5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP'nin anadil temelli çok dilli eğitim talebi Anayasa'ya aykırı bulundu

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Plan ve Bütçe Komisyonuna anadili temelli çok dilli eğitim önergesi sundu. Önerge, Anayasa'ya aykırılık iddiasıyla kabul edilmedi.

HDP Milletvekilleri dün gerçekleşen Millî Eğitim Bakanlığı 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Plan ve Bütçe Komisyonuna, "Anadili temelli çok dilli eğitim koşullarının sağlanması adına bir hazırlık çalışması yapılması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı 2022 yılı Bütçesinin 10 milyon TL artırılması" için önerge sundu. Önerge Komisyon Başkanı tarafından Anayasaya aykırılık iddiasıyla işleme alınmadan geri çevrildi.

Önerge hakkında konuşan Eş Genel Başkanı Yardımcısı Paylan şunları söyledi: "AKP'li vekil bu ülkede ayrımcılık yok dedi ama bakın, ayrımcılığın olduğunu siz tescil etmiş oldunuz. 84 milyon yurttaş olarak bu ülkede vergi veriyoruz. Bu ülkede Türk de Kürt de Ermeni de Süryani de hepimiz vergi veriyoruz ve bu ülkenin tüm yurttaşlarına da bu bütçe hizmet etsin istiyoruz. Nasıl ki Türkçe dilinde eğitim veriliyorsa, nasıl ki -maalesef diyorum bakın- İngilizce eğitim veriliyorsa, Almanca eğitim veriliyorsa, Fransızca eğitim veriliyorsa bu ülkede Kürtçe temelli eğitim de verilebilir, Ermenice de eğitim verilebilir, Lazca da Çerkezce de eğitim verilebilir. Bu önergemiz Anayasa'ya aykırı değildir. Hepimiz vergi veriyoruz ama tek dile hizmet eden, tekçiliğe hizmet eden bir bütçeyle karşı karşıyayız."