25 Kasım 2024 Pazartesi

HDP, BTS üyelerinin sürgün edilmesini Meclis gündemine taşıdı

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, BTS üyeleri başta olmak üzere, TCDD çalışanlarının rotasyon adı altında talepleri dışında uzak illere sürgün edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

164 yıllık köklü bir kurum olan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) uzun süredir, meslek okulları kapatılarak, taşınmazları satılarak ve özelleştirmelerle tasfiye edilmektedir. TCDD parçalanarak şirketleştirilmiş, kamu hizmeti anlayışı yerine serbest piyasa gereklerini gözeten bir model yerleştirilmiştir. TCDD'nin taşınmazları satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmış, demiryolu ulaşımı için önemli kadroların ortadan kaldırılması ve nitelikli yeni personel yetiştirilmemesi nedeniyle güvenlik riskleri oluşmuştur. Bu durum, halkın ulaşım hakkının elinden alınması bir yana, onlarca kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kazaların yaşanmasına neden olmuştur.

AKP iktidarı döneminde, Pamukova'da 41, Tavşancıl'da 9, Kütahya'da 7, Çorlu'da 24, Ankara-Konya YHT hattında 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Bu kazaların ardından TCDD'nin işlevsizleştirilmesine, siyasi kadro atamalarına ve her düzeydeki uzman kadro kıyımına son verilerek iyileştirilmeler yapılması gerekirken, yanlışta ısrar edilmiş, demiryolculuk tecrübesi olmayan kişiler üst düzey bürokratik kadrolara atanmış, demiryolu arazileri birer birer elden çıkarılmış; Ankara Gar'da 70.000 m2, Haydarpaşa'da 20.500 m2, Sirkeci'de 4.500 m2 alan, bu şekilde kişi ve kurumlara devredilerek adeta yağmalanmıştır.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, konuya ilişkin Meclis'e verdiği soru önergesinde "Bu sürecin son halkası, demiryolculuğa sahip çıkmak ve çalıştıkları kurumu korumak için yıllardır mücadele eden Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri başta olmak üzere, TCDD çalışanlarının rotasyon adı altında talepleri dışında uzak illere sürgün edilmesidir. Sürgün edilen kişilerin ve ailelerinin sağlık durumları, ekonomik ve sosyal koşulları da göz önünde bulundurulmamıştır. Örneğin, sürgün edilen çalışanlardan biri kanser hastası, birinin eşi felçli, bir diğerinin eşi kronik hasta ve çocuğu engellidir. Yıllar boyunca mesleklerinde uzmanlaşan ve demiryolculuğun korunması ve geliştirilmesi için çaba gösteren çalışanları cezalandırmak için salgın döneminde uygulamaya konan hukuksuz sürgün kararının geri alınması gerekmektedir" dedi.

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
TCDD'de rotasyon adı altında yapılan sürgünün gerekçesi nedir? Bakanlığınıza bağlı bu köklü kurumun çalışanlarının ve kamunun yararı göz önünde bulundurularak bu hukuksuz sürgün kararının iptali için girişimde bulunacak mısınız?
Gerekçesiz yapılan naklen atama işlemlerinde kamu yararına, hizmet gereklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığına ilişkin emsal İdare Mahkemesi kararlarına rağmen kamu personelleri neden halen hukuksuz sürgünlerle karşı karşıya kalmaktadır?
4688 sayılı Kanunda sendika yöneticilerinin işyerlerinin değiştirilemeyeceği açıkça belirtilmesine rağmen, neden üç BTS yönetici ve temsilcisi sürgün edilerek hukuksuz işlem yapılmaktadır?
Daha önceden yapılmış geçici görevlendirmeler salgın nedeniyle ertelenmiş olmasına rağmen  neden sürgün kararları çıkarılarak personelin bu koşullar altında yeni işyerlerinde işbaşı yapması istenmektedir?
TCDD Genel Müdürlüğü neden BTS'nin bu konudaki diyalog ve randevu taleplerini reddetmektedir?
Yetkin ve tecrübeli personellerin çalışması gereken bölgelerdeki sürgünler sonucu oluşabilecek riskleri değerlendirdiniz mi? 
Kanser hastası olan, eşi felçli, kronik hasta veya çocuğu engelli olan çalışanların sürgün edilerek kişilerin ve ailelerinin sağlık durumlarının, ekonomik ve sosyal koşullarının göz önünde bulundurulmamasının yaratacağı mağduriyet ve sonuçlardan sorumlu olduğunuzu düşünüyor musunuz?