21 Eylül 2024 Cumartesi

HDP: Çay fabrikalarında işçiler için ne gibi önlemler planladınız?

HDP İzmir Milletvekili Arvin’den Ordu’ya kadar geniş bir alanda çay üretimi yapıldığını ve binlerce mevsimlik işçinin çalıştırıldığını belirterek, salgına karşı hiçbir önlem alınmadığını belirtti. İşçilerin ve bölge halkının tedirgin olduğunu kaydeden Çepni, Tarım Bakanı Pakdemirli’ye önlem ve buna yönelik politikaları sordu.

Artvin Borçka’dan Ordu iline kadar olan geniş bölgede yaklaşık 900 bin dekarlık alanda 213 bin üretici tarafından çay üretimi yapılıyor. Çaykur ve özel şirketlere ait yaklaşık 300 adet fabrikada 20 bin çalışan istihdam ediliyor. Binlerce mevsimlik işçi kayıt dışı bir şekilde çalıştırılıyor.

Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması talebiyle soru önerge veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, bu denli geniş ve binlerce işçinin çalıştığı üretim alanında koronavirüs salgınına karşı hiçbir önlem alınmadığını belirtti.

Bakanlığın bu konuda açıklama yapmamasının başta çay üreticileri ve bölge halkını tedirgin ettiğine dikkat çeken Çepni, bu belirsizliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Çepni, Bakan Pakdemirli’nin şu soruları yanıtlamasını istedi:

- Bakanlığınız pandemi sebebiyle çay alım işlemlerinde özel bir düzenleme yapacak mıdır?

- Halihazırda çok olumsuz koşullarda çalışan ve barınmak zorunda kalan mevsimlik çay tarım işçilerinin istihdamı nasıl sağlanacaktır?

- İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi ile dolu kapasite ile taşıma yaptıkları için ceza yazılan ve bağlanan araçlar vardır. Bunun yarattığı mağduriyeti gidermek için bir araç destek planlaması var mıdır?

- Çay fabrikalarındaki emekçilerin salgından etkilenmemesi için ne gibi önlemler planlanmaktadır?

- Salgın sebebiyle mali sıkıntılar yaşayan ve kredi borçları olan çay üreticilerinin ekonomilerini sürdürebilmelerine yönelik bir destek düzenlemesi söz konusu mudur?

- Bölge halkının temel geçim kaynağı olan çay tarımında oluşacak bir aksamadan kaynaklı esnaf ve zanaatkarlar için bir politikanız mevcut mudur?

- Çay tarımıyla ilgili konuya dair Bakanlığınızın bir fizibilite çalışması var mıdır? Çay sektörünün bu salgından ne ölçüde etkilenmesi öngörülmüştür?"