22 Eylül 2024 Pazar

HDP Norveç ve Danimarkalı heyetlerle görüştü

Aralarında Ayşe Acar Başaran'ın da bulunduğu HDP heyeti, Norveç ve Danimarkalı siyasetçilerle görüşerek AKP-MHP iktidarının kadınlara dönük saldırılarına ve hapishanelerde derinleşen baskı politikalarına ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, PM üyesi Latife Demirci Kahya, Yeşil ve Sol Parti üyesi Tülay Koçak ve HDK Merkezi Yürütme Kurulu üyesi Gurbet Aydoğan'dan oluşan heyet, Norveç Yeşil Parti Yönetim Kurulu Üyesi Bente Klagen Hjelm ve SolKurd üyesi Jila Hassanpour ile Ankara'da bulunan HDP Genel Merkezi'nde bir araya geldi.

Bütün dünyadaki kadınların mücadelede ortaklaşmasının öneminin konuşulduğu toplantıda kadınların kazanımlarına dönük saldırılara dikkat çeken Ayşe Acar Başaran, Erdoğan'ın kadınları korumasız bırakmaya çalıştığını söyledi. Erdoğan'ın inşa ettiği faşist rejimin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Başaran, şöyle devam etti: "Çünkü kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının açıklanmasından sonra pandemi sürecine rağmen sokağa çıktılar. Bir taraftan devlet saldırısıyla, bir taraftan toplumdaki kışkırtılmış erkeklikle yüz yüzeyiz ama asla geri atmıyoruz."

Norveç Yeşil Parti Yönetim Kurulu Üyesi Bente Klagen Hjelm ise "Bu ülkede iki günde bir kadın katlediliyor. Bunu duymak bile zor. İstanbul Sözleşmesi gibi önemli bir kazanım bu ülkede imzalandı ve bu ülke geri çekiliyor. Bunu anlamıyoruz" dedi. 

HDP heyeti ardından Norveç Sosyalist Sol Parti Üyesi Oda Sofie Heien Larsen'in de içinde bulunduğu Anne Hegelund, Maria Temponeras, Halil Kara ve Hacı İnanç'tan oluşan Danimarka heyetiyle buluştu.

Toplantıda İmralı tecridinin bütün topluma yayıldığı ve bu durumun kadınların yaşamına da ciddi bir biçimde etkilediği dile getirildi.

Aysel Tuğluk'un sağlık durumuna ve hapishanede kalamayacağına dair raporlara rağmen Adli Tıp Kurumu'nun siyasi kararıyla rehin tutulduğunu belirten Başaran, şöyle devam etti: "Yüzlerce, hatta binlerce arkadaşımız cezaevlerinde rehin tutuluyor. Cezaevlerinde de insanlık dışı muamelelerle yüz yüze kalıyorlar. Garibe Gezer arkadaşımızda olduğu gibi cezaevinde tecavüze varan işkenceler var. Pek çok siyasi tutsak ceza süreleri dolduğu halde infaz yasasındaki düzenlemelerden dolayı cezaevlerinde tutulmaya devam ediliyor. Dışarıda da saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Saldırıların hedefinde HDP, özgür basın ve özellikle kadın mücadelesi var."

Danimarka heyeti gelişmeleri takip ettiklerini, Türkiye'nin gidişatının endişe verici olduğunu kaydetti.

Heyetler HDP ile temaslarının devam edeceğini, kadın mücadelesinde daha fazla ortaklaşmanın sağlanması için çalışacaklarını belirtti.