5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP'li Çepni İzmir hapishanelerindeki tutsakların durumunu Meclis'e taşıdı

HDP İzmir milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekti. HDP'li siyasetçilerin haklarının engellendiğini kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerini gündeme taşıdı. İktidarın bu yılda 200'e yakın hapishane yapmakla övündüğünü söyleyen Çepni, "AKP demek çıplak bir şiddet tekeli demek. AKP demek işçinin, emekçinin iş, ekmek, özgürlük mücadelesinin üzerine devletin tüm araçlarıyla gitmesi demek" dedi.

Kobanê davasından çok sayıda HDP'linin tutsak edildiğini hatırlatan Çepni, Kobanê kumpas davasıyla sadece HDP'nin değil halkların mücadelesinin susturulmak istendiğine dikkat çekti.

SİNCAN HAPİSHANESİNDE ARKADAŞ GÖRÜŞLERİ ENGELLENİYOR
Meclis Genel Kurulu'ndaki konuşmasında hapishanelerde yaşanan işkencelere ilişkin bilgileri aktaran Çepni, "Aynı zamanda cezaevindeki yoldaşlarımız da işkenceye maruz kalıyorlar. Yani, aynı zamanda arkadaşlarımız cezaevi koşulları altında bir rehin politikası altındalar. Sincan'da rehin tutulan arkadaşlarımızın arkadaş ziyaretçileri bin bir türlü gerekçelerle hukuksuz bir biçimde engelleniyor. Arkadaşlarımızın neredeyse hiçbir ziyaretçisinin gelmemesi üzerine bir politika kurulmuş durumda ve bunun hiçbir açıklaması yok" dedi.

TUHAY-DER'İN RAPORUNU OKUDU
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği'nin (TUHAY-DER) İzmir Şakran 3 No'lu T Tipi Hapishanesi'nde tutsakların yaşadıklarına ilişkin yaptığı açıklamaya değinen Çepni, açıklamada yer alan bilgileri aktardı: "Pandemi gerekçesiyle tüm sosyal, kültürel, eğitsel ve sportif faaliyetler durdurulmuş durumda. Koğuşların kapasiteleri 3 katına çıkmış durumda. Hastaneye gidiş gelişlerde karantina uygulamaları ağır şartlarda sürüyor. İçme suyu ücretli, arıtma sistemi alma talepleri de yine engelleniyor. Elektrik faturaları -tıpkı halkımızda olduğu gibi- son derece yüksek vaziyette. Ziyaret süresi bir buçuk saate çıkarılmasına rağmen bu uygulanmıyor. Mektuplar ya gitmiyor ya da yerine ulaşmıyor. Kıyafetler keyfi biçimde verilmiyor. Halay ve şarkılar ceza gerekçesi haline getiriliyor."

'HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR'
İzmir'deki hapishanelerde tahliye edilmesi gereken 60 civarında hasta tutsak olduğunu hatırlatan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "Bunlardan biri İzmir Şakran 2 No'lu T Tipi Cezaevi'ndeki 68 yaşındaki Ahmet Çakal, mide kanseri nedeniyle kemoterapi alıyor. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu 'Cezasının teyit edilmesi uygundur' kararı vermesine rağmen cumhuriyet başsavcılığı 'Cezaevi idaresince, pişmanlık ve itirafçılık gibi yaptırımlara olumlu cevap vermesi durumunda karar olumlu anlamda uygulanabilir' diyor. Yani tutsaklar tahliye edilmeleri gerekirken, hatta ve hatta tahliyeleri gelmiş olması gerekirken pişmanlık dayatması nedeniyle tahliye edilmiyorlar ve cezaevlerinde ölüme terk ediliyorlar" diye konuştu.

'CEZAEVLERİ İŞKENCEHANEYE DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'
İzmir 2 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutulan 66 yaşındaki hasta tutsak İsmet Günden'in durumuna da değinen Çepni şu bilgileri aktardı: "Kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda. Kalp damar hastalığı, böbrek yetmezliği, ileri derecede şeker hastalığı... Tek başına tutuluyor, yine, tahliye edilmiyor. Evet, cezaevleri bir işkencehaneye dönmüş durumda. Cezaevleri AKP'nin gerçek yüzünü ortaya koyan bir aynaya dönüşmüş durumda. Eğer bir ülkenin cezaevleri işkencehaneye dönüşmüşse bir ülke cezaevine dönüşmüş durumdadır."

'YOLDAŞLARIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Konuşmasını Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve hapishanelerde direnenleri selamlayarak tamamlayan Çepni, "Onların özgürlüğü bizlerin özgürlüğüdür. Onların özgürlüğünü sağlayana kadar mücadelemizi mutlaka devam ettireceğiz. Biz cezaevlerini özgürleştirme, yoldaşlarımızı özgürleştirme mücadelesini, işçi sınıfı ve emekçilerin özgürlüğü mücadelesiyle de birleştireceğiz. Dolayısıyla, demokrasi mücadelesini bu topraklarda hep birlikte geliştireceğiz. Bunun sözünü buradan bir kez daha veriyorum" dedi.