HDP'li kadınlar depremzede kadınlarla dayanışıyor: Birlikte güçleneceğiz
HDP Kadın Meclisi, deprem bölgesindeki kadınların ihtiyaçlarını dayanışmayla gidermek için mücadele ediyor. İzmir ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda kentten bölgeye gidecek olan kadınlar, depremzede kadınları güçlendirmek, talep eden değil taleplerin yerine getirilmesi için mücadele edecek duruma getirmek için dayanışacak. ETHA'ya konuşan HDP Kadın Merkezi Koordinasyon üyesi Feray Mertoğlu, aynı zamanda depremin politik yönlerini de tartışacaklarının altını çizdi ve tüm kadınlara depremzede kadınlarla dayanışma çağrısı yaptı.
Maraş merkezli depremlerde onbinler katledildi, yüzbinler ise yaralandı. Hala kurtarılmayı bekleyenler varken enkazlara iş makinaları sokularak yaşayanlar da ölüme mahkum edilirken, depremzedeler açlık ve soğukta sokakta bırakıldı. 6 Şubat'ta meydana gelen iki depremin 22. gününde halkın çadır ihtiyacı hala karşılanmazken, ihtiyaçların giderilmesi için devrimci, sol, sosyalist güçlerin dayanışması engellemelere rağmen sürüyor.
KADINLAR HASTALIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Depremde en çok etkilenen kadın ve çocuklar. Maruz kaldıkları ağır travma bir yana dayatılan toplumsal normlar nedeniyle ped, iç çamaşırı gibi en temel ihtiyaçlarını talep edemeyen kadınlar, hijyen sorunları nedeniyle vajinal enfeksiyon, mantar gibi tedavisi kolay olmayan kronik hastalıklara yakalanma riskiyle karşı karşıya.
KADINDAN KADINA DAYANIŞMA SÜRÜYOR
Halklar arası dayanışma sürerken, kadından kadına dayanışma da devam ediyor. İstanbul, İzmir başta olmak üzere çok sayıda kentten kadınlar deprem bölgesine giderek kadınların ihtiyaçlarını karşılayacak. Maruz kaldıkları travmaların dayanışmayla üstesinden gelmeye çalışacak, ayrıca kadınların güçlendirilmesi için çalışmalar yürütecek.
İSTANBUL'DAN YOLA ÇIKAN EKİP MARAŞ'TA OLACAK
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkezi Kadın Koordinasyonu 5 Mart'ta İstanbul'dan yola çıkarak Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerine gidecek. Koordinasyondan Feray Mertoğlu, kampanyalarını ve amaçlarını ETHA'ya anlattı. Afet ve savaşlardan kadınların daha çok etkilendiğini hatırlatan Mertoğlu, barınma sorunu başta olmak üzere su, hijyen sıkıntısı yaşandığını hatırlattı.
'DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLARI GÜÇLENDİRMEK İÇİN DAYANIŞACAĞIZ'
"Oradaki tüm işler, hengameyi çeken, düşünmek zorunda kalan hep kadınlar" diyen Mertoğlu, deprem bölgesinde bulunan kadınları güçlendirmek, onlarla dayanışma ilişkisi kurmak, temas etmek, acılarını hafifletmek için dayanışma ilişkisi kurmak istediklerini dile getirdi. Mertoğlu, "Deprem öncesi ve sonrasını da konuşmak zorundayız. Aynı zamanda siyasal özneleriz. Deprem öncesi ihmaller, zemin etütleri, bina kontrolleri yapılmadan binaların dikilmesi, çıkarılan imar affı gibi politikalar nedeniyle hükümete eleştirilerimizi yönelteceğiz" ifadelerini kullandı.
'DEVLET YOK DİYORLAR AMA DEVLET BU'
"Devlet yok" sözüne de değinen Mertoğlu, şöyle konuştu: "Ama devlet bu. Devlet zoru, baskıyı gösteriyor vatandaşına, afet durumunda sahip çıkmıyor, özellikle kadınlara hiç sahip çıkmıyor. Sığınma evinde olan, nafaka ile geçimini sağlamak zorunda kalan, barınacağı yeri olmayan, geçineceği bir geliri olmayan kadınlar var. Onların maaşı, güvencesi yok. Bunların tabii ki üstesinden biz gelemeyiz ama yaralarını sarmak, yalnız değil birlikte olduğumuzu göstermek için yanlarında olacağız. Barınma, hijyen, sağlık ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışacağız. Aileleri yok olan çocuklar, yaşlılar, hastalar, engelli çocuklar da var. Devletin bunlara sahip çıkması lazım. İnsanlar yıllarca devlete vergi ödedi ve karşılığını alamadı. O barınaklar (evleri) insanların mezarı haline geldi."
'KADINLARIN SORUNLARINI GİDERECEK BİR DURUM YARATMAK ZORUNDAYIZ'
Hem tepki gösterip hesap sormak hem de dayanışmak için deprem bölgesine gideceklerini hatırlatan Mertoğlu, kadınların ve çocukların maruz kaldığı travmaya ilişkin meslek örgütlerinden psikologların yürüttüğü çalışmalara da katkı sunmaya çalıştıklarını belirtti. Dayanışma sergileyen halkların karşılaştığı engellere dikkat çeken Mertoğlu, bugün yükselerek devam eden dayanışma bağının kopmamasının, örgütlülüğün sağlanmasının önemine vurgu yaptı. "Bir yerlerden yardım talep eden değil o taleplerin yerine getirilmesi için mücadele edeceğiz. Artık üzgünüm demek de utandırıyor" diyen Mertoğlu, mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti ve şu çağrıyı yaptı: "Meslek örgütlerinden kadınlara, kadın derneklerine, kadın kurumlarına çağrı yapıyoruz. Bundan sonraki süreç çok daha zor olacak. Kadınların psikolojik, barınma, sağlık dayanışmasına ihtiyacı var. Bundan sonraki süreçte dayanışma biraz ağır aksak ilerleyecek o koordineyi sağlamlaştırarak kadınların sorunlarını giderecek bir durum yaratmak zorundayız."