2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP'den kömürden yenilenebilir enerjiye geçiş için Meclis Araştırması talebi

Silopi Termik Santralleri'nin yarattığı zararları sıralayan HDP Milletvekili İmir, termik santrallerinin insan yaşamı ve doğada yarattığı olumsuz etkilerin azaltılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, termik santrallerin insan yaşamı ve doğada yarattığı olumsuz etkilerin azaltılması, ulusal ve uluslararası çevreci politikaların benimsenmesi, enerji üretiminde kömürden halkın ve ekolojiyi merkezine alan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişi sağlayacak bölgesel ve ulusal düzeyde uygulanabilir kalıcı planların ortaya konmasına yönelik çözüm önerileri oluşturmak amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Türkiye'de sera gazı emisyonunun 2005-2016 yılları arasında yüzde 49 arttığını hatırlatan İmir, dünyada ve Türkiye'de yapılan birçok bilimsel araştırmaların kömürlü termik santrallerin hava-su-toprak kirliliği nedeniyle toplumun geniş kesimlerinin hastalanmasına ve ölümlere, ekolojik tahribata, iklim değişikliğine neden olduğunu kanıtladığını belirtti. 

'SİLOPİ TERMİK SANTRALİ BAŞARISINDAN ÇOK ZARAR VERMEKTEDİR'
Kömürlü termik santrallerin, Türkiye'de ciddi düzeyde hava kirliliğine neden olduğunun altını çizen İmir, "2009 yılında bir ünite ile başlayan Ciner Grubu'na bağlı Silopi Termik Santrali başarılı bulunarak 2011 yılında 135 MV'lik iki yeni ünite daha faaliyete girmiştir. Enerji bakımından başarılı olduğu ve bölgede istihdam sağladığından kat be kat fazlası zarar vermektedir. Zengin bir enerji kaynağı olması, bölgede istihdam sağlaması ve bu enerjinin pazarlanması gibi faydaları belli bir zümreyi etkilerken; zararları ise bu işten kar ve istihdam sağlayanlar başta olmak üzere tüm toplumu ve doğayı etkilemektedir" dedi. 

İmir, Termik santrallerde üretim sırasında azotoksit, kükürtdioksit ve pek çok küçük yapılı patikülün açığa çıktığına dikkat çekti ve zararlarını şöyle aktardı: "Bu zararlı maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığı için ciddi tehditler oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre bu maddeler yöre insanının sisteminde olumsuz etkilere yol açmaktadır. 

'SADECE İNSANLAR DEĞİL HAYVANLAR VE DOĞA DA ETKİLENİYOR'
"Bu çıkan zararlı gazlardan etkilenen sadece insanlar değildir. Aynı şekilde bu gazlar etrafta yer alan hayvanlara da zarar vermektedir. Ayrıca çevre tarlalarda yer alan tarım ürünlerine, su kaynaklarına ve ormanlara da zarar verici etkileri bulunmaktadır. 

'YAYILAN ZARAR GAZLAR ASİT YAĞMURUNA NEDEN OLUYOR'
"Üretim sırasında bacalardan salınan küller insanlar tarafından solunmaktadır. Bu durumda çevre yörelerde kanser riskini arttırmaktadır. Bacadan yayılan zararlı gazlar asit yağmurlarının oluşmasına neden olmaktadır. Asit yağmurları sonucunda da termik santralinin inşa edildiği bölgelerde ki toprakların yapısının bozulması ve verimin düşmesi gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşılmaktadır. 

'AKARSU VE YERALTI KAYNAKLARI KİRLENİYOR'
"Ayrıca asit yağmurlarının etkildiği başka canlılar da ağaçlardır. Ağaçların tahrip olması hayvancılığı da etkilemektedir. Santraller de yüksek sıcaklıklarda elde edilen buharın soğutulması amacıyla yer altı suları veya akarsular kullanılmaktadır. Santralde ki su sıcak su ile soğuk su değişimi yapılarak ortam soğutulmaktadır. Çekilen soğuk su yerine bırakılan sıcak su bırakıldığı ortamdaki canlılara zarar vermektedir. Ayrı bu su akarsu veya yer altı kaynaklarını kirletmekte ve yeşilliği de tahrip etmektedir."

Silopi Termik Santrali'nin çevreye verdiği zararlara her yıl yenisini eklediğinin altını çizen İmir, hayvan türleri ve bitki çeşitliliği ile zengin bir alan olan Cudi Dağı ve çevresinde gün geçtikçe hayvan türlerinin neslinin tükenmeye doğru gittiğini ve bitki çeşitliliğinin azaldığını dile getirdi. 

'KÖYLÜLER GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALIYOR'
Santrallerin çevresindeki köylülerin geçim kaynaklarının yüzde 80'inin tarım olduğunu kaydeden İmir, tarımın veriminin gittikçe azalmasıyla bölge halkının göç etmek zorunda kaldığını söyledi. 

İmir, söz konusu nedenlerden kaynaklı Meclis Araştırması açılmasını istedi.