4 Ekim 2024 Cuma

HDP: Tekçi, ötekileştirici ve yasakçı uygulamalardan vazgeçin

HDP Genel Merkezi, anadilli eğitim anayasal güvence alınmadığı takdirde çok sayıda dilin geleceğe taşınamayacağını kaydettiği Dünya Anadil Günü’ne ilişkin açıklamasında; tekçi, ötekileştirici ve yasakçı uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istedi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne ilişkin açıklama yaptı. Anadolu’da yüz yıl öncesine kadar 20 civarında dil konuşuluyorken, günümüzde sadece birkaç dil konuşulduğuna dikkat çeken açıklamada, başta Kürtçe (Kurmancî ve Kirmanckî) olmak üzere konuşulan anadillerde eğitim, öğretim olanakları yaratılmadığı, hatta yasaklandığı için, bu diller de büyük tehlike altında olduğu kaydedildi. 

Anadili eğitimi anayasal güvence altına alınmazsa başta Zazaca (Kirmanckî), Lazca ve Hemşince
olmak üzere konuşulan birçok dil geleceğe taşınamaz durumda olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yine Ladino, Gagavuzca, Romanca, Batı Ermenicesi, Turoyo (Süryanice lehçesi), Pontus Yunancası, Abazaca, Adigece, Abhazca, Kabardey-Çerkes dilleri kırılgan diller kategorisinde görünmektedir. Mezopotamya’nın kadim dillerinden biri olan Kürt dili; kamusal alandan, sokaklardan ve gündelik yaşamın tüm alanlarından uzak tutulmuş, halklarımızın en önemli temsil merkezi olan Meclis’te bilinmeyen dil olarak kayıtlara geçirilmektedir. Bugün hala sokakta Kürtçe konuştu diye insanların canına kıyılmaktadır. Hiç kuşkusuz bu iklim devlet ve onun yürütme organı olan hükümet tarafından yaratılmaktadır" denildi. 

HDP Genel Merkezi’nin açıklaması şöyle devam etti: "21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutlar, anadilleri üzerindeki yasakçı ve baskıcı politikaların, halklarımızın inançları ve orjin kültürleri üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarının derhal son bulması çağrımızı yineliyoruz. Geç olmadan bu tekçi, ötekileştirici ve yasakçı uygulamalardan vaz geçilmelidir."