4 Ekim 2024 Cuma

HDP’li vekillerden polis binası önünde açıklama: Boğaziçili öğrencilerin yanındayız

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin gözaltında tutulduğu Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yapan HDP milletvekilleri, öğrencilerin direnişinin yanında olduklarını belirtti, “Asla başımız yere eğilmeyecek” dedi.

HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Züleyha Gülüm ve Murat Çepni kayyum rektöre karşı direndikleri için gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ilişkin Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

Züleyha Gülüm, kayyuma karşı direnen ve gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ile birlikte olduklarını belirtti, "Bu ülkeye demokrasi gelecekse dayanışmayla, birlikte yol alarak gelecek. Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan kayyum meselesi bizim de meselemiz. Çünkü bu ülke zaten kayyum cumhuriyetine döndü" dedi.

"Öğrenciler cezaevine çevrilmiş bir üniversiteye hapsedilmek istendi" diye konuşan Züleyha Gülüm, iktidarın kayyum politikasına dikkat çekti, şöyle konuştu: "Belediyelere kayyumla el konuluyor, halkın iradesine el konuluyor. Üniversitelere el konuluyor. Bu şekilde yönetime geçiliyor. Biz bu koşullar altında bugün Boğaziçi'ne girmek istedik. Milletvekili olarak girebileceğimiz bir yere alınmadık. Ardından gözaltılar oldu. Gözaltı sırasında kötü muamele ve işkenceyle karşı karşıya kaldılar. Halen hastanede olan öğrenciler var. Üniversite içinde öğrencilere yeni bir polis saldırısı gerçekleşti. Okudukları üniversitede gözaltına alındılar. Bütün kapılar kapatılmıştı. Her taraf kuşatılmıştı. Üniversite öğrencileri adeta cezaevine çevrilmiş bir üniversite içine hapsedilmek istenmişti. Üniversite öğrencilerin buluşması engellenmişti. Ancak öğrenciler darp edilerek gözaltına alındılar."
160 yakın kişinin gözaltına alındığını belirtti, "Burada da işkence devam ediyor. Ters kelepçe dayatması, ihtiyaçların karşılanmaması, kötü koşullarda bekletiliyor. Gözaltılar devam ediyor. Bütün avukat arkadaşlar bugün buradalar. Öğrenci arkadaşlarımıza hukuki destekte bulunuyorlar. Biz de buradayız. Kayyum rektör istemiyoruz. Böyle bir saldırı asla kabul edilemez. HDP olarak tüm direnenlerin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

'KABATAŞ YALANLARI BİTMİYOR'
Milletvekili Serpil Kemalbay da gözaltındaki öğrencilerin serbest bırakılmasını istedi.  "Bugün insanlık onuru ayaklar altına alınmaya çalışıldı. Üniversite öğrencilerine bir üniversiteye yapılan saldırı ve abluka kabul edilemez" dedi.

Öğrencilerin demokratik haklarını kullandıklarını belirtti, "Günlerce barışçıl ve demokratik eylemlerini yaptı. Ancak Kabataş yalanları bitmiyor. Manipüle ederek, provoke ederek öğrencilerin talepleri gölge altında bırakılmaya çalışıldı. Yalanlar altında bırakılmaya çalışıldı. Ve bu saldırının zemini hazırlandı" diye konuştu. 

Öğrencilerin kayyumlara ve tek adam rejimine karşı direnişinin devam edeceğinin altını çizdi, "Aşağıya bakmayacaklar ve demokratik, özerk, özgür üniversite için mücadeleye devam ettikleri sürece yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Öğrencilerin taleplerinin karşılanmasını istedi, "Asla aşağıya bakmayacağız" diye konuştu.

'ASLA BAŞIMIZ YERE EĞİLMEYECEK'
HDP Milletvekili Murat Çepni de, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin yanında olduklarını belirtti.  "Boğaziçi direnişi kırılamıyor. Saray elinden ne gelirse devreye sokarak bu direnişi kırmaya çalışıyor" dedi.

Boğaziçi'nin direnmeye devam edeceğini belirten Murat Çepni şunları söyledi: "Boğaziçi öğrencileri ve diğer üniversite öğrencileri de sadece kendileri için değil, aslında tüm ezilenler için, köleleştirmeye çalışılanlar için direniyorlar. Bugün çok yoğun bir işkenceyle gözaltına alındılar fakat bir kez daha tarih yazdı ki; öğrenci arkadaşlarımız direnerek, sloganlarla gözaltına alındılar. Bir polis ordusu ile çevrildiler. Okulun tüm çevresi karakola çevrildi. Buna rağmen öğrenciler okullarına sahip çıkmaya devam ettiler. Biz de HDP olarak öğrencilerin yanında olduğumuzu söylüyoruz. Bu mücadele başarılı olana kadar, kayyum saraya gönderilene kadar öğrencilerin yanlarında olacağız. Kayyum rektör istemiyoruz. Asla başımız yere eğilmeyecek."

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da twetter hesabından, "Üniversiteler rektörlerini seçimle belirlemelidir. Demokratik protesto haklarını kullanan öğrencilerin gözaltına alınması kabul edilemez. Öğrencilerin talepleri meşrudur ve uygulanmalıdır. Öğrencileri derhal serbest bırakın. #AşağıBakmayacağız" paylaşımını yaptı.