5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP'den ekoloji odaklı bütçe çağrısı

HDP Bütçe Buluşmaları kapsamında ekoloji temelli bir bütçe için yürüttükleri çalışmaya dair basın toplantısı düzenledi. Bütçenin yandaşlara değil ekolojiye ayrılması gerektiğinin altını çizen HDP, insan odaklı değil canlı odaklı bir bütçe için mücadele edeceklerini vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP), "Halkla birlikte, halkın bütçesini hazırlamak" şiarıyla Bütçe Buluşmalarına İstanbul'da devam ediyor. 

Buluşmalar kapsamında Taksim Hill Otel'de basın toplantısı düzenlendi. Toplantı HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Sözcüsü Menekşe Kızıldere, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Serpil Kemalbay, Oya Ersoy, Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz'ün katılımıyla gerçekleşti.   

'BÜTÇENİN İNSAN ODAKLI DEĞİL CANLI ODAKLI OLMASINI İSTİYORUZ'
Ekoloji temelli bütçe buluşmalarında ilk olarakMenekşe Kızıldere söz aldı. Yürüttükleri kampanyalar kapsamında halkla bir araya gelerek onların taleplerini parlamentoya taşıdıklarını kaydetti. Kızıldere, yıl sonunda başlayacak bütçe görüşmeleri öncesinde aynı komisyon olarak başlattıkları Ekoloji Temelli Bütçe ile bakanlıkların ve devletin bütçesi oluşturulmadan önce bu konuya ilişkin kurumların, kişilerin, platformların ekoloji için mücadele edenlerin sözünü direkt parlamentoya taşıyabilmeyi ve aktarabilmeyi amaçladıklarını dile getirdi ve ekledi: "Biz HDP olarak bütçelerin insan odaklı değil canlı odaklı olmasını istiyoruz."

HDP Ekoloji Komisyonu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, AKP'nin doğa düşmanı, rant politikalarını ve yürüttüğü siyaseti hatırlattı. Özellikle pandemi koşulları daha çok gösterdi hangi politikayı oluştursanız oluşturun ekoloji politikasıyla oluşturulması gerektiği. Ekoloji politikanın ana aksına oturmuş bir meseledir. 21. yüzyılda kapitalist politikalara karşı mücadele ekolojik bir siyasetle olmalıdır. Gelir adaletsizliğine karşı politika kurarken, adaletsiz sisteme k arşı siyaset ortaya koyarken ekolojik bir siyaseti merkeze alıyoruz. 

SÖNMEZ: DOĞADAN YANA İKTİSADİ BİR İNŞA SÜRECİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ
HDP Ekoloji Komisyonu Başkanı Naci Sönmez ise bütçe buluşmaları kapsamında yürüttükleri çalışmaya hatırlattı. Halkla bir araya geldiklerini dile getiren Sönmez, yandaşa değil ekolojiye kaynak ayrılmasını istediklerini kaydetti. "Bugün kısmi kazanımlarla ilerlemeye çalışırken, doğadan yana ekonomik iktisadi bir inşa sürecini gerçekleştireceğiz" diyen Sönmez, ekoloji gruplarıyla bir araya geleceklerini ve taleplerini parlamentoya sunacaklarını söyledi. 

BEŞTAŞ: İKTİDAR BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNİ KAPALI KAPILAR ARDINDA SÜRDÜRÜYOR
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın bütçe görüşmelerini kapalı kapılar ardında yürüttüğünü, bu görüşmelerde bütçeyi hangi yandaşa peşkeş çekileceğinin tartışıldığını hatırlattı. HDP olarak bunun aksine şeffaf, denetlenebilir, hesap verilebilir bir bütçe hakkını savunduklarının altını çizen Beştaş, çalışmaların ilk durağını Ağrı olarak seçmelerinin nedenini ise kentin bütün göstergelerde sıfır noktasında olması olarak açıkladı. 

İstanbul'un da sıfır noktasında olduğunu dile getiren Beştaş, kesin bir su sorunu, Marmara denizini öldürecek dereceye gelen müsilaj, can çekişen Ergene havzası, rant görünce bir direktör halini alan AKP'nin Kanal İstanbul Projesi'ni hatırlattı ve İstanbul'un ekolojik yaklaşım açısından taleplerinin son derece önemli olduğunu kaydetti. 

'HERKESİ BÜTÇE HAKKINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Bütçe Kanunu'nun karanlık bir tabloda hazırlandığına dikkat çeken Beştaş, yüzde birlik kısmı temsil eden bütçenin toplumun bütçesi olmadığının altını çizdi. AKP'nin ülkeyi alaşağı ettiği bu dönemde bütçeyi çok önemsediklerini dile getiren Beştaş, bütçe komisyonlarında sonuna kadar halkın bütçe yapma hakkını savunacaklarını kaydetti ve şöyle devam etti: "Toplumun bütün kesimlerinin bütçe haklarına sahip çıkma çağrısı yapıyoruz. Son yıllarda açlık ve yoksulluğun zirve yaptığı, katı atık işçilerinin gözaltına alındığı, çekçeklerine el konulduğu bir ortamda çok önemli."

HALKIN TALEPLERİ İLETİLDİ
Beştaş'ın ardından Menekşe Kızıldere, halkın şu taleplerini iletti: "Kömür yatırımlarının, nükleer yatırımların olmadığı, şirketlerin ormanları terk ettiği, su varlıklarının yok olduğu, mega projelerin, Kanal İstanbul Projesi gibi projelerin iptal edildiği bir bütçe istiyoruz."

Toplantı, basına kapalı devam etti.