2 Ekim 2024 Çarşamba

HDP Milletvekili Turan: AKP yeni cemaatlerle simbiyotik ilişki kuruluyor

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Uşşaki tarikatı ile iktidar ilişkilerini meclis gündemine taşıdı. Turan, "AKP Gülen Cemaati ilişkisi gibi yeni tarikat ve cemaatlerle simbiyotik bir ilişki kurulduğuna işaret etmektedir. Dolayısıyla İktidar Cemaat ilişkisinin boyutlarının neler olduğunun açıklığa kavuşturulması ve kamu idarelerinde cemaat ve tarikatlara kadro verilip verilmediğinin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir" dedi.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Uşşaki tarikatı ile iktidar ilişkilerini meclis gündemine taşıdı. 

Uşşaki tarikatı lideri Fatih Nurullah isimli Fatih Şağban, müridinin 12 yaşındaki kızına cinsel istismarda bulunmaktan tutuklandı. Şağban'ın tutuklanması ardından Uşşaki tarikatı ve iktidar arasındaki ilişkiler gündem olmaya devam etti. 

Konuyu Meclis gündemine getiren HDP Milletvekili Rıdvan Turan, soru gönergesi verdi. Turan önerge gerekçesinde "Toplumun ahlaki ilkelerini alt üst eden olayın yansımaları devam ederken, Fatih Şağban'ın AKP hükümetiyle olana yakın ilişkileri, kamuoyunun akıllarında soru işaretleri bırakmaktadır" ifadelerini kullandı.

Şağban'ın siyasilerle ilişkilerine yer verilen gerekçede AKP'Nin Gülen Cemaati ilişkisinde olduğu gibi yeni tarikat ve cemaatlerle simbiyotik bir ilişki kurulduğuna dikkat çekildi. 

Genelgede şu ifadeler yer aldı:

"2015 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve birçok Bakanın yer aldığı Ankara Hacı Bayram Camisi Çevre Düzenlemesi ve Kitapçılar Çarşısı açılış törenine katılan Fatih Şağban'ın bu törende dönemin bakanları ile aynı protokolde yer almıştır. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin 31 Mart 2019 seçimlerinden önce Fatih Şağban'ı ziyaret ettiği ortaya çıkmıştır. Fatih Şağban'ın eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melik Gökçek ile fotoğrafı ortaya çıkmıştır. Fatih Şağban'ın AKP iktidarı ile yakınlığı yazılı ve görsel basında yer alan fotoğraflarla açık şekilde ortadadır. AKP'nin bir tarikat lideri ile yakınlığı, bir zamanlar Cumhurbaşkan'ı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Gülen Cemaati' için 'ne istediniz de vermedik' sözlerini akıllara getirmektedir. Fatih Şağban'ın lideri olduğu Uşşaki Tarikatının müritlerinden Abdülkerim Erdinç, İçişleri Bakanlığının kendi tarikatlarından polis ve bekçi kadrolarına yerleştirilmek için bir liste istediklerini söylemektedir. Bu durum AKP Gülen Cemaati ilişkisi gibi yeni tarikat ve cemaatlerle simbiyotik bir ilişki kurulduğuna işaret etmektedir. Dolayısıyla İktidar Cemaat ilişkisinin boyutlarının neler olduğunun açıklığa kavuşturulması ve kamu idarelerinde cemaat ve tarikatlara kadro verilip verilmediğinin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir."

HDP Milletvekili Turan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

- Uşşaki tarikatına herhangi bir bakanlık tarafından kamuda istihdam edilmek için personel istenmiş midir? Eğer istenmiş ise kaç personel ve hangi bakanlıklarda istihdam edilmiştir.

- Uşşaki tarikatından polis ve bekçi kadrolarında istihdam edilmek üzere İçişleri Bakanlığı tarafından herhangi bir liste istenmiş midir?

- Uşşaki tarikatının devlet kadrolarındaki varlığına ilişkin Cumhurbaşkanlığınız tarafından herhangi bir araştırma başlatılmış mıdır?

- Uşşaki tarikatı şeyhinin AKP'li Bakan ve Siyasetçilerle yakın ilişki olmasının tarikat liderine ve cemaatine muazzam düzeyde bir güç sağladığını düşünüyor musunuz?