19 Eylül 2024 Perşembe

HDP'den boykot, Meclis çalışmalarına katılmayacak

HDP'li milletvekillerinin vekilliğinin düşürülmesine tepki gösteren HDP Parti Sözcüsü Bilgen, HDP Grubu'nun protesto amaçlı bu hafta Meclis çalışmalarına katılmayacağını söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, gündeme ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenlendi. Bilgen, HDP'li vekillerin milletvekilliğinin düşürülmesini protesto edeceklerini kaydetti. 
 
Hapishanelere yönelik saldırılara dikkat çeken Bilgen, Türkiye'nin 90'lı yıllarda geride bıraktığı düşünülen uygulamaların yeniden hayata geçirildiğini kaydetti. "İşkenceye sıfır tolerans" sloganının anlamının tamamen yitirildiği günlerden geçildiğini söyleyen Bilgen, "Parti Meclisi üyelerimizin de bulunduğu, Iğdır başta olmak üzere şehirlerde kaçırma, tehdit gündemdeydi. Partimize yönelik baskılar eskiden beri devam ediyor. Artık yeniden 90'larda olduğu gibi başlamış durumda" diye konuştu. 
 
HDP'li milletvekillerinin sadece yargılama süreçleriyle değil yoklama, devamsızlık gibi gerekçelerle vekilliklerinin düşürüldüğünü hatırlatan Bilgen, dün de HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım ve Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın vekilliklerinin düşürüldüğünü anımsattı. Bu durumun bir halkın iradesine tahammülsüzlük olduğunun altını çizen Bilgen, Yıldırım'ın "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten aldığı bir cezadan dolayı, Ayhan'ın ise IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitiren Aziz Güler için attığı bir twitten dolayı tutuklandığını aktardı. 
 
'BU KARARLA KAYBEDEN HDP OLMAYACAK'
 
Bilgen, "IŞİD'e karşı mücadelede yaşamını yitiren Aziz Güler'le ilgili atılan bir twit bir dayanışma mesajı bir milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesine gerekçe oluyorsa, Türkiye'nin Ortadoğu'da nerede durduğu, IŞİD'le mücadele karşısında ne kadar samimi olduğu konusunda aslında bir sınav vermiş olacaktır" dedi. Hiçbir HDP'li milletvekilinin koltuk ve mevkiye değer vermediğini ve sıfatları ne olursa olsun özgürlük, eşitlik, barış ve kardeşlik için mücadele edeceğini vurgulayan Bilgen, "Bu kararla kaybeden HDP olmayacak bu kararla kaybeden Türkiye'de yarım yamalak parlamenter demokrasi olacak, göstermelik siyasi platformlar ve parlamento olacak" ifadesini kullandı. 
 
Ahmet Yıldırım ve İbrahim Ayhan'ın milletvekilliklerinin düşürülmesinin bir  korkunun yansıması olduğunu belirten Bilgen, bu duruma sessiz kalmayacaklarına dikkat çekti ve "Grup yönetimimiz protesto amacıyla, bu hafta TBMM çalışmalarına katılmama kararı aldı" dedi. Bilgen, bundan sonraki aşamanın HDP'li vekillerinin trafik cezalarından dolayı vekilliklerinin düşürülmesi olacağını da söyledi. 
 
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın çocuk istismarı konusunda CHP ve MHP’yi ziyaret edeceğini söylediğini kaydeden Bilgen, "Biz kimseden ziyaret beklemiyoruz. Biz bu konuda iktidarın bilgi değil hesap vermesini istiyoruz!" dedi. 
 
'SAVAŞIN FATURASI HALKLARA ÖDETTİRİLECEK'
 
AKP/Saray iktidarının Efrin'e yönelik işgaline ilişkin konuşan Bilgen, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'in (BM) ateşkes kararlarına uyması gerektiğini söyledi. Bilgen, şöyle konuştu: "Eğer Ortadoğu'da sadece bize dayalı bir yaklaşım sergilenmeye devam edilirse hukuk tanımaz yaklaşım sergilemeye devam edilirse bu sürecin tek kazanını sadece silah tüccarları olacaktır ve bu vesayet savaşı devam ettikçe Türkiye'de kalıcı barışı kurumsallaştıracak adımı herkes tarafından desteklenmedikçe vesayet savaşının bedelinin, faturası çocuklara kadınlara bütün halklara ödettirilecektir."