20 Eylül 2024 Cuma

HDP Kadın Meclisi 8 Mart startını verdi: Yalnız değilsin birlikteyiz

Kadıköy'de 8 Mart startını veren HDP Kadın Meclisi'nin programını açıklayan Başaran, "Yalnız değilsin" diyerek depremden etkilenen kadınlarla yan yana geleceklerini kaydetti. Kadınların yalnızca fiziksel değil aynı zamanda psikolojik olarak da zarar gördüğünü belirten Başaran, travmanın üstesinden dayanışmayla geleceklerini ekledi. İktidarın beklendiği üzere sırtını döndüğü halkla yine halkın dayanışma içinde olduğunu hatırlatan Başaran, "Bu birkaç günlük mesele değil" diyerek dayanışmanın sürmesi ve öz örgütlülüğün sağlanmasının önemine işaret etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 8 Mart programının startını Kadıköy'deki Beşiktaş İskele Meydanında verdi. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, SKM Sözcüsü Çiçek Otlu, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in de aralarında olduğu bileşen temsilcilerinin katıldığı eylemde; depremde yerle bir olan kentlerin fotoğrafları ve "Jin, jiyan, azadî. Yalnız değilsin birlikteyiz" yazılı pankart taşındı.

BAŞARAN: DEPREMİN İLK ANINDA DEPREMZEDELERLEYDİK
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, her 8 Mart'ta coşkuyla yan yana geldiklerini hatırlattı, ancak bu yıl 11 kenti yerle bir eden deprem sonucu bir taraftan yas, bir taraftan öfkeli olduklarını belirtti. Dayanışmayı, örgütlülüğü büyüttükleri bir süreç yaşadıklarını aktaran Başaran, "Depremin olduğu ilk andan itibaren HDP Kadın Meclisi, HDK ve bileşenlerimizle birlikte deprem alanında, meydanlarda, depremzedelerle, deprem felaketi yaşayanlarla bir aradaydık. Gördüğümüz tablo her defasında ifade ettiğimiz gibi bir kıyamet tablosuydu" dedi.

'DAYANIŞMAYI ÖRGÜTLEMEK İÇİN ALANLARDAYIZ'
Bu sürecin iktidarın devletin kurumlarının içini nasıl boşalttığını ve devletin kağıttan bir kaplan haline geldiğini gösterdiğini belirten Başaran, bu sistemin çürüdüğünü ancak toplumsal dayanışmayla halkların birbirinin yarasını sardığını kaydetti. Kadın örgütleri, kitle örgütleri, HDP bileşenleri ve kendi imkanlarıyla giden gönüllülerin bir taraftan arama-kurtarma çalışmalarına katıldığını bir taraftan da depremzedelerin en temel, acil ihtiyaçlarını karşıladığını hatırlatan Başaran, "Bu birkaç günle sonuçlanacak mesele değil. Bu dayanışmayı sürdüreceğiz, birbirimize güç vereceğiz, yalnız olmadığımızı, birlikte olduğumuzu, birlikte özgücümüzle ayağa kalkışı örgütleyeceğiz ve bu 8 Mart'ta da alanlarda olacağız" ifadelerini kullandı.

'ÇÜRÜMÜŞ SİSTEMDEN HESABI EN ÖNCE KADINLAR SORACAK'
Depremden hem fiziksel hem de psikolojik olarak zarar gören kadınların travmalarının üstesinden dayanışmayla geleceklerini dile getiren Başaran, sokağa çıktıklarında işkence gören kadınlar olarak bu iktidardan hiçbir beklentileri olmadığının altını çizdi. "Asrın felaketi" diyerek halkları yalnız bırakan iktidardan ve çürümüş sisteminden hesap sorulacağını ve en önde kadınların olacağını vurgulayan Başaran, "Zorluğu beraber aşacağız, dayanışmamızla, biraradalığımızla bu süreci aşacağımıza inanıyorum" diye ekledi.

'YALNIZ DEĞİL BİRLİKTEYİZ'
Başaran'ın konuşmasının ardından başta kadın ve çocuklar olmak üzere depremde katledilenler anısına saygı duruşu yapıldı. Eylem, "Yalnız değil birlikteyiz" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganlarıyla sona erdi.