22 Eylül 2024 Pazar

HDP 'işçi kampları' için Meclis Araştırması istedi

HDP, salgın koşullarında işçilerin ölüme mahkum edildiği, "kapalı devre çalışma sistemi" adı verilen kamplarda çalışmaya zorlanmasına ilişkin Meclis Araştırması talep etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grupbaşkanvekileri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, Covid-19 pandemisi koşullarında artan iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıdı. İşçilerin olumsuz çalışma koşullarının araştırılarak sorun ve mağduriyetlerin giderilmesi için Meclis Araştırması talep edildi.

İş cinayetlerinin en ciddi ve sonuçları itibariyle de en can alıcı sorunlardan olduğu kaydedilen gerekçede, bu vahim tabloya korona salgının etkileri de eklendiğinde ortaya insanlık onuru ile bağdaşmayan durumların ortaya çıktığına dikkat çekildi.

Gerekçede şunlar belirtildi: "Kuşkusuz bu durumun en birincil nedeni, işverenlerin denetimden azade tutulması ve cezai yaptırım uygulanmamasıdır. Ekonomik krizin insanların yaşamsal ihtiyaçlarını dahi gideremeyecekleri boyutlara vardığı noktada, işverenler de hak gaspları noktasında sınır tanımamaktadır. İnsanların aç kalmamak uğruna işe ihtiyaç duyduğu noktada, sermayedarlar da durumu fırsat bilerek, işçileri neredeyse kölelik koşullarında çalışmaya zorlamakta, fazla mesai ve benzeri haklarını vermemekte, dahası süresiz izin adı altında işten çıkarmaları meşru zemine taşımaktadırlar."

Salgına rağmen bir çok fabrikada üretimin durmaması için "kapalı devre çalışma sistemi" adı altında, işçilerin çalışma kamplarında zorla çalıştırıldığına dikkat çekilen önergede, ilk olarak MÜSİAD tarafından dile getirilen "kapalı devre çalışma sistemi"nin Çanakkale Dardanel Fabrikası'nda fiilen hayata geçirildiği hatırlatıldı. İl Hıfzısıhha Kurulu'nun üretime ara verilmesi yönünde karar vermek yerine, çalışmanın devamına ve işçilerin gösterilen yerde konaklamasına karar verdiği de belirtildi. 

Vestel'de işçilerin benzer şekilde çalışmaya zorlandığı ifade edilerek, kamuoyunun tepkisi üzerine Vestel yetkililerinin, "Manisa'daki fabrikada 2 işçi koronavirüsten hayatını kaybetti, 380 işçi koronavirüse yakalandı" şeklinde açıklama yaptığı, ancak açıklamada ne 60 saati aşan çalışma saatlerinden ne de işçilerin bir bütün olarak çalışma koşullarından bahsedilmediğine dikkat çekildi.

Gerekçede, "Korona salgınının hız kesmeden devam ettiği bu aylarda ekonominin ve turizmin canlanması adına işçiler kurban verilmektedir. Kapalı devre çalışma sistemi insan haklarına ve anayasaya aykırıdır. Çünkü özü itibariyle evlerinden, ailelerinden ayrı bir şekilde gece-gündüz fabrikada kalarak işçilerin çalıştırılması, kölelik koşullarıyla özdeştir ve en nihayetinde insanlık suçudur. Yurttaşları için gerekli ekonomik tedbirleri almayan ve fabrikaların bu tür çalışma koşullarını işçilere dayatmasına sessiz kalan iktidar, ağır bir vebal altındadır" denildi.

TMMOB'a bağlı Makine Mühendisleri Odası'nın düzenlediği VII. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi Sonuç Bildirgesi'nde, Türkiye'nin iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yeraldığı, İSİG'in verilerine göre ise Temmuz ayında 7'si çocuk, en az 164 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği bilgilerinin hatırlatıldığı gerekçede, "Koronavirüs salgını nedeniyle evde kal çağrıları işcileri teğet geçmekte, üretimin devamı uğruna işçilerin canları feda edilmektedir. Oysa sosyal devlet ilkesi gereği, işsizlik fonunda biriken mevduatların işçilere aktarılması ve işçilerin sağlık açısından kritik zamanlarda evde kalmaları sağlanması gerekirdi" diye vurgulandı.

HDP Grup Başkanvekilleri Beştaş ve Oluç, artan iş cinayetlerinin araştırılarak derhal önlemlerin geliştirilmesinin acil olduğunu vurguladı ve "Mevcut iş cinayetlerine bir salgın koşullarında çalışma zorunluluklarının dayatılmış olması kuşkusuz cinayetlerin artmasına neden olacak ve meslek hastalıklarının da artması kaçınılmaz olacaktır. İzah etmiş olduğum hususlar doğrultusunda pandemi döneminde meydana gelen iş cinayetlerinin araştırılması ile önlenmesine dair çalışmalar yürütülmesi ve kapalı devre çalışma sistemlerinin kaldırılmasına dair tedbirler alınması" için Meclis Ataştırması talep etti.