5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP Mardin'de çiftçi ve esnaflarla buluştu

HDP'nin Mardin'deki temaslarında elektrik borçlarına dikkat çeken çiftçiler, sundukları belgelerle durumlarının vahim olduğunu söyledi. HDP heyetinin görüştüğü esnaflar da fiyatlardaki artışa dikkat çekti, halkın alım gücünün düştüğünü, kendilerinin de ödemelerini yapamadıklarını söyledi.

Bütçe buluşmaları kapsamında Ağrı ve İstanbul'un ardından çalışmalarını Mardin'e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) kentte ilk olarak çiftçilerle yan yana geldi.

HDP heyetinde yer alan milletvekilleri Rıdvan Turan, Garo Paylan ve Necdet İpekyüz, Derik ilçesine gitti. Kızıltepe Çiftçiler Dernek Başkanı Mikail Erbey'in de eşlik ettiği heyet, Kovalı mahallesinde tarlada çalışan çiftçilerin yanına gitti.

'ÇİFTÇİ PERİŞAN'
Çiftçi Ali Biçer, DEDAŞ'ın fahiş elektrik faturalarına tepki gösterdi, borçlar nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarını aktardı. Mazot, gübre, tohum ve işçilik giderleri ile birlikte çiftçinin perişan hale geldiğini aktaran Biçer, geçen sene 2 bin 200 liradan aldıkları gübreyi bugün 5 bin liraya aldıklarını söyledi. Biçer, gelen son zamla birlikte mazot alamaz hale geldiklerini ifade ederek, "Durum vahim" dedi.

DİPLOMALI SULAMACILAR
Ziraat fakültesini kazandığını ancak mezun olanların halini görünce okula gitmeme kararı aldığını söyleyen Mustafa Biçer, "Zaten ziraat ile uğraşıyoruz. Okuyanların durumu ortada. Buralar diplomalı sulamacılar ile dolu" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

'DEDAŞ BÖLGENİN SAHİBİ GİBİ DAVRANIYOR'
Heyet ardından Menteşê köyüne geçti. Heyet, köylüler tarafından karşılandı. Necdet İpekyüz köylülere hitap ederek, ülkede kriz ve savaş olduğunu dile getirdi. İpekyüz'ün ardından HDP'li vekil Turan da, çiftçilere Mardin ve bölgede DEDAŞ tarafından uygulanan zulmün farkında olduklarını dile getirdi. Köylerden gençlerin göç etmek zorunda kaldığını kaydeden Turan, "DEDAŞ bir elektrik dağıtım şirketi olmaktan çok bölgenin sahibi gibi davranıyor" dedi.

14 MİLYON LİRA ELEKTRİK FATURASI
Ardından konuşan çiftçiler, kabarık gelen elektrik faturalarına tepki gösterdi. Köylerinin 500 nüfuslu olduğunu ifade eden çiftçiler, kendilerine 14 milyon TL elektrik borcu çıkarıldığını belirterek, belgelerini heyete sundu. Çiftçi Mehmet Çelik, 2018 yılında borcunu ödediğini, ancak 2019 yılında 140 bin TL borçlandırıldığını söyledi. Borcunun ödemesini yaptığını, ancak sonraki yıl 240 bin lira borç çıkarıldığını kaydeden Çelik, 75 dönüm arazisi olduğunu, bu araziden elde ettiği ürünle bu borcu nasıl ödeyeceğini bilmediğini dile getirdi.

DEDAŞ BORCU NEDENİYLE KÖYLÜLER İCRALIK
Bir başka çiftçi İbrahim Aksoy da ellerinde borç listeleri ile tek tek hangi çiftçiye ne kadar borç çıkarıldığını anlattı. Köylünün çıkarılan borcu ödeme imkanı olmadığını vurgulayan Aksoy, gidip DEDAŞ ile pazarlık yaptıklarını, köydeki tüm tarlaların icralık olduğunu söyledi. Aksoy, çiftçiye sunulduğu söylenen destekleri görmediklerini, hepsinin DEDAŞ tarafından bloke edildiğini kaydetti.

PARALI EĞİTİME TEPKİ
Ardından söz alan 17 yaşındaki bir çocuk da, okula gittiklerini ancak ailelerinin yaşadıkları sorunlar nedeniyle eğitimden geri kaldıklarını söyledi. Seslerinin hep çıktığını ancak dinleyenin olmadığını ifade eden çocuk, "Benim eğitim masrafımı nasıl karşılayacaklar. Sözde ben devlet okulundayım devlet benim bütün masrafımı karşılamak zorunda. Ama benim kitabımın teki 80-90 TL iken benden eğitim görmemi beklemesinler" dedi.

'ANADİLDE EĞİTİM İSTİYORUZ'
Anadilde eğitim almak istediklerini ancak alamadıklarını belirten çocuk, "Ben okulumda Kürtçe okumak istiyorum. Ama buna karşı çıkıyorlar. Her şey çok pahalı biz ne yapabiliriz ki? Burada benim sakin kafa ile dersimi çalışmam gerekirken, ben annem babamın maddi durumunu düşünüp, para isteyemiyorum. Ama yok. Kırtasiyeye gidip istediğim kitabı alabilmem gerekiyordu. Ama yok. Eğitimi geçin biz dilimizi konuşamıyoruz" ifadelerini kullandı.

'DESTEKLERE KONULAN BLOKELER KALDIRILMALI'
Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbey de, bölgede yaşanan sorunları dile getirerek, büyük şirketlere destek vermek, garantili köprü, havaalanı, yol inşa etmek yerine çiftçiye garanti verilmesini istedi. Erbey, çiftçilerin desteklerine bloke konulduğunu kaydederek, buna bir son verilmesi gerektiğini söyledi.

'EKONOMİ DEĞİL FİYATLAR UÇUYOR'
HDP heyeti daha sonra Mardin'de esnafları ziyaret etti. Esnaflar, "Ekonomi değil fiyatlar uçuyor, çöküşteyiz" dedi.

Esnaf ziyareti sırasında sıcak diyaloglar ortaya çıkarken, esnaflar yaşadıkları sorunları dile getirdi. Bir esnaf, her gün artan fiyatlardan dolayı malzeme alamadıklarını dile getiren esnaflar, "Bugün aldığımız bir şeyi bir sonraki gün aynı fiyata alamıyoruz" dedi.

Ayakkabıcı esnafı da, halkın alım gücü olmadığını belirterek, ayakkabı fiyatlarına son bir yılda yüzde 60'ın üzerinde zam geldiğine dikkat çekti. Esnaf, "Fiyatlar uçuyor. Alım gücü 10 kat düştü. Onlar uçuyor, yandaşları uçuyor. Esnaf, çiftçi geriye gidiyor. Halk geriye gidiyor. Paramız ile mal alamıyoruz. Mal siparişi verdik, para gönderdiğimiz halde bize o malı göndermediler. Niye? Fiyatlar yükseldi" diye konuştu.

'EVİMİZİ, ARABAMIZI SATMAK ZORUNDA KALIYORUZ'
Bir başka esnaf da iktidarın ekonominin iyi olduğu yönündeki iddialarına, "Çeklerimizi ödeyebilmek için arabamızı, evimizi satıyoruz, sağdan, soldan borç alıyoruz. Geçen yıl ile bu yıl arasında yüzde 100 fark var" ifadelerini kullandı.

Fiyatların yükselmesinden şikayet eden bir başka esnaf da "2-3 aydır sıfır. Fiyatlar uçuyor. Biz de herhalde uçacağız yakında. Hep çöküşteyiz. Çöküş. Ötesi yok yani" dedi.