5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP'nin kapatılmak istenmesine birçok kentten tepki

HDP'nin kapatılması istemiyle açılan dava ve Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararı birçok kentte protesto edildi. HDP'liler bu uygulamalara cevabı 21 Mart'ta Newroz alanlarında vereceklerini söyledi.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkıda açılan kapatma davasına ilişkin birçok kentte basın açıklamaları yapıldı.

DİYARBAKIR
HDP Diyarbakır İl Örgütü, Koşuyolu Parkı'nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. HDP milletvekilleri Dersim Dağ ve Semra Güzel ile il ve ilçe yöneticilerinin katıldığı açıklama öncesi parkın tüm giriş ve çıkışları polis tarafından kapatıldı. Eylemde konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkan vekili İrfan Söner, AKP ve MHP'nin yaşadığı siyasi çöküşten kaynaklı HDP'yi kapatmak istediğini vurguladı. HDP'nin tüm baskılara karşı direneceğini dile getiren Söner, AKP ve MHP'nin HDP'yi kapatarak iktidarda kalamayacağını belirtti.

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ ise Türkiye'de adaletin AKP'nin oyuncağı haline geldiğini ifade ederek, parti kapatma gibi girişimlerin AKP'nin başına bela olacağını kaydetti. Dağ, şunları ifade etti: "Biz şimdiden adalete çağrıda bulunuyoruz. Kanunlarınıza göre hareket edin. Partimizin kapatılması için soruşturma başlatıldı ama unuttukları bir şey var gücümüzü halktan alıyoruz. Diz çöktüremeyeceksiniz. Bu halka boyun eğdiremeyeceksiniz. HDP, halk isterse kendini fes eder. Antidemokratik politikalarla halk asla geri adım atmayacak. Halka karşı bunu yapanlar 21 Mart'ta cevabını alacaklar."

URFA
HDP Urfa İl Örgütü de il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, TİP Urfa İl Örgütü ve ÖHD temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan HDP Urfa İl Eşbaşkanı Çiğdem Karakeçili, Gergerlioğlu hakkında verilen kararın "Ülkenin demokrasi tarihine yeni bir kara leke" olarak geçtiğini söyledi. Gergerlioğlu'nun vekilliğinin Meclis kurallarının hiçe sayılarak düşürüldüğünü ifade eden Karakeçili, "19 yıl önce demokrasi havarisi olarak iktidara gelenler, bugün ülke tarihine yasadışı kararlara, anti-demokratik uygulamalara imza atan ve  pervasızca uygulayan bir iktidar haline gelmiştir. Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini asla  kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Ardından söz alan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Leyla Güven ve Musa Musa Farisoğulları kararlarını hatırlatarak, "Gergerlioğlu hakkında verilen kararı da tanımayacağız. Küçük ortaklarını mutlu etmek için kapatma davası da açtılar ama tarihe baksınlar. Kürt siyasi hareketi her kapatılan parti sonrası daha güçlendi. Baş eğmeyeceğiz" dedi.

MARDİN
HDP Mardin İl Örgütü de parti binası önünde basın açıklaması yaptı. "İrademe dokunma" pankartının açıldığı açıklamada "HDP halktır halk burada" sloganı atıldı. Eylemde konuşan HDP İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Gergerlioğlu'nun halkın iradesi olduğunu belirterek, iktidarın varlığını HDP'nin yok edilmesinde gördüğünü bu nedenle saldırıları arttırdığını söyledi.

Ardında konuşan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar da bugüne kadar tek bir Kürt ve tek bir HDP'linin iktidarın saldırıları karşısında diz çökmediğin, bundan sonra da diz çökmeyeceğini dile getirdi. HDP'nin kapatılamayacağını kaydeden Dündar, "Çünkü HDP halkların adıdır, halkların adı da HDP'dir" dedi. HDP'nin mirası 90'lı yılardan devraldığını belirten Dündar, "HDP kapatılsa bile Kürdistan kapılarını AKP-MHP'ye açmayacaktır. AKP, kongresini yapacak olan küçük ortağı MHP'ye hediye vermek istedi. Ama bu müjde onların boğazında kalacak. Ne yaparsanız yapın. Sizin önünüzde diz çökecek kimse yok burada. HDP'nin vekilleri Kürt ve Türk halkının vekilleridir. HDP halkların şemsiyesidir. Muhalefetin şemsiyesidir. AKP-MHP faşizminin çöküşüdür" dedi.

HDP'nin AKP-MHP'nin uykularını kaçırmaya devam edeceğini kaydeden Dündar, AKP'ye bilerek ya da bilmeyerek oy veren herkesin Kürtlere dönük bu düşmanlığı iyi görmesi gerektiğini söyledi. Bugün Kürtlerin hedef alındığını başka bir gün diğer halkların da hedef alınacağını dile getiren Dündar, şöyle dedi: "Uyarıyoruz; eğer Kürtler kahvaltı olursa diğer halklar da, partiler de sivil toplum örgütleri de öğle yemeği olur. AKP-MHP de akşam yemeği olacak. Herkes sesini çıkarmak zorunda. Hukuk yok. Yargı yok. Çünkü özgür ve bağımsız bir yargı yok. Erdoğan'ın yargısı var. Bahçeli'nin yargısı var." Cevabı 21 Mart'ta Newroz alanlarında vereceklerini belirten Dündar, kimliklerine, dillerine, iradelerine sahip çıkacaklarını söyledi. Dündar, herkesi 21 Mart'ta Newroz alanlarına çağırdı.

ŞIRNAK
HDP Şırnak Milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ve HDP il, ilçe örgütlerinin katılımıyla HDP Şırnak il binası önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada "İnadına HDP. İnandığımız için HDP ve Gergerlioğlu onurumuzdur" yazılı pankart taşındı.

Açıklamayı yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabahattin Deniz, "Gergerlioğlu'nun Meclis'ten ihracı ve tutuklanmasının istenmesi kararının İnsan Hakları Eylem Planı'nın açıklanmasından yalnızca iki hafta sonra gelmiş olması, acı bir doğruluk kontrolü olmuştur. Kocaeli Milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun, iktidarın siyasi hesapları ve hukukun çiğnenmesiyle vekilliğinin düşürüldüğü gün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası da açmıştır. Partimize yönelik kapatma davası, ülke demokrasisine ve hukukuna ağır bir darbedir. Bu iktidar, darbeci bir yönetim olarak tarihe adını yazdırmıştır. AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden ortağı MHP'ye bir kongre hediyesi vermiştir. Yaşananlar, AKP-MHP iktidar blokunun içine düştüğü derin acizliği de göstermektedir. Fikren ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP'yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır. HDP, sadece bir parti değil aynı zamanda bir fikirdir. Bu fikir etrafında milyonlarca insan kenetlenmiş durumdadır. Milyonlarca insan siyasi iradesine ve geleceğine sahip çıkacaktır" diye belirtti.

Ardından konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş de, bitirmeye güçlerinin yetmeyeceğini belirterek, "Kürt halkı bölücü değildir. Kürt halkı birleştiricidir. Biz buradan sesleniyoruz; milletvekilliğini düşürerek, HDP'yi kapatarak bu işin içinden çıkamazsınız. Bu 6'ıncı parti kapatma olur, biz yedincisini de açacak güçteyiz. Siz 10 milyon Kürde ne yapabilirsiniz? Bu halkın iradesini hiç bir güç kıramaz. Bunu Çiller çok söyledi, başkaları çok söyledi ama gittiler ancak biz hala buradayız. Biz milyonlarız. Bitirmeye gücünüz yetmez" dedi.

DERSİM
HDP Dersim İl Örgütü de konuya ilişkin Sanat Sokağı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan partililer, "Hiçbir yere gitmiyoruz, Gergerlioğlu yalnız değildir" yazılı pankart açıldı. Burada konuşan HDP MYK üyesi Sultan Özcan, Gergerlioğlu'nun hak ve adalet mücadelecisi neferi olduğunu belirtti. Gergerlioğlu'nun meclisi terk etmeyip direnişte olduğunu dile getiren Özcan, hemen arkasından HDP'ye adaletsiz, hukuksuz bir şekilde AYM'ye kapatılması için başvuruda bulunulduğunu söyledi. HDP üzerinden Türkiye halklarının demokratik hakları da ellerinden almaya çalışıldığını vurgulayan Özcan, "Kapatılmak istenen demokrasi, parlamenter rejim, kadın hareketi, aşı, işi, geleceği için mücadele eden gençlik hareketidir. HDP bir dünya görüşü, milyonları bir araya getiren bir fikirdir. HDP'yi kapatırsanız aslında Türkiye'yi kapatmış olursunuz ve Türkiye halkları buna asla izin vermeyecekler" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil ise Gergerlioğlu'nun halkın onuru olduğunu belirterek, "Çıplak aramadan işkenceye kadar, KHK mağdurlarından faili meçhullere, hukuksuz bir şekilde insan kaçırıp işkence edilerek ajanlık dayatmalarından tüm hak ihlallerine  kadar iktidarın antidemokratik uygulamalarını açığa çıkarıp kamuoyuyla paylaşan insan hakları savunucusu olduğu için iktidarın hedefi haline gelmiştir. Milletvekillerimizin vekilliğini düşürülerek cezaevine atılması, partimize karşı kapatma tehditleri bizi yolumuzdan vazgeçirmeyecektir. Partimize karşı yapılan her saldırıda büyüyerek ve Türkiye halkının güvenini kazanarak yolumuza devam edeceğiz" ifadesinde bulundu.

VAN
HDP Van İl Örgütü, partilerinin kapatılma girişimine ilişkin parti binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya demokratik kitle örgütleri de destek verdi.

Açıklamayı okuyan HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Dilgeş Aslan, "İktidar tarafından uzun yıllardır partimize uygulanan baskı ve sindirme politikaları dün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AYM'ye kapatma başvurusu ile yeni bir boyut kazanmıştır. 7 Haziran 2015 seçim yenilgisinin üzerinden geçen yıllara rağmen hâlâ unutamayan, 31 Mart yerel seçimlerinde halkımızın gösterdiği tutumla büyükşehir belediyelerini kaybeden AKP-MHP, intikam duygularıyla partimize saldırmaya devam ediyor. Hiçbir siyasi, vicdani, ahlaki, hukuki değer tanımayan AKP-MHP faşist blokunun amacı halkımızı siyaset dışına bırakmak ve HDP ile umutlanan Türkiye halklarının umudunu kırmaktır" ifadelerini kullandı.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun dokunulmazlığının kaldırılması ile kapatma başvurusunun aynı saatlerde yapılmasının manidar olduğunu söyleyen Aslan, "17 Mart 2021 günü; 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve 28 Şubat 1997 darbe girişimleri gibi Türkiye demokrasisi adına utancın günü olarak tarihe geçecektir. 17 Mart 2021 tarihi, 2 Mart 1994 tarihinde olduğu gibi yapılan sivil bir darbedir. Halkın iradesinin gasp edilmesidir. Bugün dünya basınında geniş yankı uyandırmış olan kapatma davası nedeniyle ülkemizin barışı ve demokrasisi adına kaygılıyız, endişeliyiz. Ama tüm yaşadıklarımız partimizi her zaman olduğu gibi daha güçlü kılacak, halkımız çelikten bir irade oluşturacaktır. AKP-MHP hükümetini bu tutumdan vazgeçmeye, halkımızı ise partisini sahiplenmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

ADANA
HDP Adana İl Örgütü, kentte etkili olan sağanak yağışa rağmen Heykelli Park'ta gerçekleştirdiği açıklamayla partilerine yönelik saldırılara tepki gösterdi. Açıklamaya, HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, İl Eşbaşkanları Gülseren Tural ve Mehmet Karakış, DAD, İHD, HDK, ESP, EMEP ve Dersimliler Derneği'nin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

"Ömer Faruk Gergerlioğlu irademizdir. Korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP'li vekil Peköz, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu'nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığını anımsatarak, "Bu bir siyasi darbedir" dedi. AKP'nin kendi bekası için ülkenin bekasını tehlikeye attığına işaret eden Peköz, AKP'nin kaybettikçe saldırmaya devam ettiğini, bu saldırıların altında korkularının olduğunu söyledi.

"Kaybedecekler" diyen Peköz, 21 Mart Pazar günü Adana Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda kutlanacak Newroz'a tüm kesimleri davet ederek, "Bu saldırıların önüne geçmenin tek yolu var, o da direnmektir. Direnmekten başka çaremiz yok. Her alanda tepkimizi koymalıyız. AKP'nin zulmüne son vereceğiz. Hep beraber mutlaka kazanacağız" dedi.

İHD Adana Şubesi ve Adana Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) Mağdurları Platformu, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatılma davası açılmasına ilişkin İHD Adana Şubesi'nde açıklama yaptı.

Adana KHK Mağdurları Platformu Sözcüsü Münir Korkmaz, Gergerlioğlu'nun mağdur ve mazlumdan yana taraf olduğu için siyasi bir hedef haline getirildiğini dile getirdi. Korkmaz, "Gergerlioğlu şahsında yargılanan demokrasi, barış ve insan hakları mücadelesidir. Hem Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülme kararını tanımıyoruz hem de bedeli ne olursa olun emek barış demokrasi ve insan hakları mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz. Gergerlioğlu'nun demokrasi nöbetinde yanında olduğumuzu beyan ediyoruz" dedi.

MERSİN
HDP Mersin İl Örgütü'nün Özgür Çocuk Parkı'nda yapmak istediği açıklama ise polis tarafından engellenmesi üzerine parti binası önünde gerçekleştirildi. Parkta bir araya gelen demokratik kitle örgütleri, engellemenin ardından alkış, zılgıt ve sloganlar eşliğinde parti binasına yürürken, parti binasında polis ablukasına alınanlar, "HDP halktır halk burada", "Faşizme karşı omuz omuza" ve "HDP'ye değil AKP'ye barikat", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganlarıyla gelen grubu karşıladı.

"HDP halktır halk kapatılamaz, Ömer Faruk Gergerlioğlu yalnız değildir" pankartının açıldığı açıklamaya, demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce, CHP Mersin İl yöneticileri ile Mersin Barosu avukatları da katıldı. Polis ablukası altında açıklamayı yapan İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, aynı gün içerisinde hem Gergerlioğlu'nun vekilliğini düşürüldüğünü hem de partilerine dönük kapatma davası açıldığına dikkati çekerek, "Sadece halkın iradesine değil aynı zamanda Türkiye'deki hak ve hukuka vurulan açık bir darbedir" dedi.

HATAY
HDP Hatay İl Örgütü'nün parti binaları önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, HDK, EMEP, TÖP, SODAP, SYKP, Kaldıraç, Defne Halk İnsiyatifi, Defnenin Geleceği Platformu, TİP, CHP Defne İlçe Başkanlığı ve çok sayıda partili katıldı. Açıklamayı yapan İl Eşbaşanı Kerem Nalbant, dün yaşananları "bir siyasi darbe" olarak nitelendirerek, "Bu kapatma davası sizin bir zamanlar öve öve bitiremediğiniz ‘ileri demokrasi' anlayışınızın Ankara'nın karanlık dehlizlerinde esir alınmasıdır da aynı zamanda. Dün aynı  karanlık odaklar size bu şantajı yapmışlardı. Bugün de siz başkalarına yapıyorsunuz. Ancak HDP'yi kapatarak susturacağınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. HDP gücünü bu topraklardan ve halklardan aldığı için yok etmeğe gücünüz yetmeyecektir. Yeryüzünde bir tek HDP'li kalıncaya dek size dert olmaya devam edecektir" dedi.

HDP İskenderun İlçe Örgütü de, parti binalarında açıklama düzenledi. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan İlçe Eşbaşkanı Nevzat Güzel, Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatılma davasının açılmasının hukuki olmadığını belirtti. "Siyasi darbeye" karşı ortak mücadele çağrısı yapan Güzel, "Mutlaka kazanacağız" dedi.

HAKKARİ
HDP Hakkari İl Örgütü, parti binası önünde açıklama yaptı. Çok sayıda partilinin katıldığı açıklamada konuşan İl Örgütü yöneticilerinden Ramazan Çetin, "Milletin iradesinin tescil edildiği Meclis'te dün milletin iradesine darbe yapıldı" dedi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede'nin katılımıyla Yüksekova'da da açıklama yapıldı. HDP'li Dede, "Gergerlioğlu şahsında tüm Türkiye halklarına darbe yapıldı. HDP'yi baskı ve zulümle kapatamaz ve susturamazsınız. Bir HDP'li gider bin HDP'li yerine gelir. Hakkari ve Yüksekova halkı Newroz alanlarını doldurarak buna cevap verecek" dedi.

BATMAN
Batman'da partinin il binası önünde yapılmak istenen açıklama, bir süre pandemi gerekçesiyle polislerce engellenmek istendi. Açıklamaya,  HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri ve partililer katıldı. Açıklamada konuşan HDP'li vekil Mehmet Rüştü Tiryaki, yapmak istedikleri açıklamayı pandemi bahanesiyle engellemeye çalışan Batman Valisi Hulusi Şahin'in kalabalık market açılışlarına katıldığını, AKP'nin ise dolu salonlar ile kongre yaptığını söyledi. HDP'nin kapatılmak istenmesine sert tepki gösteren Tiryaki, "HDP'yi dükkan zannedenler bilsinler ki ne kapatma ne gözaltı ne de tutuklama bu halkı yıldıramaz. Verdiğiniz talimatlar aldığınız kararlar sizin sonunuz olacak. Daha önce bu geleneğe saldıran ve kapatanların izin bile yok ortada" diye konuştu.

SİİRT
Siirt'te de parti binasında açıklama yapıldı. HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş, AKP'nin halkın iradesi ve hukuku ayaklar altına almaya çalıştığını belirterek, "Bu halk sürekli sandıktan cevap veriyor. Ancak verilen her cevaba karşın AKP topyekün bir saldırı düzenliyor. Bu halkın bir meşrutiyeti kalmamıştır. Bize saldırarak ayakta kalmaya çalışıyor. Gergerlioğlu'na dönük hukuksuzluk da bundan kaynaklı" diye konuştu.

Kürt halkının iradesinin Saray ve çevreleri tarafından tanınmadığını kaydeden Taş, "HDP halkın günlünde yer tutmuş. Kemiklerine kadar işlenmiş bir partidir. 6 milyonun üzerinden oy almış, meclisin 3'üncü büyük partisidir. HDP'ye dönük saldırı meclise bir saldırıdır. Her kes bilsin ki hiçbir zaman geri adım atmadık atmayacağız. Bu siyasi darbedir. Kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN
HDP Adıyaman İl Örgütü, parti binası önünde gerçekleştirdiği açıklamaya, parti yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açıklamada konuşan Merkez İlçe Eşbaşkanı Hasari Oğuz, "Fikren, politik olarak ve sandıkta üstünlük sağlayamadıkları HDP'yi, şimdi yargı eliyle demokratik siyasetten tasfiye etmeyi hedeflemektedirler. Bu saldırganlıkları, yaşadıkları derin korkudan kaynaklanmaktadır" dedi.

MALATYA
Malatya'da da HDP İl Örgütü binası önünde açıkla yapıldı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Yusuf Bozkuş, partilerine yönelik kapatma girişimini "darbe" olarak tanımlayarak, mücadele çağrısında bulundu.

ANTEP
HDP Antep İl Örgütü de, parti binasında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada konuşan İl Eşbaşkanı Ethem Ünal, partilerine yönelik saldırılara karşı sahiplenme çağrısında bulundu.