4 Ekim 2024 Cuma

HDP Grup Başkanvekili Beştaş, Meclis'te gündemi değerlendirdi

Meclis'te gündeme ilişkin değerlendirme yapan HDP Grup Başkanvekili Beştaş, partisine yönelik saldırılar ile iktidarın Garê operasyonuna ilişkin kendi suçlarını örtmeye çalıştığının altını çizdi. Beştaş, konuya ilişkin açıklama istedi ve "Yaşam siyasetini sürdüreceğiz" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Garê operasyonuna değinen Beştaş, konuya ilişkin hükümetin bir bilgilendirme yapmadığını söyledi. "Siyasi sorumluluğu almayan bir iktidar var karşımızda. Herhangi bir faaliyette başarılı olunca müjde veren iktidar başarısız olunca valiye açıklama yaptırıyor. Bu, Türkiye halklarının aklıyla dalga geçiyor. Malatya Valisi mi karar verdi Garê operasyonuna? Neden ona açıklatılıyor?" dedi.

'SAVAŞ VE ÖLÜM SİYASETİNE HEP KARŞI OLDUK'
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun elinde dosyalar, kağıtlar, fotoğraflar olduğuna dikkat çeken Beştaş, Türkiye'nin savaş politikası ile savaş siyaset ile hiçbir sorununu çözemediğini dile getirdi. HDP olarak savaş ve ölüm siyasetine her zaman karşı olduk" diyen Beştaş, "Biz Garê opersoyununun, ölümlerin haritalara sıkıştırılamayacağını ifade etmek istiyoruz. AKP'nin kongre salonlarında geçiştirilecek bir mesele değildir. Can yakan bir meseledir. Ölümlerin yaşanmaması meselesi demokrasi ve özgürlük meselesidir. İşin burasını kimse konuşmuyor. Meclis'in sorumluluk alması gerekiyor. Bu konuda iktidara hesap sormaya devam edeceğiz. Biz hesap soracağız. Bizim görevimizi budur. Bu soruların yanıtlarını aramaktan kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. Araştırma, soru önergeleri ile orada yaşananların tüm şeffaflığı ile açığa çıkmasını istiyoruz. Tüm Türkiye'nin istediği bu" ifadelerini kullandı. 

Garê ile ilgili söylenecek çok şey olduğunu söyleyen Beştaş, "Bütün şeffaflığı ile Garê'de ne oldu? Ailelerin, bizlerin, demokratik muhalefetin sorularının yanıtını derhal istiyoruz" diye konuştu. 

'PARTİMİZE SALDIRARAK KENDİ SUÇLARINI ÖRTMEYE ÇALIŞTILAR'
Partisine yönelik saldırılara değinen Beştaş, "Partimize saldırarak kendi suçlarını örtmeyi hedeflediler. Yine HDP, yine HDP'ye saldırı. Garê operasyonundaki soruları karartmak için İçişleri Bakanlığı garip bir şekilde '718 kişiyi gözaltına aldık' dedi. Şaka gibi. Kim bu 718 kişi biliyor musunuz? Bizim il eşbaşkanlarımız, ilçe eşbaşkanlarımız, yöneticilerimiz, PM üyelerimiz, Gençlik Meclisi üyelerimiz, Kadın Meclisi üyelerimiz. Dosyalarda hiçbir şey yok. Tamamen psikolojik bir harekat. Ben soruyorum avukatlara, iddia ne? Diyorlar ki '1 satırlık ihbar tutanağı var'. Türkiye'de 84 milyon hakkında ihbar tutanaklarını kolluk düzenleyebilir. Ne var dosyada? 10 yıl önce attıkları bir tweet ya da facebook paylaşımı var. Ne var dosyada? Parti genelgelerinin kendilerine ulaşması var. Parti genelgesi tabi ki gidecek yönetime" dedi. 

'YAŞAM SİYASETİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Kamuoyuna seslenen Beştaş, HDP'ye yönelik gözaltı ve tutuklama operasyonlarının tamamının psikolojik olduğunu ve amacın HDP'yi kriminalize etmek, ötekileştirmek ve algı oluşturmak olduğunu kaydetti. Beştaş, "HDP bu ülkede milyonlarca insanı temsil eden ve bu temsiliyet sonucunda parlamentoda grubu bulunan bir parti olarak faaliyetlerine, çalışmalarına sonuna kadar devam edecek. Birileri baraj altına düşüyor olsun, düşmeye devam etsin. Bizler hızla yükseleceğiz. Türkiye yurttaşlarının gerçeği öğrenmesi için her şeyi demokratik siyaset yöntemi ile yapmaya devam edeceğiz. Biz tek bir insanın bile burnunun kanamaması için, barışın egemen olması için, ölüm siyasetini değil, yaşam siyasetini sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu. 

'METRO ALTINDA YAŞAMAK ZORUNDA KALAN YOKSULLAR, BU ÜLKENİN RESMİDİR'
Beştaş, ekonomi başlığına ilişkin ise esnafın kan ağladığını ve tablonun çok olumsuz olduğunu vurguladı. AKP-MHP ittifakının, halka yoksulluk ve işsizlik verdiğini dile getiren Beştaş, "Bir mermiye zam, bir bombaya bir kaynamayan tencereye eklemeyen iktidar 5 yıl içinde işsiz sayısını 3 milyondan 10 milyona çıkardı. Saray günde 10 milyon harcıyor. Bu cümleyi kimse unutmasın. Günde 10 milyon harcayan bir Saray var. Maskeli balolar, beyaz çaylar, ejder soslu yiyecekler israf sarayında tüketiliyor. Saray'da 1000 oda tek adam tarafından kullanılıyor. Onlarca yoksul metro altında yaşamaya devam ediyor. Bu resim Türkiye'nin resmidir. Metro altlarında, bu kışta, eksi 10 derecede, bu kar ortamında soğukta halk bu şekilde yaşıyor" dedi. 

Basın toplantısı soru ve cevaplarla devam etti.