25 Kasım 2024 Pazartesi

HDP, binlerce avukatı mağdur eden ruhsat gasbını sordu

Haklarında soruşturma ya da kovuşturma olduğu gerekçesiyle binlerce avukat adayına ruhsatları verilmiyor. HDP Milletvekili Gülüm, binlerce avukatın mağdur olduğunu belirterek, Adalet Bakanı Gül’e kaç ruhsatın iptal edildiği ve mağduriyete yol açan Avukatlık Kanunu'nun 5. maddesini değiştirmeyi düşünüp düşünmediklerini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Züleyha Gülüm, avukatlık ruhsatlarının gasp edilmesine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

AVUKATLAR SALDIRININ ODAĞINDA
Son yıllarda iktidarın meslek gruplarına yönelik baskı, müdahale ve engellemeleri arttırdığına dikkat çeken Gülüm, mesleki faaliyetlerinden ve muhalif duruşlarından dolayı avukatların da bu engelleme ve saldırıların odağı haline geldiğini kaydetti. Gülüm, "Öyle ki cezaevlerinde, adliyelerde, emniyette sözlü ve fiziksel saldırılara maruz kalıyor, avukatlık yaptıkları dosyalardan yasaklanıyor, gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorlar. Avukatlar hukuken ve fiilen mesleki faaliyetlerini yürütemez bir durumdadırlar" dedi.

RUHSATLARI VERİLMEYEN BİNLERCE AVUKAT MAĞDUR EDİLDİ
Savunmaya yönelik engellemelerden birinin de ruhsat gaspları olduğunu hatırlatan Gülüm, özellikle 2016 yılından sonra stajını tamamlayarak ruhsat başvurusunda bulunan avukat adaylarına, haklarında devam eden kovuşturma ve soruşturma gerekçe gösterilerek ruhsat verilmediğini belirtti. Avukat adaylarının bu nedenle mesleklerine başlayamadıklarını ifade eden Gülüm, bulundukları illerin baroları aracılığıyla Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvurup ruhsatlarını alan bazı avukatlar hakkında ise Adalet Bakanlığı tarafından ruhsatlarının iptali yönünde dava açıldığını anımsattı. Bakanlığın ruhsat iptali için açtığı davaların TBB’nin takdir yetkisine müdahale niteliğinde olduğunu vurgulayan Gülüm, binlerce avukatın mağdur olduğunu belirtti.

MADDE KENDİ İÇİNDE ÇELİŞKİLER BARINDIRIYOR
Gülüm, ruhsatlarını almalarının önünde engel oluşturan ve mağduriyetlerine yol açan Avukatlık Kanunu 5. maddesinin 3. fıkrasının kaldırılmasını talep eden avukatların, maddenin kendi içinde çelişkiler barındırdığını, yanlış yorumlanmaya müsait olduğu ve "masumiyet karinesi" ilkesinin alenen ihlal edildiğine dikkat çektiğini söyledi. 

HDP İstanbul Milletvekili Gülüm, Bakan Gül’ün şu soruları yanıtlamasını istedi:

Bakanlığınız tarafından kaç avukat adayının ruhsat başvurusu hakkında olumsuz görüş bildirilmiştir? Olumsuz görüş bildirme hangi gerekçelerle yapılmıştır?

Avukat adayı hakkında yürütülen soruşturma, kovuşturma ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı nedeniyle Bakanlığınız tarafından kaç ruhsat başvurusuna ilişkin olumsuz görüş verilmiştir?

Bakanlığınız tarafından olumsuz görüş bildirilen başvurulardan kaç tanesi hakkında Türkiye Barolar Birliği tarafından Avukatlık Kanunu m.8/4 gereği ısrar kararı verilmiştir? Kaç avukat adayının ruhsat başvurusu hakkında ısrar kararı verilmemiştir?

Türkiye Barolar Birliği’nin ısrar kararı üzerine Bakanlığınız tarafından ilgili idari işlemin iptali istemiyle idari yargıda açtığı kaç dava derdest olmuştur?

Türkiye Barolar Birliği’nin ısrar kararı üzerine Bakanlığınız tarafından ilgili idari işlemin iptali istemiyle idari yargıda açılan ve sonuçlanan davalardan kaç tanesinin kabul ve kaç tanesi reddedilmiştir? Bu davaların kaçında yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir? 

Avukatların hak kayıplarına ve mağduriyetlerine sebep olan Avukatlık Kanunu'nun 5. maddesini değiştirmeyi düşünüyor musunuz?"