2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP'den Şırnak'taki yangınlar için Meclis Araştırması istedi

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, Şırnak ve ilçe kırsallarında yaşanan orman yangınlarına ilişkin Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Güneş, "Binlerce ağaç küle dönerken, canlıların yaşam alanları ise yok oldu. Yine bölge halkının bağ, bahçe ve ekili arazileri zarar gördü" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş Şırnak ve ilçe kırsallarında yaşanan orman yangınlarına ilişkin Meclis'te araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

Özgüneş, Cudi, Gabar ve Besta bölgelerinde süren yangınlara ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Bu yıl askerli operasyonlar sonrası çıkan ve özellikle Cudi kırsalında halen devam eden yangınlardan kaynaklı şimdiye kadar binlerce ağaç küle dönerken, canlıların yaşam alanları ise yok oldu. Yine bölge halkının bağ, bahçe ve ekili arazileri zarar gördü. Yetkililerin sessiz kaldığı ve kayda dahi almadığı yangınların birçoğunun ise ya kendiliğinden söndüğü ya da bölgedeki yurttaşlar tarafından söndürüldüğü tarafımıza iletildi."

Milletvekili Özgüneş, yetkililerin yangınlara sessiz kalmasındaki esas nedenlerin ciddiyetle incelenmesi, kamu görevini ihmal suçlamalarının araştırılması başta olmak üzere, ormanların korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasa'nın 98., İçtüzüğün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını istedi.

ARAYANLARA 'BİZİ MEŞGUL ETMEYİN' DENİLİYOR
Özgüneş araştırma talebi gerekçesinde, Orman Genel Müdürlüğü'nün 2018 yılı Faaliyet Raporu verilerini paylaştı. Buna göre Türkiye'de 2014-2018 yılları arasında 10 bin 130 orman yangını çıktı. 20 Temmuz-20 Ağustos 2019 tarihleri arasında 503 yerde çıkan yangınlarda bin 344 hektarlık bir alan yok oldu.

Özellikle Kürt illerinde çoğunluğu güvenlik politikaları sonucu çıkan orman yangınlarına duyarsız kalındığını belirten Özgüneş, yangınlara müdahale eden yurttaşların da aradıkları yetkililerden "bizi meşgul etmeyin" yanıtını aldıkları yönünde iddialar olduğunu kaydetti.

Yangınların doğa, yaşam ve insan üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını ifade eden Özgüneş, "Bölge insanları üzerinde sosyo-ekonomik tahribat oluştu" dedi 

Güneş, şunları kaydetti: "Kürt nüfusunun yoğun yaşadığı bölgelerde farklı zamanlarda güvenlikçi politikalar sonucu olarak çıkarılan orman yangınları, farklı canlı yaşam alanlarının yok edilmesiyle birlikte ekolojik dengenin bozulmasına neden olmaktadır.  

"Söz konusu bölgenin, ekolojik dengesinin bozulması, farklı tür ve ekosistem çeşitliliğin büyük oranda yok olması, bölgedeki doğal yaşamın genel karakterini koruyarak sürdürme olanağını ortadan kaldırmaktadır. Çıkartılan orman yangınlarıyla bölge insanlarının karşılaştığı en önemli sorunlardan biri de ekonomi boyutudur.  

"Özellikle bölge insanının doğa ile iç içe yaşayan karakterinden hareketle tarım ve hayvancılıkla gelir sağlayan halkın, kendi imkânlarıyla ürettiği sınırlı ekonomik kaynaklar yok edilmektedir."

'AĞAÇ KIYIMI YAPILIYOR'
Özgüneş, yangınların yanı sıra özellikle kalekol yapılan bölgelerde Dağkonak, Cevizdibi, Anılmış, Üçkiraz, Kemerli kırsallarında bulunan alanda ağaç kıyımı yapıldığı bilgisini paylaşarak, "Söz konusu bölgede yaşayan yurttaşların tüm itirazlarına ve ağaç kesimlerini kabul etmemesine rağmen, farklı bölgelerden korucular getirilerek bu bölgelerde ağaçlar kesilmektedir. Ve kesilen ağaçlar çevre kentlere götürülerek satılmaktadır" dedi.