3 Ekim 2024 Perşembe

HDP'den açlık grevindeki tutsaklara destek

Van F Tipi Hapishanesi'nde tutsaklar, 14 Eylül'den beri dönüşümlü açlık grevi eyleminde. HDP il Örgütü, tutsakların taleplerinin kabul edilmesini ve hak ihlallerine son verilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Van F Tipi Hapishanesi'ndeki tutsakların, OHAL uygulamalarına son verilmesi talebiyle 14 Eylül'de başlattığı, 10'ar günlük dönüşümlü devam eden açlık grevine ilişkin açıklama yaptı. 

HDP Tuşba İlçe binasında yapılan basın açıklamasına HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi de destek verdi.

Van Valiliğinin eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösteren polisler, açıklamanın ilçe binası önünde yapılmasını engelledi.

HAK İHLALLERİ SÜRÜYOR
Açıklama yapan HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Edibe Babur, salgın süresince hapishanelerde tutsakların sağlık ve yaşam haklarının korunmadığını, hakların gasp edildiğini, tecridin arttığını söyledi. Hapishanelerde kapasitenin arttığını, hijyen ve sağlık koşullarının kötüleştiğini kaydeden Babur, "Baskının olduğu her yerde hak arayışının gelişeceği aşikardır. Bu nedenle hapishanelerde de çeşitli eylemsellikler gerçekleşmekte ve hak ihlallerine bağlı olarak eylemsellikler de şiddetini arttırmaktadır. En son bu durum açlık grevi aşamasına gelmiştir. Bu aşama hak ihlallerinin vahametini de gözler önüne sermektedir" dedi.

Van'daki demokratik kitle örgütlerini, tutsaklara destek vermeye çağıran Babur, "Anayasa ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümleri de göz önüne alınarak, tecridi derinleştiren yaklaşım ve uygulamalar terk edilerek, talepler kabul edilip hak ihlallerine biran evvel son verilmelidir" diye konuştu.

'HASTA TUTSAKLAR TEDAVİ EDİLMİYOR'
Hasta tutsakların tedavilerinin de engellendiğine dikkat çeken Babur, "ATK uygulamaları ve raporları ile infaz uygulamasına ikinci bir infaz yöntemi önererek bu ölümlerin sebebi haline gelmiştir. Hasta mahpuslar tedavi edilmiyor. Hasta mahpusların tedavileri zamanında ve doğru yapılmadığı için cezaevlerinde kanser, tüberküloz, şizofreni ve hepatit hastalıkları yaygınlaşmaktadır. Bu yöntem tüm cezaevlerinde sistematik olarak uygulanmakta adeta mahpuslara hastalıkları üzerinden işkence yapılmaktadır. Hasta mahpusların işkence yöntemi şeklinde uygulanan bu anlayıştan vazgeçilmelidir.  Cezaevlerinde hasta tutsakların durumuna ilişkin bir insani çözüm bulma konusunda yetkilileri bir kez daha göreve çağırıyor; çözüm bulunmadıkça yaşanan her ölümden sorumlu olacaklarını hatırlatıyoruz" şeklinde konuştu.