22 Eylül 2024 Pazar

HDP: Grev hakkını savunuyoruz

Bekaert işçilerinin grevinin yasaklanmasına ilişkin açıklama yapan HDP Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Köse ve Yüksel, "Kölece yaşam koşullarına boyun eğmeyen metal işçilerinin grev haklarını savunuyoruz, sendikanın ve işçilerin ihtiyaç duyduğu her türlü desteği ve dayanışmayı göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Resmi Gazete'de Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla, Bekaert İzmit Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı ile Bekaert Kartepe Çelik Kord Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine ait Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki işyerinde Özçelik-İş Sendikası tarafından alınan grev kararı, "Milli güvenliği bozucu nitelikte" olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelendi. Yasağa rağmen 13 Aralık günü öğle saatlerinde Birleşik Metal-İş üyesi işçiler fabrika içinde bir araya gelerek "Bu işyerinde grev var" pankartı astı ve grev çadırını kurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüleri Şaziye Köse ve Cemalettin Yüksel, grev yasağına ilişkin açıklama yaptı. 12 Eylül darbeci generallerinin grev hakkını gasp etmek için hazırladıkları yasalara bugün AKP-MHP iktidarı tarafından rahmet okutulduğu kaydedilen açıklamada, AKP döneminde yasaklanan grev sayısı 19'u bulduğunu, bu grevlerden yaklaşık 195 bin işçinin etkilendiği belirtildi.

"Grev hakkının kullandırılmaması aynı zamanda toplu sözleşme hakkının da fiilen ortadan kaldırılması, sendikalaşma hakkının ise kadük hale getirilmesi demektir. Grev hakkı olmaksızın toplu sözleşmede işverenlerin verdiğine mahkum olmaktır" denilen açıklamada, Bekaert işçilerinin grevini fiilen yasaklama kararını imzalayan Erdoğan'ın milli güvenlikten anladığının halkın, emekçinin güvenliği değil, ucuz işçiliğin kalıcılaştırılması, ücretler arasındaki eşitsizliğin sürdürülmesi, üretim maliyetlerinin işçinin emeğinden çalınarak düşürülmesi ve sermayenin güvenliği olduğunun altı çizildi.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bu yasak sadece Bekaert işçilerinin değil, genel olarak sosyal, ekonomik ve demokratik hak arayışında olan tüm işçi ve emekçilerin önünü kesmeye yöneliktir. Grev hakkının fiilen yasaklanmasını  kabul etmiyoruz. Kölece yaşam koşullarına boyun eğmeyen metal işçilerinin grev haklarını savunuyoruz, sendikanın ve işçilerin ihtiyaç duyduğu her türlü desteği ve dayanışmayı göstermeye devam edeceğiz."