4 Ekim 2024 Cuma

HDP heyeti Adalet Nöbeti'ndeki ailelerle görüştü

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyondu, hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek için Van'da Adalet Nöbeti'ne başlayan tutsak ailelerini ziyaret etti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Van'da Adalet Nöbeti tutan tutsak annelerini ziyaret etti. Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede ve Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, hapishanelerde yaşanan sorunlara, infaz yakmalara ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekti.

Ümit Dede, "Dün iki mahpus hayatını kaybetti. Dolayısıyla bu adalet nöbeti aslında bir yaşam nöbeti olarak değerlendirilmeli. Cumhuriyet tarihi boyunca aslında hiçbir zaman insan onuruna yaraşır bir işleyiş olmadı. Türkiye Cumhuriyeti cezaevi tarihi; işkencenin, yaşam hakkı ihlallerinin, insan onuruna yaraşmayan uygulamaların tarihidir. 2016 yılındaki darbe girişimini ‘Allah'ın lütfu' olarak değerlendiren iktidar, pandemiyi de lütuf bilerek cezaevlerindeki yaşamı katlanılamaz duruma getirdi. Cumhuriyet tarihi boyunca belki de hiçbir dönem cezaevlerindeki hak ihlalleri son 4-5 yılda yaşandığı düzeye ulaşmamıştır" şeklinde konuştu.

HDP ve Hukuk Komisyonu olarak bu ihlaller karşısında mücadeleyi sürdüreceklerinin de altını çizen Dede, "Zindanlarda yaşanan sorunların gündeme gelmesi ve iktidarın politikalarına son vermesi için bir basınç oluşturmak amacıyla elimizden gelen her şeyi yaptık. Dün yaşanan ölümler, Kandıra Cezaevinde Garibe arkadaşımızın adım adım intihara sürüklenmesi karşısında bu mücadelenin zayıf ve yetersiz kaldığını gördük. Ailelerin bu adalet ve yaşam nöbetine tüm muhalif kesimlerin güç ve destek vermesi, siyasi iktidarın cezaevi politikasını hem hukuki hem de siyasi olarak teşhir ve mahkum etmesi gerekiyor" dedi.

Adalet Bakanlığı ve iktidara seslenmediğini ifade eden Ümit Dede, "Bu suçları işleyen zaten Adalet Bakanı ve iktidardır. Adalet Bakanı ve iktidar bugünden itibaren istifa etmeli ve pratiklerine son vermelidir" diye konuştu. 

Nöbet tutan anneler de çocuklarının ölüme mahkum edildiklerini, temel haklarının gasp edildiğini belirterek, "Biz çocuklarımızın ölmesini istemiyoruz, bu sorunların çözülmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. Dört evladının cezaevinde olduğunu belirten bir anne ise "Bu ülkede adalet yok. Yaşananlara seyirci kalamayız, çocuklarımızın öldürülmesini izleyemeyiz. Biz adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Heyet daha sonra Roboskî'ye geçerek 2011 yılında TSK uçaklarının bombardımanı sonucu katledilen 34 kişinin mezarlarını ziyaret edecek ve katledilenlerin aileleriyle görüşecek.