7 Ekim 2024 Pazartesi

HDP, Saçılık'a yönelik işkencenin ve tehdidin takipçisi olacak

HDP MYK üyesi Veli Saçılık'a yapılan işkence ve hem kendisini hem de çocuğunu hedef alan küfürler ile tehditlere ilişkin açıklama yapan HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dede, işkenceci polisleri iyi tanıdıklarını ve takipçisi olacaklarını kaydetti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, MYK üyesi Veli Saçılık'a yapılan işkencenin takipçisi olacaklarını kaydetti. 

Güvenpark'ta Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto etmek amacıyla HDP Ankara İl Örgütü ve demokratik kitle örgütlerinin çağrısıyla 19 Haziran 2021 tarihinde yapılan çağrı sonucu bir araya gelenlere yönelik polis saldırısını hatırlatan Dede, HDP Milletvekilleri Hüseyin Kaçmaz, Murat Sarısaç ile MYK üyesi Veli Saçılık'ın aralarında olan kişilere saldıran polislerin vekilleri darp ettiğini, Saçılık'ın kulağına kendisini hedef alan küfürler ettiğini ve tehditte bulunduğunu aktardı.

'DAKİKALARCA İŞKENCE UYGULANDI'
Bu hakaretlere karşı çıkması sonrası çevik kuvvet ekipleri de dahil olmak üzere resmi ve sivil giyim polislerin Saçılık'ı yere yatırarak, darp ettiği dile getiren Dede, "Saçılık'a küfreden sivil giyimli polis, ensesine dizini bastırmak suretiyle üstüne oturmuş ve hem kendisini hem çocuğunu hedef alan küfürler ile tehditlerde bulunmaya devam etmiştir. Resmi üniformalı bir polis Saçılık'a 'yüzüme bakabilir misiniz?' demiş ve Saçılık'ın yüzüne biber gazı sıkmıştır. Dakikalarca süren işkence sonrasında Saçılık, kolundan ve bacaklarından tutulup polis aracına atılmıştır" dedi. 

'İNSAN ONURUNA AYKIRI KÖTÜ MUAMELE AYYUKA ÇIKMIŞTIR'
Organize gözaltının tek amacının provokasyon amaçlı olduğunun altını çizen Dede, şöyle devam etti: "Sivil giyimli bir ekip tarafından, organize nitelikte ve provokasyon amaçlı hareket edildiği açık olan bu "gözaltına alma" işleminin, 18 Haziran 2021 günü Ülkü Ocakları rabıtalı kişilerce sosyal medya vasıtasıyla açıkça tehdit edilmiş olan Veli Saçılık'a karşı özel bir hınç ve öç alma yöntemi olduğu ortadadır. Son dönemlerde bariz bir şekilde artış gösteren işkence vakaları sokağa taşmış, insan onuruna aykırı kötü muamele ayyuka çıkmıştır. Hükümetin cezasızlık politikasından faydalanacaklarından emin olan kolluk, bizzat İçişleri Bakanının talimatlarıyla polis devleti uygulamalarını yaygınlaştırmıştır.

'İŞKENCECİ POLİSLERİ İYİ TANIYORUZ'
Bu işkenceci polisleri iyi tanıyoruz. Bu suçun azmettiricisi ve faili olanlara hatırlatırız ki işkence, bir insanlık suçudur. MYK üyemiz Veli Saçılık'a yapılan işkencenin takipçisi olacağız ve sorumlular cezalandırılana kadar hukuk mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."