20 Eylül 2024 Cuma

HDP yoksulluk için önerge verdi

Hükümetin ekonomi politikalarının yoksulluğu daha da artırdığına dikkat çeken HDP, yoksullukla mücadele yöntemlerinin belirlenmesi için araştırma önergesi verdi.
HDP Siirt milletvekili Meral Danış Beştaş, yoksulluğun araştırılması ve yoksullukla mücadele yöntemlerinin belirlenmesi için araştırma önergesi verdi.
 
Eylül ayında açlık sınırının bin 893 lira 21 kuruş, yoksulluk sınırının ise 6 bin 166 lira 81 kuruş olduğuna dikkat çeken Beştaş, döviz kurlarındaki dalgalanma ve yapılan zamların emekçilerin yaşamını derinden etkilediğini belirtti. Hükümetin yaptığı zamları hatırlatan Beştaş, "Aileler, son derece düşük gelir düzeyi ile beslenme ve beslenme dışı harcamaları karşılayabilmek için çeşitli malların fiyatlarını da dikkate alarak tüketim malları arasında tercihte bulunmak zorunda kalmaktadır. Çoğu zaman fiyatı yüksek olan gıda maddeleri yerine fiyatı düşük olan gıda maddelerini seçmektedir. Bu durumda olan aileler, büyük bir olasılıkla beslenme dışı harcamalarının (kira, ulaşım, yakıt, elektrik ve benzerleri) bir kısmını da beslenme harcamalarından kısarak elde edebilmektedir" dedi.
 
Yoksulların daha yoksullaştığının TÜİK raporları ile bile gözler önüne serildiğine dikkat çeken Beştaş, Türkiye’de yoksulluğun araştırılması; vergi yükü ve işsizlik başta olmak üzere yoksulluğun sebep ve sonuçlarına dair çözüm üretilmesi amacıyla meclis araştırması açılmasını istedi.