20 Eylül 2024 Cuma

HDP'nin sol sosyalist adayları Meclise giriyor

Çeşitli parti ve yapılardan, sosyalist hareketin temsilcileri Halkların Demokratik Partisi'nden milletvekili seçildi. 24 Haziran seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre HDP bileşeni örgütlerin temsilcileri, emek hareketinin sesini Meclise taşımaya hazırlanıyor. Emek hareketinin ve ezilenlerin ittifakı olarak 24 Haziran seçimlerine giren Halkların Demokratik Partisi (HDP) 67 milletvekili çıkarırken sosyalist hareketin temsilcileri de bir çok ilde Meclise girmeye hak kazandı.

Çeşitli parti ve yapılardan, sosyalist hareketin temsilcileri Halkların Demokratik Partisi'nden milletvekili seçildi. 24 Haziran seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre HDP bileşeni örgütlerin temsilcileri, emek hareketinin sesini Meclise taşımaya hazırlanıyor.

EZİLENLERİN TEMSİLCİSİ MURAT ÇEPNİ

HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni İzmir'den TBMM'ye girmeyi başardı. 1 Kasım 2015 genel seçimlerinde İzmir'de yüzde 8.6 oy alan HDP, 24 Haziran'da bu oyu 1.8 puan artırarak yüzde 10.4'e taşıdı. Figen Yüksekdağ'ın siyaset yapma hakkının gasp edilmesi üzerine HDP Eş Başkanlığına seçilen Serpil Kemalbay 7 Haziran 2015 seçimlerinde İstanbul'dan aday olmuştu.

HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni ise 2. bölge 1. sıradan aday gösterildi. Ezilenlerin Sosyalist Partisi Merkezi Yürütme Kurulu'nda görevini sürdüren Çepni daha sonra HDP'den milletvekili adayı oldu. Rize doğumlu Çepni, Halkların Demokratik Kongresi'nin kuruluş çalışmalarında yer aldı. Çok yoğun bir seçim çalışması yürüten Çepni seçimden kısa süre önce Etkin Haber'e yaptığı değerlendirmede "Seçim sonucu ne olursa olsun mücadele değişik biçimlerde devam edecek. Buna hazır olmak kesinlikle demokrasi güçlerinin birleşikliğine bağlıdır." demişti.

TİP'İN İKİ KURUCUSU HATAY VE İSTANBUL'DAN SEÇİLDİ

HDP’den aday olan Türkiye İşçi Partisi Kurucu Meclis üyeleri Erkan Baş ve Barış Atay, kesin olmayan seçim sonuçlarına göre Meclise girmeye hak kazandı.

Tiyatro ve sinema oyuncusu Barış Atay, HDP'nin daha önce milletvekili çıkaramadığı Hatay'da başarıya ulaştı. 'Sadece Diktatör' isimli tiyatro oyunu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yasaklanan ve bu nedenle gözaltına alınan Atay, HDP’nin 1. sıra adayı gösterildi. HDP, 24 Haziran Genel Seçimleri’nde Hatay’da yüzde 10,86 civarında oy alarak dördüncü parti oldu. Hatay’da AKP 6, CHP 4, MHP 2, HDP ise 1 vekil çıkardı.

Atay, sonuçların açıklanmasının ardından sosyal medya hesabından şu paylaşımları yaptı: "Hiç şüpheniz olmasın biz kazandık ve kazandığımızı alana kadar tek bir an, bir tek geri adım bile atmadan mücadeleye devam edeceğiz... Direniş daima, zafere kadar. Mecliste, sokakta, fabrikada, tarlada... Zafer; emeğin, emekçinin, direnen halkın olacak."

HDP'nin İstanbul 1. Bölge'den 4 milletvekili çıkarmasıyla Erkan Baş da Meclise girdi. Baş seçim başarısını "Söz kardeşim en kısa sürede eksiklerimizi, hatalarımızı telafi edecek ve ülkemizi bu karanlık iktidardan tümüyle kurtaracağız. Herkes emin olsun, daha büyük bir azim ve kararlılıkla devam edeceğiz, hayatın her alanında mücadelemiz büyüyecek." sözleriyle karşıladı.

ADANA, İSTANBUL VE MERSİN'DEN SEÇİLEN ADAYLAR

İstanbul 1. bölgeden milletvekili seçilen Musa Piroğlu daha önce Devrimci Parti Genel Başkanlığı görevini yürüttü. 7 Haziran seçimlerinde de aynı bölgeden aday olan Piroğlu, 24 Haziran seçimlerinde ikinci sıradan yer buldu. Piroğlu, üniversite yıllarında inşaat işçisi iken geçirdiği iş kazası sonucu mücadeleye tekerlikli sandalyeyle devam ediyor. Bu nedenle Piroğlu kendisinin 12 milyona yakın engellinin sesi olacağını belirtiyor.

Uzun süre Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanlık görevini yürüten ve 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP’den seçilen Rıdvan Turan 24 Haziran seçimlerinde Mersin’den aday oldu. Turan, Fatma Kurtulan'la birlikte HDP'nin Mersin'deki iki milletvekilinden biri oldu.

Halkevleri Eski Genel Başkanı, HDP İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Oya Ersoy, uzun süredir kadın özgürlük mücadelesi yürütüyor. Ahmet Şık ve Hüda Kaya ile birlikte 2. bölgeden seçilen Ersoy, dün akşam seçim sonuçlarını takip etmek amacıyla Beşiktaş İlçe Seçim Kurulu önünde nöbetteydi.

HDP İstanbul 3. bölgeden milletvekili seçilen Dilşat Canbaz aynı zamanda Demokratik Kadın Hareketi üyesi. Canbaz HDP'nin önemli bir başarı elde ettiği bölgeden seçilen 5 adaydan biri oldu. Canbaz 1 Kasım 2015 seçimlerinde de aynı bölgeden aday gösterilmişti.

HDP Adana Milletvekili seçilen Tülay Hatimoğulları da daha önce Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi'nde Eş Genel Başkanlık yaptı. HDP 1 Kasım seçimlerinde Adana'dan 1 milletvekili çıkarmışken 24 Haziran seçimlerinde milletvekili sayısını ikiye yükseltti. Hatimoğulları'nın yanı sıra Kemal Peköz de buradan Meclise girecek.