HDP: Pamuk üreticisinin talepleri karşılanmalıdır
Pamuk üreticilerinin sorunlarını ve taleplerini açıklayan HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, pamuk ürecilerinin taleplerini HDP olarak desteklediklerini, taleplerin karşılık bulması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.
HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, pamuk üreticilerinin sorunları ve taleplerine ilişkin açıklama yaptı.
AKP'nin ithalat odaklı yanlış tarım politikalarından en çok etkilenen kesimlerden biri pamuk üreticileri. 3 yıl önce, 1 milyon ton lif pamuk üretimi hedefi ile yola çıkan pamuk üreticileri, ısrarla sürdürülen yanlış politikalar sonucu, 2019'da 850 bin ton lif pamuk üretebildi. 2020 yılı üretiminde ise bu sayının yüzde 40 azalma göstererek 600 bin tona gerilemesi öngörülüyor. HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan, "Bunların yanı sıra 2018'de kilo başına 80 kuruş olan pamuk destekleme primi 2019'da arttırılmamış, 2019 yılı pamuk primleri hala ödenmemiştir. 2020 yılı desteklerinin ne kadar olacağı ise bilinmemektedir" dedi.
Buna karşılık ithal edilen pamuğun 1 milyon ton sınırına dayanması AKP'nin asıl derdinin büyük şirketlerin daha çok kazanması olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Turan, "Türkiye'nin lif pamuk ithalatı 2018 yılında 766 bin 947 ton olmuştur. 2019 yılında ithalat 950 bin 590 tona ulaşmış, 2020 Temmuz sonu itibariyle ithalatın 1 milyon ton sınırına dayandığı ifade edilmektedir" diye kaydetti.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI ÇİFÇİNİN TALEPLERİNİ YERİNE GETİRMELİ
HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü, "Pamuk çiftçisinin 2019 destekleme primleri ivedilikle ödenmeli, 2020 destek primleri en az 2 lira olarak belirlenmelidir. Pamuk üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatifi ve banka borçları faizsiz olarak bir yıl ertelenmeli ve küçük üreticinin borçları ise devletçe ödenmelidir. Ancak bu şekilde pamuk üreticisi önünü görüp 2021 yılında pamuk üretip üretmeyeceğine karar verebilecektir. Çünkü 2020 yılında pamuk üretiminin düşmesinin ve çiftçinin üretimden vazgeçmesinin nedeni; Ulusal Pamuk Konseyi'nin 2019 yılı hesaplamasına göre, 1 kilo lif pamuğun maliyeti 10 lira 75 kuruş seviyelerindeyken, İzmir, Adana, Urfa Ticaret Borsası'nda pamuk fiyatının 9 liraya kadar düşmesidir. 2019 desteklemelerinin yetersizliği yanında, ne zaman ödeneceğinin belirsiz olması üreticinin pamuk üretiminden vazgeçmesini beraberinde getirmiştir. 2021 yılında daha kötü sonuçların yaşanmaması için Tarım ve Orman Bakanlığı acil olarak gerekli önlemleri almalı ve çiftçilerin taleplerini yerine getirmelidir" dedi.
PAMUK ÜRETİCİLERİNİN TALEPLERİ
HDP Tarım Komisyonu Sözcüsü ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, pamuk üreticilerinin taleplerini söyle sıraladı:
■ Lif pamuk ithalatına kısıtlama getirilmeli
■ 2020 destekleri açıklanmalı
■ Emanet usulü lif pamuk satışı yasaklanmalı
■ Birliklere finansman ve lisanslı depo desteği sağlanmalı
■ İplik fabrikalarına yerli pamuk kullanma mecburiyeti getirilmeli
■ Lif pamukta müdahale alımı için TMO devreye girmeli
■ Çırçır fabrikalarına da lisanslı depoculuk destekleri sağlanmalı.
Turan, pamuk ürecilerinin taleplerini HDP olarak desteklediklerini, taleplerin karşılık bulması için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.