20 Eylül 2024 Cuma

HDP kadın vekil temsiliyetinde ilk sırada

HDP yüzde 37 temsil oranı ile mecliste kadın temsiliyeti bakımından ilk sırada yerini alırken AKP yüzde 17 ile ikinci sırada yer alıyor. Meral Akşener'in İYİ Parti'si ise övündüğü kadın genel başkanının olmasına rağmen mecliste kadın vekil oranı yüzde 6 olması nedeniyle sınıfta kaldı.
24 Haziran'da yapılan 27. dönem milletvekili seçimlerinde partilerin kadın vekil sayıları belli oldu. Kadın özgürlük mücadelesinin yükselmesi ile birlikte kadın seçmenin oylarını almak isteyen siyasi partiler kadına yönelik şiddetten siyasete kadının etkin katılımına kadar bir dizi politika belirledi. 24 Haziran gecesi itibari ile YSK'nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre hangi partinin mecliste kaç kadın vekili olduğu belli oldu.
 
Aday belirleme sürecinde, eşit temsiliyet ilkesiyle hareket eden HDP’nin 600 vekil adayından 230’u kadındı. Kadınları ilk sıralardan aday gösteren HDP, parlamento seçimlerinde Meclis’e yüzde olarak en çok kadın vekil gönderen tek parti oldu.
 
Yüzde 11.63 oy alan ve meclisin 3. büyük partisi olan Halkların Demokratik Partisi (HDP), 67 vekil çıkardı. Aynı zamanda mecliste kadın vekil oranın yüzde 37'i olması nedeniyle en çok kadın vekil çıkaran tek parti oldu.
 
AKP yüzde 17 ile ikinci sırada yer alırken CHP yüzde 13, MHP yüzde 10 kadın vekil oranına sahip oldu. Meral Akşener'in İYİ Parti'si ise övündüğü kadın genel başkanının olmasına rağmen mecliste kadın vekil oranı yüzde 6 olması nedeniyle sınıfta kaldı.
 
9 KADIN VEKİL 1’İNCİ SIRADAN SEÇİLDİ
 
HDP'nin kadın vekillerinin 9'u aday gösterildiklerin ilin birinci sıra milletvekili adayı idi. HDP'nin birinci sıra milletvekili adayı olup meclise giren isimler şunlar: İstanbul 1. bölge: Pervin Buldan, 2. bölge: Oya Ersoy, İstanbul 3. bölge: Dilşat Canbaz, İzmir 1. bölge: Serpil Kemalbay, Ankara 1. bölge: Filiz Kerestecioğlu, Adana Tülay Hatimoğulları, Mersin: Fatma Kurtulan, Ağrı: Dilan Dirayet Taşdemir, Diyarbakır:  Saliha Aydeniz, Van: Bedia Özgökçe Ertan, Muş: Gülistan Kılıç Koçyiğit, Hakkari: Leyla Güven, Şırnak: Nuran İmir, Siirt: Meral Danış Beştaş, Batman: Feleknas Uca, Mardin: Pero Dündar, Urfa: Ayşe Sürücü.
 
Ayrıca İstanbul'da Hüda Kaya, Dilşat Canbaz Kaya, Züleyha Gülüm, Diyarbakır'da Remziye Tosun, Semra Güzel, Dersim Dağ, Van'da Muazzez Orhan, Batman'dan Ayşe Acar Başaran, Mardin'den Ebru Günay HDP'nin 27. dönem kadın vekilleri arasında.
 
1 KASIM SEÇİMLERİNDE 76 KADIN VEKİL MECLİS'E GİRDİ
 
1 Kasım 2015 seçimlerinde 550 milletvekilinden 76'sı kadındı. Siyasi partilere göre kadın dağılımı ise AKP 31, CHP 20, MHP 4 ve HDP 32 kadın vekil Meclis'e girdi.
 
7 HAZİRAN'DA KADIN MİLLETVEKİLİ SAYISI 98
 
7 Haziran 2015 seçimlerinde ise kadın milletvekili sayısı 97'ye kadar çıkmıştı. AKP'den 41, CHP'den 20, MHP'den 4, HDP'den ise 32 kadın milletvekili Meclis'e girdi.