19 Eylül 2024 Perşembe

HDP: Dersim hala kanayan bir yara

HDP, Dersim katliamıyla ilgili hakikatlerin hala tam olarak açığa çıkarılmadığını belirterek, "Devletin resmi olarak yüzleşmediği Dersim 1938 Katliamı, halklarımızın vicdanında bir yara olarak kanamaya devam etmektedir" dedi.
HDP Merkez Yürütme Kurulu, Dersim katliamında yaşamını yitirenleri andı. 
 
Yazılı açıklama yapan HDP Merkez Yürütme Kurulu, "4 Mayıs 1937, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık olaylarından birisi olan Dersim 1938 Katliamı'nın yapılmasına karar verildiği gündür. 4 Mayıs, Dersimli kurumlar tarafından "Roce Şae-Yas Günü" olarak anılmaktadır. Dersim Katliamı'nda yitirilen canları, katliamın yıldönümü olarak kabul edilen 4 Mayıs'ta saygıyla anıyoruz" dedi. 
 
Kürt (Zaza-Kurmanc) yoğunluklu nüfusa sahip olan ve Ermeni ve Türklerin de yaşadığı bir halklar bahçesi olan Dersim'in, Anadolu ve Kürdistan coğrafyasının Alevileri için "anavatan" imgesi taşıdığını kaydeden HDP, "Otoriteye baş eğmeyen, bağımsız ve özgür olmayı yaşam şekline dönüştüren Dersim, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne kadar hemen tüm iktidarlar tarafından operasyon yapılması gereken bir coğrafya olarak görülmüştür. Padişahların hakim olmak için ferman çıkardığı, Şeyhülislamların 'katli vaciptir' dediği Dersim'e yapılan operasyonların sayısı dahi bilinememektedir" dedi. 
 
"Dersim'e sefer olur ama zafer olmaz" sözünü hatırlatan HDP, Dersim'e tek millet, tek din, tek ırk ve tek dil anlayışıyla yaklaşan Cumhuriyet'in de 4 Mayıs 1937'de aldığı Bakanlar Kurulu kararıyla tarihin en kanlı katliamlarından birini gerçekleştirdiğini belirtti. 
 
Hakikatlerin hala tam olarak açığa çıkarılmadığına vurgu yapan HDP, "Devletin resmi olarak yüzleşmediği Dersim 1938 Katliamı, halklarımızın vicdanında bir yara olarak kanamaya devam etmektedir" dedi.