2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP'den ırkçılığa karşı Meclis Araştırması talebi

HDP'den ırkçılığa karşı Meclis Araştırması talebiSakarya'da Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırıları Meclis gündemine taşıyan HDP Grup Başkanvekilleri, önleyici hukuki tedbirlerin alınmasına dönük incelemeler yapılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Sakarya'da Kürt işçilere yönelik ırkçı saldırı ile ırkçılık ve linç girişimlerine dair Meclis Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde, "Siyasi iradenin kimi söylemlerinden ve pratiklerinden etkilenen halk kesimlerinin şiddet ve nefret eylemlerine yönelmesi, toplumda şiddet olaylarının artmasına neden olmaktadır" diye belirtildi.

ÖTEKİLEŞTİRİCİ DİL
Bazı iktidar milletvekillerinin kullandığı dilin ötekileştirici olduğu belirtilen gerekçede, "Geçtiğimiz günlerde Sakarya'da mevsimlik işçi olarak çalışan emekçilerin maruz kaldığı linç ve onlara yöneltilen ayrımcı söylemler ne yazık ki önemli bir ülke gerçeğinin gün yüzüne çıkmış bir örneğidir" denildi.

Sakarya'da yaşanan olayın ilk olmadığının altı çizilen gerekçede, "Bu olay karşısında yargının ve iktidarın refleks göstermemiş olması ise son olmayacağının da emaresidir. Bu saldırı ve linç girişimlerinin sessizlikle karşılanması veya yeterli hukuki ve demokratik tepkilerin verilmemesi de bunların meşru görülmesine dair işaretlerdir" ifadelerine yer verildi.

MECLİS ARAŞTIRMA TALEBİ
Gerekçenin devamında şunlar kaydedildi: "Ülkenin yakın geçmişinde ne yazık ki bu tür saldırılar, katliamlar ve linç girişimleri vardır. 6-7 Eylül, Çorum, Maraş ve Sivas katliamları gibi örnekler ırkçı saldırı ve linç girişimlerinin vardığı noktalara dair önemli örneklerdir. Yaşanan toplumsal kırılmalar ve derin travmalar dikkatle değerlendirilmelidir. İzah etmiş olduğumuz hususlara binaen, linç kültürünün yaygınlaşma nedenlerinin araştırılması elzemdir. Bu nedenle bir araştırma komisyonu eliyle Türkiye'deki bu örneklerin sosyal, ekonomik, kültürel, tarihsel ve siyasal boyutlarının araştırılması, sorunların ve çözüm yöntemlerinin tespiti için Meclis araştırması açılması gerekmektedir."