4 Ekim 2024 Cuma

HDP Milletvekili Tiryaki'den Araştırma Önergesi

Yeniden gündeme gelen ve sistemleşen kaçırma ve gözaltında kaybetme kaybetmelerin önlenmesi amacıyla HDP Batman Milletvekili Rüştü Tiryaki, Meclis Araştırması açılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi Batman milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, son zamanlarda rutin bir uygulama halini alan kaçırma ve kaybetme vakalarının araştırılıp önlenmesi, etkin soruşturma mekanizmalarının işletilmesi amacıyla Meclis'e Araştırma Önergesi verdi. 

Sosyalist işçi Gökhan Güneş'in kaçırılmasının ve günlerce işkence gördükten sonra bırakılmasının üzerinden bir ay geçmeden 18 Şubat 2021 tarihinde Ankara'da 3 üniversite öğrencisinin evlerinin önünden kaçırıldığını, kendilerini "polis" olarak tanıtan kişilerce darp ve tehdit edildikten sonra 3 farklı noktada bırakıldıklarını hatırlatan Tiryaki, "Ayrıca, olayın duyulmasının ardından olay yerinde kamera görüntülerini izleyen arkadaşlarının beyaz renkli bir araç ile şüpheli 3 kişinin görüldüğünü tespit etmelerine rağmen aracın ve şüpheli kişilerin karakolda izletilen kamera görüntülerinde bulunmadığı ileri sürülmüştür" dedi.

Kaçırma ve zorla kaybetme uygulamalarının tarihçesine bakıldığında, Nazi rejimi tarafından uygulamaya konulan "Gece ve Sis Kararnamesi" uyarınca sistemin muhalif olarak gördüğü kişilere yönelik hayata geçirildiğini kaydeden Tiryaki, "1960'lardan sonra ise Brezilya, Şili, Arjantin başta olmak üzere pek çok Latin Amerika ülkesinde muhalifleri susturmak maksadıyla kaçırma ve zorla kaybetme uygulamasına başvurulmuştur. Türkiye'de resmi olarak ilk kaçırma ve zorla kaybetme yönündeki iddialar ile 12 Eylül 1980 darbesi döneminde karşılaşılmaktadır. 90'lı yıllarla birlikte Türkiye yakın tarihi ise kaçırmalar, faili meçhul cinayetler, gözaltında kaybedilmeler, işkenceler ve işkencede ölümler ile dolmuştur ve bu kaybedilmelerle ilgili yüzleşme, hakikat ve onarım hakkının tesisine ilişkin göstermelik birkaç adımdan başka herhangi bir ilerleme kaydedilmemiştir" diye konuştu. 

Halkların Demokratik Partisi Batman milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, şöyle devam etti: "Ağır bir insan hakkı ihlali olan ve mutlak olarak yasaklanmış olan bu fiilleri gerçekleştiren kişiler hakkında etkin bir soruşturma yapılarak gerçeğin ortaya çıkarılması, insan yaşamı üzerindeki hukuk dışı baskı ve tehditlerin ortadan kaldırılması için parlamento nezdinde kurulacak bir komisyon eliyle çalışma yürütülmesi elzemdir."