4 Ekim 2024 Cuma

HDP'li 8 isme 56 yıl hapis cezası

HDP Kocaeli il ve ilçe eşbaşkanlarının da aralarında bulunduğu 27 kişi hakkında açılan davada 8 kişiye toplam 56 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Kocaeli'de aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Leyla Aygün, ilçe eşbaşkanları ve yöneticileri ile Gebze Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi Osman Kurum'un da bulunduğu 27 kişi hakkında "örgüte üye olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın 7'nci duruşması Kocaeli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Dava kapsamında tutuklu yargılanan 6 isim, duruşma salonunda hazır edilirken, tutuksuz yargılanan diğer isimler ve avukatları da duruşmaya katıldı.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada önceki celse mahkeme heyetine sunduğu mütalaasını tekrarlayan savcı, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan tutsak isimler, haklarındaki iddiaların asılsız olduğunu belirterek tahliyelerini istedi.

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklulardan HDP PM üyesi Mehmet Alçınkaya, Gebze İlçe Eşbaşkanı Ebubekir Çoban, parti üyesi Damla Bağcı ile CHP'li Belediye Meclis üyesi Osman Kurum'a "örgüt üyeliği" iddiasıyla 7 yıl 6 ay, parti üyeleri Mehmet Karaslan ve Kudbeddin Güneşsu'ya ise 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezaları verdi.

Mahkeme, tutuksuz yargılanan HDP İl Eşbaşkanı Leyla Aygün ile Emine Karaaslan'a ise 6 yıl 3 ay hapis cezası verilmesini kararlaştırdı.

Tutuklu kişilerin tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, cezanın infazından sonra denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulanmasına karar verdi.