24 Kasım 2024 Pazar

HDP cinsiyetçi kamu spotunu Meclis'e taşıdı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı "Telefonuna değil, eşinin yüzüne bak" kamu spotundaki cinsiyetçiliği eleştiren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Taşdemir, Meclis'e soru önergesi verdi.

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dirayet Dilan Taşdemir, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın "Telefonuna değil, eşinin yüzüne bak" adıyla hazırladığı kamu spotuyla ilgili Meclis'e soru önergesi sundu.

Mevlid Kandili nedeniyle hazırlanan kamu spotunda, teknoloji nedeniyle birbiriyle iletişim kurmamasına dikkat çekiliyor. Hazırlanan videoda, kadın eşine hizmet eden bir konumda gösteriliyor. Erkek koltuğunda oturarak elinde telefonla meşgul olurken, kadın elinde çay ve kekle gelerek erkeğe hizmet ediyor. Ardından, kadının telefondan 'biraz da eşinle ilgilensen' mesajından sonra erkek kadına gülümsüyor. 

Taşdemir, "Video evli bir çiftin teknoloji bağımlılığı nedeniyle birbirleriyle iletişim kurmadıkları mesajı üzerinde durduğunu iddia etse de asıl sorunu yani cinsiyetçi ev işlerini meşrulaştırmış ve kadını evde eşine hizmet etmesi gereken bir konumda betimlemiştir" eleştirisinde bulundu. 

Soru önergesinde Taşdemir, "Asıl sorun olan erkeğin oturması ve bütün ev işlerini kadının yapması değil de sanki erkeğin kadına ilgi göstermemesiymiş gibi gerçeklikten uzak bir algı yaratmıştır. Diyanet yayınladığı bu video ile bir kez daha asıl sorun olan cinsiyetçi iş bölümünü bilinçli bir şekilde meşrulaştırmış ve ev işlerini sadece kadının görevi olarak gören erkek egemen anlayışı sahiplenerek yeniden üretmiştir. Bu cinsiyetçi anlayışı kamu spotu, yani zorunlu yayınlar kategorisinde ele alması da ayrı bir sorun teşkil etmektedir" diye belirtti.

Taşdemir, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yanıtlaması için şu soruları yönelti:

-Ev işlerini ve erkeğe hizmeti kadının asli görevi gibi gösteren, cinsiyetçi iş bölümünü meşrulaştıran ve bu yüzden toplumda tepkiyle karşılanan Diyanet'in bu videosunu yayından kaldırmaya dönük bir girişimiz olacak mıdır?

-Diyanet'in gerek söylemlerinde gerekse yaptığı çalışmalarda toplumsal cinsiyet eşitliğini değil, kadınları ötekileştiren, mevcut eşitsizlikleri derinleştiren ve sürekli tepki toplayan bu tutumunu değiştirmeye dönük bir çalışmanız olacak mıdır? 

-Yayınlanması zorunlu olan kamu spotlarında cinsiyetçiliğin yeniden üretilmesi sıklıkla karşılaşılan bir sorun olmaya devam ediyor. Kamu spotları hazırlanırken bunları toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle değerlendirecek bir kurul oluşturmaya dönük girişimiz olacak mıdır?