26 Kasım 2024 Salı

HDP: Saraya, savaşa yandaşa değil halka bütçe

HDP, iktidarın saraydan ve sermayeden yana açıkladığı bütçeye karşı "halkın büteçesi"ni açıkladı. "Kaynak yok" denilerek bütçede ezilenlerin taleplerine yer verilmediğini belirten HDP Milletvekili Paylan, "Oysa Kaynak var. Savaştan değil, barıştan yana yüzde 1'in değil yüzde 100'ün yanında, emekten, kadından ve doğadan yana başka bir bütçe mümkün" dedi.

İktidarın sarayı, sermayeyi ve yandaşı önceleyen 2021 bütçe tasarısına karşı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) halkı esas alan bütçe teklifini açıkladı.

HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Garo Paylan, partisinin İstanbul İl Örgütü'nde düzenlediği basın toplantısında bütçe teklifini açıkladı.

'SARAYDAN, SAVAŞTAN VE YANDAŞTAN YANA BÜTÇE'
Bütçede verilen sözlerin, halkın nasıl bir yaşam süreceğini belirlediğini belirten Paylan, ülkeyi yönetenlerin de, bütçede verdikleri sözlerle, hangi değerleri temsil ettiklerini ve kimlerin hakkını savunduklarını gösterdiklerini vurguladı. Paylan, "Saray, 2021 yılı bütçesinde yaptığı tercihlerle, kimlerden vergi toplayacağına, toplanan vergileri kimlere ve nerelere aktaracağına karar verdi! AKP-MHP ittifakı 2021 bütçesinde de tercihini; Saraydan, Savaştan ve Yandaştan yana kullandı" dedi.

'SARAY, HEPİMİZE DEĞİL, YÜZDE 1'E ÇALIŞAN BİR BÜTÇE HAZIRLADI'
Saray'ın bütçesinin, emek sömürüsünün, gelir adaletsizliğinin, bölgesel eşitsizliğin, doğa katliamının, cinsiyet ayrımcılığının bütçesi olduğunu söyleyen Paylan, "Saray'ın bütçesi; israfın, yolsuzluğun, talanın, rantın bütçesidir. 2021 yılı bütçesi; Sarayın, savaşın ve yandaşın bütçesidir" şeklinde konuştu. 

Kimsenin buna mecbur olmadığını ifade eden Paylan, bütçe tercihlerini değiştirerek, ay sonunu getiremeyen, işçinin, memurun, emeklinin, ataması yapılmayan öğretmenlerin, emeklilikte yaşa takılanların, tarlasını ekemeyen çiftçinin, kepenk indiren esnafın, gelirsiz işsizin, kadınların, gençlerin taleplerinin karşılanabileceğinin altını çizdi.

'HALKIN BÜTÇESİNİ ÖNERİYORUZ'
2021 yılının tüm ezilen işçi ve emekçiler bakımından zor bir yıl olacağını söyleyen Paylan, pandemi ile artan işsizlik ve yoksulluğa karşı "vatandaşlarımızı ekonomik güvenceye alacak bir bütçe" yapılması gerektiğini söyledi. 

2021 yılı bütçe tercihlerinin değiştirilerek, "tüm vatandaşların temel ihtiyaçlarını güvence altına alan, gelir adaletsizliğini ve bölgesel eşitsizliği azaltan, doğayı koruyan, halk sağlığını önceleyen, cinsiyet eşitlikçi, barıştan ve emekten yana bir bütçe" yapılabileceğini vurgulayarak, bunun için "halkın büteçisini" önerdiklerini söyledi. 

Paylan, "Halkın Bütçesi"nin ilkelerini şöyle sıraladı:

1-Halkın bütçesi kamucudur. Kamu kaynaklarıyla tüm vatandaşlar ekonomik güvenceye alınır. 
Savaşa, Saraya, Yandaşa akan kaynaklar, halkımızı ekonomik güvenceye almak için kullanılır.Halkın Bütçesi, tüm vatandaşların ve göçmenlerin temel ihtiyaçlarını güvence altına alır. Halkın temel ihtiyaçları, kamu tarafından, nitelikli ve ücretsiz bir şekilde sunulur.Yüzde 1'e değil, herkese ekonomik güvence sağlayacak bir bütçe mümkün!

2-Halkın bütçesi, barışçı özgürlükçüdür. 
Savaş politikalarının tercih edilmesi, bütçede savaş harcamalarına ayrılan payı 6 yılda, 4 kat artırdı. Kaynaklar; silahlara, tanklara, füzelere harcandı.
Kürt sorununun, Ege ve Kıbrıs sorununun, Karabağ sorununun demokratik ve barışçı çözümüyle, kaynaklar savaşa değil, halkın temel ihtiyaçlarını güvence altına almak için kullanılacak.Barışçı ve özgürlükçü bir bütçe mümkün!

3-Halkın bütçesi; emekçinin, esnafın, çiftçinin yanındadır. 
AKP-MHP ittifakı, emekçiden değil, büyük sermayeden yana olmayı tercih etti. İşçiyi, çiftçiyi, memuru, esnafı ve emekliyi bütçeye 'yük' olarak gördü.
Halkın Bütçesi'yle; emekçiler, memurlar, esnaflar, çiftçiler, işsizler ve emekliler bütçeden hakkı olanı alacak. Gelir eşitsizliğini azaltan, emekten yana bir bütçe mümkün!

4-Halkın bütçesi; katılımcılığı, yerelliği, bölgesel eşitliği esas alır.
Halkın Bütçesi, doğrudan halkın ve sivil toplum örgütlerinin talepleriyle düzenlenir. Halkın Bütçesi, bölgesel eşitsizlikleri azaltır.  Halkın Bütçesi, yerel yönetimlere daha çok kaynak aktarır. Halkın Bütçesi, bölgesel eşitsizlikleri iyileştirici, üretimi destekleyici, alt yapıyı güçlendirici, istihdamı artırıcı ve yoksulluğu azaltıcı politikaları esas alır. Bölgesel eşitsizlikleri azaltan, katılımcı bir bütçe mümkün!

5-Halkın bütçesi, doğanın yanındadır. 
Doğayı rant nesnesi olarak gören zihniyet çevreyi talan etti. Yanlış madencilik ve enerji politikaları doğayı katletti. Rant hırsıyla, doğa tahrip edildi. Halkın Bütçesi; iklim krizine duyarlı, insan ve doğayı karşı karşıya getirmeyen, doğayı tekel kârlarına feda etmeyen bir bütçe olacak.Doğa dostu bir bütçe mümkün!

6-Halkın bütçesi, halk sağlığını önceler.
COVID-19 pandemisi, sağlık sisteminde piyasalaşmaya izin vermeyen, halk sağlığını önceleyen bir bütçeye duyulan ihtiyacı tekrardan ve sarsıcı bir biçimde ortaya koydu. Halkın Bütçesi, sağlık sektöründe özelleştirme ve piyasalaştırmaya son verecek, sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu tüm zorlu koşullar ve gelir farkından doğan eşitsizlikler ortadan kaldırılacak. Halkın Bütçesi'nde, tüm sağlık hizmetleri; kamusal, nitelikli, erişilebilir ve tamamen ücretsiz olacak. Piyasayı değil, halkın sağlığını önceleyen bir bütçe mümkün!

7-Halkın bütçesi, kadın özgürlükçüdür.
Kadının eşitlik taleplerine cevap vermeyen, kadın haklarını ve emeğini yok sayan AKP-MHP ittifakı bütçe tercihleriyle eşitsizliği ve adaletsizliği artırdı.Halkın Bütçesi, kadın-erkek eşitliğini esas alacak. Bütçenin tüm alanlarında, cinsiyetler arası eşitsizliği ortadan kaldıracak biçimde bütçeleme geliştirilecek. Toplumsal cinsiyet eşitliğini esas alan bir bütçe mümkün!

8-Halkın bütçesi, hak temelli sosyal politikaları esas alır.
Halkın Bütçesi'nde sosyal politikalar yardım olarak değil, hak olarak uygulanacak.Bütçede sosyal politikalara ayrılan kaynak artırılacak. Temel ihtiyaçlar kamu tarafından ücretsiz olarak sunulacak. Hak temelli sosyal politikaları esas alan bir bütçe mümkün! 

HALKIN BÜTÇESİYLE
Paylan "Halkın Bütçesi" ile herkesin geliri olacağını belirtti ve şöyle devam etti: 

-Her vatandaşın asgari geliri olacak 
Geliri olmayan her vatandaşın ve göçmenin aylık en az 1.000 TL geliri olacak.

-Asgari ücret net 4.000 TL olacak
Asgari ücret, vergiden muaf ve net 4.000 TL olacak.

-Elektrik, su, doğalgaz, internet ücretsiz olacak
İhtiyaç sınırına kadar; elektrik, su, doğalgaz ve internet ücretsiz olacak.

-Tüm sağlık hizmetleri ücretsiz olacak
Vatandaş ve göçmenler için, tüm sağlık hizmetleri kamusal, nitelikli, erişilebilir ve tamamen ücretsiz olacak.Sağlık sektöründe özelleştirme ve piyasalaştırmaya son verilecek. Sağlık emekçilerinin içinde bulunduğu tüm zorlu koşullar ve statü farkından doğan eşitsizlikler ortadan kaldırılacak.

-Eviçi emeği görülmeyen kadınlar emekli olacak 
Ev içi emeği görülmeyen kadınların sağlık ve emeklilik primleri bütçeden ödenecek. Ev emekçisi kadınların sağlık ve emeklilik primleri bütçeden ödenecek. 

-Memurlara 3.600 ek gösterge ödenecek
Tüm memur ve memur emeklilerinin yaşam standartlarını yükseltecek olan 3.600 ek gösterge düzenlemesi hayata geçirilecek. 

-Şehiriçi toplu taşıma ücretsiz olacak
Yoksulluk sınırının altında gelire sahip vatandaşlar, şehir içi toplu taşımadan ücretsiz yararlanacak. 

-Kamu sektörü ve özel sektörde egelli istihdamı arttırılacak
Engelli bireyleri, ekonomik ve sosyal yaşamda dezavantajlı hale getiren, negatif ayrımcılığa sebep olan tüm politika ve uygulamalar ortadan kaldırılacak.  Kamu ve özel sektörde engelli istihdamı artırılacak.

-Küçük esnafın borçları faizsiz yapılandırılacak
Küçük esnafın vergi ve kredi borçları faizsiz ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılacak.

-Ataması yapılmayan öğretmenler atanacak
Atama bekleyen öğretmenler, öğrencileriyle buluşacak. 200 bin öğretmenin ataması yapılacak.

-Emeklilikte yaşa takılanlar, emekli olacak
Prim gün sayılarını ve sigortalılık sürelerini doldurmuş olmalarına rağmen yaş kriterine takıldıkları için emekli olamayan milyonlarca vatandaşın mağduriyeti ortadan kaldırılacak. EYT'lilerin, yaş kriteri aranmaksızın emekli olmaları sağlanacak.

-Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesi, bütün inançların hizmetine sunulacak
Pek çok bakanlıktan fazla bütçeye sahip olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçesi, bütün inanç kurumlarının hizmetine sunulacak.

-Küçük çiftçinin borçları faizsiz yapılandırılacak ve çiftçi destekleri artacak
120 milyar TL'yi aşmış durumda olan çiftçi borçlarına kalıcı çözüm bulunacak. Küçük çiftçinin borçları, faizsiz ve uzun vadeli olarak yeniden yapılandırılacak. Çiftçiye verilen mazot, gübre, ilaç ve tohum desteği iki katına çıkarılacak.

-Tüm çocuklar ve gençler; bilimsel, anadilde, ücretsiz eğitim alacak
Çocukların ve gençlerin; ücretsiz, nitelikli, bilimsel ve anadilinde eğitim alması sağlanacak. Pandemi sürecinde bilgisayara erişimi olmayan tüm öğrencilere bilgisayar dağıtılacak. Tüm öğrencilere, sınırsız ve ücretsiz internet sağlanacak.

-En düşük emekli maaşı 2.500 TL olacak
Her emeklinin en az 2.500 TL aylık geliri olacak.

-Gençlerin kredi yurtlar ve kurumu borçları silinecek
Milyonlarca gencin, iş sahibi bile olmadan hayata borç yükü altında başlamasına sebep olan Kredi ve Yurtlar Kurumu'na olan kredi borçları silinecek. 2021 yılından itibaren gençlere kredi değil, burs verilecek. Gençlere her ay 500 TL yüklenilen Genç Kart verilecek.Gençlere şehir içi toplu taşıma ücretsiz olacak. 

-Kadın Bakanlığı kurulacak
Kadınların toplumsal sorunlarının kalıcı bir şekilde çözülebilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi ve kadına yönelik şiddetle kararlı bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla Kadın Bakanlığı kurulacak.Kadınların çalışma hakkını desteklemek, kişisel ve sosyal hayatlarındaki alanlarını genişletmek amacıyla bütçe seferber edilecek. Her mahalleye ücretsiz kreş açılacak. Kamu İhale Sistemi, kadın istihdamındaki cinsiyet temelli ayrımcılığı ortadan kaldıracak biçimde düzenlenecek. Kamuda istihdam edilen engelli kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayacak biçimde kadın oranı artacak.

2021 BÜTÇESİNDEKİ VAATLERİN KAYNAKLARI
İktidarın ezilen halkların taleplerini "kaynak yok" diyerek karşılamadığını vurgulayan Paylan, "Oysa Kaynak var" dedi, bunun çözümünün de bütçe tercihini değiştirmek olduğunu söyledi.

-Savunma harcamaları azaltılacak
Savaşa ve güvenlik harcamalarına akan kaynaklar düşürülecek. Bütçe kaynakları halkın refahını sağlamak için seferber edilecek.Ülke kaynakları; tanklara, füzelere, silahlara gitmeyecek.S-400 Füzeleri Satılacak. 

-Saray'daki israfa son verilecek
Saray inşaatları durdurulacak.Uçan, yürüyen ve yüzen saraylar satılacak.
Halka ait kaynakların, israf ve şatafat için harcanmasına son verilecek.Cumhurbaşkanlığı bütçesi, yüzde 90 oranında düşürülecek ve örtülü ödenek kaldırılacak.Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı dâhil, kamuda çalışan hiç kimseye, asgari ücretin üç katından fazla maaş ödenmeyecek.

-Varlık Fonu kapatılacak
Tek Adam Rejimi'nin 'Paralel Hazine'si durumunda olan Türkiye Varlık Fonu kapatılacak. 

-Yandaşlara verilen kamu ihaleleri iptal edilecek
Yıllardır beş yandaş şirkete verilmekte olan tüm kamu ihaleleri iptal edilecek ve ödemeler durdurulacak.Kamu ihalelerinde 'davet usulü' gibi yöntemlerle yandaşlara verilen ve şeffaflık, hesap verilebilirlik ilkelerine aykırı olan tüm ihaleler iptal edilecek.Kamu ihalelerindeki geçmiş yolsuzlukların hesabı sorulacak. 

-Köprüler, otoyollar, şehir hastaneleri kamulaştırılacak 
Kamu Özel İşbirliği Projelerine giden garanti ödemeleri durdurulacak. Kamu Özel İşbirliği Projeleri ile yapılan köprü, otoyol ve şehir hastaneleri projeleri kamulaştırılacak. Bu kapsamda yapılan ödemelerin hesabı sorulacak! 

-Bütçe dışı fonlar, bütçeye dahil edilecek
Saray'ın keyfi harcamalarının kaynağı olan fonlar bütçeye dahil edilecek. 

-Yandaş derneklere, vakıflara yapılan ödemeler durdurulacak
Kamu kaynaklarının yandaş dernek ve vakıflara peşkeş çekilmesine son verilecek. Yandaş dernek ve vakıflara yapılan tüm ödemeler durdurulacak. 

-Nükleer Santral Projesi iptal edilecek, termik santraller kapatılacak
Mersin Akkuyu nükleer santral projesi iptal edilecek.Vatandaşlarımızı zehirleyen termik santraller kapatılacak. 

-Vergilendirmedeki adaletsizlik ortadan kalkacak
Vergi kaçakçılığı, yolsuzluk, ihalelere fesat karıştırma suçlarında cezalar arttırılacak. Büyük sermayeye uygulanan; vergi muafiyeti, istisnası, indirimi ve vergi aflarına son verilecek. Servete ve gelire göre artan oranlı bir vergi sistemi oluşturulacak. İmar artışlarıyla yaratılan rantlara artan oranlı Rant Vergisi getirilecek. Karbon salınımını kontrol altında tutmak amacıyla, Karbon Vergisi getirilecek. Kayıt dışı ekonomi, kayıt altına alınarak vergi gelirleri artırılacak. Kaynakların halka akmasıyla canlanacak ekonomi, daha çok vergi üretecek.

HALKIN BÜTÇESİ'NİN KAZANIMLARI
-Yoksulluk ve gelir adaletsizliği azalacak 
Dar gelirlilere sağlanacak gelir destekleri ve ücretsiz kamu hizmetleriyle, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik azaltılacak.

-Toplumsal cinsiyet eşitsizliği azalacak 
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine sebep olan tüm politika ve uygulamalar ortadan kalkacak. Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta maruz kaldıkları ayrımcılık azalacak.

-Üretim ve tüketim artacak 
Dar gelirlilerin gelirle buluşmasıyla tüketim artacak. Tüketimin artması, güven veren ekonomik yapının kurulması ve küçük üreticilerin desteklenmesiyle üretim artacak.

-İstihdam artacak 
Üretimdeki artışla istihdam artacak. Kamu sektöründe ve özel sektörde milyonlarca vatandaş iş bulacak. 

-Doğa tahribatına son verilecek 
Doğa dostu ekonomi politikaları ile doğa katliamı engellenecek.

-Savaşlar son bulacak 
Savaş siyaseti sona erecek. Kaynaklar, halkın refahı için harcanacak.

-Vatandaşlarımız ekonomik güvenceye kavuşacak 
Gelirsiz, güvencesiz vatandaşımız kalmayacak. 

-Savaştan değil, barıştan yana 
yüzde 1'in değil yüzde 100'ün yanında, emekten, kadından ve doğadan yana başka bir bütçe mümkün."