23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP: BİMEKS patronuna bir yaptırım uygulayacak mısınız?

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, BİMEKS işçilerinin 4 yıldır ödenmeyen maaşlarını almak için direndiklerini hatırlatarak Bakan Selçuk'a, işçilerin haklarını gasp eden BİMEKS patronuna bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, BİMEKS işçilerinin haklarının gasp edilmesini Meclis gündemine taşıdı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Gülüm, ekonomik krizin giderek derinleştiğini ve binlerce işçi ve emekçinin zor koşullarda yaşadığını belirtti. Bunun üzerine de bir de patronların hak gasplarına uğradıklarını söyleyen Gülüm, "Sosyal devlet olmanın gereği olarak iktidar işçi haklarını koruması, çalışma koşullarını iyileştirmesi ve iş cinayetlerini önlemesi gerekirken aksine uyguladığı politikalarla işçilere karşı işverenleri ve sermaye gruplarını desteklemektedir" dedi.

Türkiye'nin en büyük teknoloji ürünleri mağazalarından biri olan BİMEKS'in bir çok mağazasını boşaltıp ardından da kapatmaya giderek, binlerce işçinin işten çıkarıldığını hatırlatan Gülüm, 2016 ve 2018 yılları arasında maaşları ve tazminatları ödenmeden işten işçilerin, haklarını almak için direndiğini söyledi.

İşçilerin defalarca gözaltına alındığını da hatırlatan Gülüm, Bakan Selçuk'un şu soruları yanıtlamasını istedi:

■Yıllardır maaşlarını ve tazminatlarını alamayan BİMEKS işçilerinin ödemeleri neden yapılmamaktadır? İlgili şirket tarafından işçilerin gasp edilen ücretlerinin verilmesi için Bakanlık olarak herhangi bir çalışmanız var mıdır?-

■Maaşları ve tazminatları ödenmeden işten çıkarılan BİMEKS işçilerinin sayısı kaçtır? Söz konusu işçilere ödenmesi gereken toplam maaş ve tazminat miktarı ne kadardır?

■Yıllardır işçilerin ücretlerini ödemeyen BİMEKS şirketine yönelik herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Şirket yetkilileri hakkında herhangi bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır?

■Maaşlarını ve tazminatlarını almak için işçiler tarafından BİMEKS şirketine karşı açılan dava sayısı kaçtır? Bu davalar nasıl sonuçlanmıştır?

■Pandemi bahanesiyle işçilerin toplantı ve gösteri haklarını engelleyen ve işçileri darp eden emniyet güçleri hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

■Türkiye'de maaşlarını ve tazminatlarını alamayan, işten çıkarılan işçilerin ödemelerinin yapılmasına yönelik herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?