeni yaşamın öncüsü olan kadınların mücadelesinin kendileri için ilham kaynağı olduğu kaydedilen sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: "Kadın köylerinden, kooperatiflerine, kadın anayasasından, kadın üniversitesine ilmek ilmek örülen bu süreç 3. yol siyasetimizin yol haritasını ortaya çıkarmıştır. Tarih halkların, kadınların karar alma mekanizmalarından yönetim mekanizmalarına kadar yer almadığı hiçbir sistemin ayakta duramayacağının örneği ile doludur. Tüm bu gerçeklerden hareketle Demokratik Cumhuriyet iddiamızın inşasını kadın özgürlükçü yerel yönetimler modelimizle en yerelden başlayarak hayata geçireceğiz. Kadın öncülüğünde gerçekleştireceğimiz her çalışmada tekçi, cinsiyetçi, militarist erkek egemen anlayışa karşı tüm farklılıkları ile toplumun tüm renklerini kucaklayacağız."

'TECRİDİN BİR REJİM HALİNE GETİRİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit politikalarına karşı mücadelenin önemine işaret edilen sonuç bildirgesinde, "İmralı Cezaevinde tecrit edilmek istenen Kürt halkının varlığıdır. Sayın Öcalan bu topraklarda onurlu barışın teminatıdır. Kürt sorunun demokratik çözümünün anahtarıdır. Sayın Öcalan üzerinden yürütülen mutlak tecridi kaldıracak olan da, onun fiziki özgürlüğüne kavuşturacak olan da kadınlardır. Demokratik ekolojik kadın özgürlükçü paradigmamızı, yerel yönetim anlayışımızı hayata geçirerek mutlak tecridi kıracağız" denildi.

Kürt kadın ve gençlerine yönelik özel savaş politikalarına da değinilen konferans sonuç bildirgesinde, özel savaş politikalarıyla kadın örgütlülüğü ve dayanışmasını büyüterek mücadele edilebileceği vurgulandı.

Anadil hakkı, asimilasyon politikalarına da değinilen sonuç bildirgesinde, rant ve talan siyasetinin doğayı, dereleri, gölleri, ağaçları, ormanları nasıl yok ettiğine işaret edildi. "Cudi'den Akbelen'e ormanlarımız yok edilerek bizlere bir yaşam alanı bırakılmamaktadır" denilen sonuç bildirgesinde, kadın dostu kentler inşa edeceklerini, ağaçları ve ormanları koruyacakları vurgulandı.

'UMUTLUYUZ, KARARLIYIZ, İNANÇLIYIZ'
Yerel seçimler yaklaşırken örgütlü oldukları alanlarda kadınlarla bir araya geldikleri hatırlatılan Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Konferansı sonuç bildirgesinde, bölge konferansları, atölyelerde kadınlarla buluşulduğu bilgisine yer verildi. Bu tartışmalarda yapılan öneri ve eleştiriler doğrultusunda hareket edileceği belirtilen sonuç bildirgesinde, partinin tüm alanlarında olduğu gibi yerel yönetimler alanına da erkek egemen anlayışın sirayet ettiği kaydedildi. Buna karşı kadın örgütlülüğünü büyüterek mücadele edecekleri vurgulanan sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi: "Bizler gücümüzü paradigmamıza olan bağlılığımızdan alıyoruz. Belediye binalarına sığmayacak bir yerel yönetim anlayışı ile demokratik bir toplumu da, kendimizi de yeniden inşa edeceğiz. Özümüze dönerek demokratik ekolojik kadın özgürlükçü paradigmamızı hayata geçireceğiz. Paradigmamız var, bunu gerçekleştirecek gücümüz, inancımız, irademiz var. Kadından ve toplumdan gasp edilen her şeyi geri alacağız. Özgür yaşamı inşa edeceğiz. Jin jiyan azadî!"