25 Kasım 2024 Pazartesi

HDP'li vekiller LC Waikiki direnişini Meclis'e taşıdı

HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Murat Çepni, Kod 46 ile işten atılmalarının ardından 11 gündür direnen LC Waikiki işçilerini, Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Murat Çepni, Kod 46 ile işten atılan ve 11 gündür direnen LC Waikiki işçilerini Meclis gündemine taşıdı. Her iki vekil de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına yönelttikleri sorularla işçilerin direnişine destek verdi.

Gülüm, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde, İstanbul Esenyurt'ta bulunan LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmada çalışan 15 temizlik işçisinin ücret, promosyon hakları ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulunmasının ardından gerçeğe aykırı olarak Kod 46 ile işten atıldığını hatırlattı. İşten atılan işçilerin direnişlerine işaret eden Gülüm, "Kod-46 ile işten atılmayı gerektirecek bir durum olmamasına rağmen haklarını talep ettikleri için işten çıkarılan işçilerin kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi haklardan faydalanmaması, bilhassa pandemi döneminde yaygın olarak kullanılan Kod29 uygulamasının mağduriyetinin devam ettirildiğini göstermektedir. İşçi ve emekçilerin patronların keyfi ve hukuk dışı pratikleri devletin sermayeden yana politikalar izlenmesiyle doğrudan ilişkilidir. Siyasi iktidar, işçilerin çalışma koşulları ve ücretleri iyileştirilmek yerine direnen işçileri baskılamaya çalışmaktadır" dedi.

Artan yoksulluk nedeniyle geçinmekte güçlük çeken işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, ücretlerinin artırılmasını talep ettiğini hatırlatan Gülüm, "İşçiler, asgari ücretle geçinemediklerini, çocuklarına bakamadıklarını, kiralarını ödeyemez duruma geldiklerini aktararak, bir an önce işe iade edilerek emeklerinin karşılığı olan ücretin ve promosyon haklarının verilmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep etmektedirler" dedi.

Gülüm, Çalışma Bakanı'na şu soruları yöneltti:
"√ İstanbul Esenyurt'ta bulunan LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmada çalışan 15 temizlik işçisinin hukuksuzca işten çıkarıldığından haberdar mısınız?
√ Ücret ve çalışma koşullarının iyileşmesi talebinde bulunan işçilerin Kod 46 gibi işçileri tüm haklarından mahrum eden bir uygulama ile çıkarılması hukuka aykırı değil midir?
√ Bakanlığınızın LC Waikiki bünyesinde Klüh adlı taşeron firmaya ilişki teftiş faaliyeti olacak mıdır? İşyerinin haksız işten çıkarma, ücret ve çalışma koşulları, işyerinin haksız işten çıkarma, ücret ve çalışma koşulları Bakanlığınıza bağlı iş müfettişleri tarafından soruşturulmuş mudur?
√ İşverenlere, işçilere gerçek dışı ithamlarla ve keyfi olarak işten çıkarma yetkisi veren
Kod 46'ya ilişkin bir düzenleme yapılacak mıdır?
√ Son 2 yılda Kod 46 ile işten çıkarılan işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerin kaçı işe iade
edilmiştir?"

ÇEPNİ: İŞÇİLERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de, 15 işçiyi işten atan Klüh adlı taşeron firma bünyesinde 500 işçi çalıştığını belirterek, düşük ücretlere, mesaiye kalma dayatmasına, yatmayan mesai ücretlerine ve angarya çalıştırmaya karşı işçilerin 2022 yılı Aralık ayında eylem yaptığını hatırlattı. Eylem sonucunda hem Klüh hem de LC Waikiki yönetimiyle görüşen işçileri verilen sözlerin tutulmadığını belirten Çepni, DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası'na üye 15 işçinin Kod 46 ile işten atıldığını belirtti.

"İşçiler; depolara girerken didik didik aranıp öyle girdiklerine ve öyle çıkarıldıklarına, üzerlerinde bir iğne dahi bulunsa makinelerin alarm verdiğine dikkat çekerek, asgari ücretle geçinemedikleri için ücretlerine zam yapılmasını, mesailerinin düzenlenmesini, sosyal haklarının verilmesini talep ettiklerini ve hırsızlıkla suçlanmalarına karşın haklarında bu konuda işlem olmadığını belirtmişlerdir" bilgisini paylaşan Çepni, işçilerin 10 Ocak günü LCW Esenyurt depo önünde başlattığı direnişin sürdüğünü belirtti.

Çepni Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

"√ İstanbul Esenyurt'ta LC Waikiki depo işçilerinin sendikalı oldukları ve haklarını aradıkları için işten atıldıkları iddiası Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Bu iddialar araştırılmakta mıdır? 
√ İşçilerin yaşadıkları hak ihlallerini ve işçilerin taleplerini öğrenmek üzere işçilerle görüşme girişiminiz olmuş mudur? 
√ İşçilerin, sendikalı oldukları için işten çıkarılmaları konusunda yasalara ve uluslararası sözleşmelere aykırı davranan işverene dönük Bakanlığınızın yaptırımı olacak mıdır? 
√ İşçilerin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak" gibi işten atma nedenlerini barındıran Kod 46 ile işten çıkartıldıkları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Haklarında, hırsızlık ile ilgili hiçbir şikayet olmadığı halde Kod 46 ile işten çıkartılmalarının yarattığı mağduriyetler nasıl giderilecektir?
√ İşçilerin, Kod 46 ile işten çıkarılmaları; kıdem tazminatı, işsizlik ödeneği gibi haklardan faydalanamamalarına, hırsız damgası yedikleri için iş bulmamalarına neden olmaktadır. Ağır hak ihlallerine neden olan Kod 46'yı yeniden düzenleyecek misiniz? 
√ LC Waikiki depo işçilerinin ücretlerinin arttırılması, mesailerinin düzenlenmesi, angaryaya son verilmesi, sosyal haklarının ve promosyon haklarının ödenmesi taleplerinin yerine getirilmesi için girişiminiz olacak mıdır? 
√ İş sağlığı ve güvenliği önlemleri, çalışma saatleri ve koşulları açısından LC Waikiki ve Klüh firmaları Bakanlığınızca denetlenmekte midir? Son denetim bulguları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? 
√ Birçok ilde haklarını talep eden işçilerin direnişleri mevcuttur. İşçilerin, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz koşullarında geçinebilmeleri için gereken zam oranını alabilmeleri sağlanacak mıdır? 
√ İşten çıkartılan LC Waikiki depo işçilerinin işe geri alınmaları ve haklarını iadesi için Bakanlığınızın girişimi olacak mıdır?"