22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Leyla Güven'in sağlık durumu ağırlaştı

HDP, Leyla Güven'in açlık grevinin 64. gününe girdiğini ve sağlık durumunun ağırlaştığını duyurdu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 8 Kasım tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlayan Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in sağlık durumunun hayati risk oluşturacak aşamaya girdiğini duyurdu. 
 
Yazılı açıklama yapan HDP, açlık grevi eyleminin 64.gününde olan Leyla Güven'in, son bir haftadır avukat görüşlerine dahi çıkamadığını ve nabzının 55-60 arasında, tansiyonun ise 5-7 düzeyinde seyrettiğini belirtti.
 
Açlık grevinin geldiği aşama ve yarattığı sonuçlar itibariyle, Güven'in artık su dahil sıvı alamadığını ve avukat görüş yeri, bulunduğu koğuşa yakın olmasına rağmen avukat görüşüne çıkamadığı kaydedildi.
 
SAĞLIK SORUNLARI CİDDİ AŞAMADA
 
Güven'in yaklaşık 15 kilo kaybettiği, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamadığı, tek başına yürüyemediği, konuşma zorluğu, ses ve görüntüye duyarlılığı, bilinç bulanıklığı gibi sorunlar yaşamaya başladığı ifade edildi. 
 
Tecridin kaldırılması talebiyle 27 Kasım tarihinde hapishanelerde başlayan açlık grevlerinin 45. gününe girdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "171 siyasi tutsak süresiz-dönüşümsüz bir şekilde açlık grevi eylemini sürdürüyor ve eylem ile birlikte yapılan saldırılar, hücre ve disiplin cezaları cezaevlerindeki durumu gittikçe ağırlaştırıyor" denildi. 
 
YAŞANACAKLARDAN AKP SORUMLUDUR
 
"İktidar koşulların hassasiyetinden haberdar olmasına rağmen, herhangi bir adım atmış değil. Leyla Güven ve cezaevindeki açlık grevini sürdüren eylemcilerin yaşayacağı her türlü olumsuz sonuçtan AKP hükümeti sorumludur" denilen açıklamada, Güven'in durumunun bir saat bile ertelenmeyecek, savsaklanmayacak, görmezden gelinmeyecek hayati bir aşamaya girdiği ifade edildi. 
 
Ulusal ve uluslarası kamuoyuna, hukuk ve insan hakları örgütlerine, demokratik kitle örgütlerine çağrı yapılan açıklamada, "Vicdan sahibi herkese acilen harekete geçme ve demokratik tepkisini gösterme çağrısı yapıyoruz" denildi.