23 Eylül 2024 Pazartesi

HDP: Asgari ücret net 4 bin TL olmalıdır

HDP, 4 Aralık'ta görüşmelerine başlanacak olan asgari ücretin, net 4 bin TL olması gerektiğini belirtti. HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkanı Yardımcısı Köse, 4 Aralık'ta asgari ücret için kampanya başlattıklarını da açıklayarak, toplumun tüm kesimlerine birlikte ve kendi bağımsız eylemleriyle taraf olmaya çağırdı.

HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, 2021 Asgari Ücret Tespit Komisyon görüşmeleri öncesinde, partisinin ücret önerisini açıkladı. HDP İstanbul İl Örgütü'nde basın toplantısı düzenleyen Köse, asgari ücretin en az 4 bin TL olması gerektiğini kaydetti.

4 ARALIK'TA ASGARİ ÜCRET İÇİN KAMPANYA BAŞLATILIYOR
Tespit komisyonunun 4 Aralık'ta toplanacağını hatırlatan Köse, HDP olarak "bu düzen değişecek emek özgürleşecek" şiarıyla 4 Aralık'tan itibaren, "Sefalet ücreti değil, insanca yaşayacak bir ücret istiyoruz- Asgari ücret 4 bin lira olmalıdır" talebiyle kampanya başlatacaklarını duyurdu.

'MEVCUT ASGARİ ÜCRET SEFALET ÜCRETİDİR'
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı birkaç toplantıdan sonra milyonlarca çalışanın bir yıl boyunca alacağı ücreti belirleyeceğini kaydeden Köse, "Asgari ücret 2020 yılında brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira 70 kuruş olarak açıklanmıştı. Bu ücret sefalet ücreti düzeyindedir ve temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzaktır. Açlık sınırının 2500 TL ve yoksulluk sınırının 8.200 TL civarında olduğu bir dönemde insanca yaşayacak bir ücret almak en temel insan hakkıdır" dedi.

'ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN LİRA OLMALIDIR'
Köse, 2021 yılı için asgari ücretin, dört kişilik bir ailenin tüm ihtiyaçları gözetilerek ve vergiden muaf tutularak belirlenmesini ve net 4 bin lira olması gerektiğini söyledi. 

'9 MİLYONA YAKIN İŞÇİ ASGARİ ÜCRET ALIYOR'
Köse, SGK istatistiklerine göre 2019 yılı itibariyle sigortalıların yaklaşık yüzde 37'sinin asgari ücret aldığını belirterek, şunları söyledi: "Biraz üzerinde ücret alanlarla birlikte bu oran yüzde 60'a ulaşıyor. Bunun karşılığı rakamsal olarak şudur: 9 milyona yakın işçi asgari ücret ve biraz üzerinde ücret alıyor. Kayıt dışı çalışanlarla birlikte asgari ücretle yaşamak zorunda kalanların çok daha fazla olduğu ise ortadadır. Milyonlarca insan mutfak masrafını dahi karşılamayan bu ücretle yaşayamaz. Şimdi buna bir de salgın eklenmiştir. İyi beslenme ve hijyen koşullarında yaşama, maske kullanımının getirdiği maliyetle birlikte zaten açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edilen milyonlarca insan hiçbir önlem alınmadan salgına teslim edildi. Bunun için de asgari ücret net 4 bin lira olmalıdır."

'TÜİK'İN ENFLASYONU GERÇEK DEĞİLDİR, DİKKATE ALINMAMALIDIR'
Asgari ücretin işçinin ailesini ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde, insan onuruna yaraşır bir düzeyde tespit edilmesi gerektiğini altını çizen Köse, şöyle devam etti: "Asgari ücretin belirlenmesinde yalnızca enflasyon oranının dikkate alınması ya da bu oranın biraz üzerinde bir oranın belirlenmesi reel ücret kaybını karşılamaz. Kayıpların karşılanmasında enflasyon artışı, büyüme oranı gibi unsurların yanında eğitim, sağlık gibi kamusal hizmetlerin ticarileşmesi ve piyasa koşullarında verilmesi süreçlerinin yarattığı maliyet ve gelir kaybı da dikkate alınmalıdır."

'KOMİSYON LAĞVEDİLMELİ'
15 kişiden oluşan Asgari Ücret Temspit Komisyonu'nda, işçileri temsilen sadece 5 kişinin bulunduğunu söyleyen Köse, "Bu komisyonda işçilerin 5 kişi ile temsil edilmesi, belirlemede işçilerin nasıl temsil edileceğini tartışmalı hale getirmektedir. Bu tespit komisyonunun yapacağı tartışmalar da işçi lehine bir şey çıkmayacaktır. Komisyonun bileşimi değiştirilmeli ya da Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilerek asgari ücretin belirlenmesi grev hakkını da kapsayacak biçimde bir toplu pazarlık süreci olarak ele alınmalıdır" diye konuştu.

'TEMEL KAMUSAL HİZMETLER PARASIZ OLMALI'
HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, "Asgari ücretle yaşamak mümkün değildir" diyerek, askeri ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımının asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmasını, ulaşım, eğitim ve sağlığında parasız olması gerektiğini vurguladı.

'KAZANIMLAR ORTAK MÜCADELEMİZ İLE OLUR'
HDP olarak, "kazanımlar hepimizin ortak mücadelesiyle mümkün" dediklerini vurgulayan Köse, sendikaları, işçileri, emekçileri, yoksulları, yoksunları, kadınları, gençleri asgari ücretin belirlenmesinde ortak ve kendi bağımsız eylem ve etkinlikleriyle taraf olmaya çağırdı.