22 Eylül 2024 Pazar

HDP: AKP-MHP ittifakının kar hırsı katliamların yolunu açıyor

HDP, Amasra'daki madende 41 işçinin katledilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, yaşananların kaza ya da kader olmadığına işaret etti, "Emeği hor gören, yoksulların açlığından doyan AKP-MHP iktidarının yarattığı rant rejimi ve kar hırsı, maden ocaklarında katliamların ortaya çıkmasına neden olmaktadır" diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Amasra'da 41 maden işçisinin katledilmesine ilişkin açıklama yaptı. Yaşananların kaza ya da kader olmadığı vurgulanan açıklamada, "Denetimsiz ve güvencesiz çalışma koşulları, iş cinayetlerinin ve işçi ölümlerinin yegane sebebidir. Emeği hor gören, yoksulların açlığından doyan AKP-MHP iktidarının yarattığı rant rejimi ve kar hırsı, maden ocaklarında katliamların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu rant düzeni siyaset, bürokrasi ve sermayenin bileşenleri olduğu bir kartel ortaklığının sonucudur. Bu ortaklığın bir ayağını AKP-MHP ittifakı, diğer ayaklarını ise yandaş sermaye ve yasal denetim görevini yapmayan bürokrasi oluşturmaktadır" denildi.

2021 yılında 68 olmak üzere AKP'li yıllarda iki bine yakın maden işçisinin yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, "Güvencesiz çalıştırma biçimleri, sendikal harekete ağır baskılar ve işçiyi gözetmeyen politikaların sonuçlarını Soma, Ermenek, Şirvan, Karadon, Küre, Mustafakemalpaşa, Gediz, Dursunbey, Çöllolar, Aşkale ve Kozlu'dan biliyoruz. Amasra'da işçi katliamının yaşandığı madenle ilgili çok sayıda tehlike ve ihmal iddiası varken, AKP-MHP iktidarı her zamanki gibi gerçekleri arayan kişiler hakkında soruşturma açmakla tehdit etmektedir" diye belirtildi.

Maden kazalarındaki iş cinayetlerini "fıtratında var" diyerek savunan bu ceberrut sisteminle mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan HDP MYK, "İnsan onuruna aykırı çalışma koşulları, işçi güvenliği ve iş sağlığı konularında yapısal düzenlemelerin yapılmasını ve uluslararası standartların uygulanmasını mücadelemizin temeli olarak görüyoruz. İktidar, yargı sopasıyla gerçeklerin üstünü örtmek ve toplumu sessizliğe gömmek istese de hakikatler açığa çıkmaya ve bizler tarafından dillendirilmeye devam edecektir" dedi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığında dileğinde bulunan HDP MYK, "İşçilerin ve emekçilerin yanında olmaya devam edeceğimizin sözünü yineliyoruz" diye kaydetti.

HDP HEYETİ AMASRA'YA GİDİYOR
Bu arada HDP, yaşanan maden katliamını yerinde incelemek üzere Amasra'ya bir heyet gönderdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Şaziye Köse ve Rıdvan Turan ile Hüseyin Taka ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi Zeki Tonbak'ın yer aldığı heyet Amasra'ya doğru yola çıktı. Heyet üyeleri maden faciasının yaşandığı yerde incelemelerde bulunarak, yaşamını yitirenlerin ve hastaneye kaldırılan yaralıların ailelerini ziyaret edecek.