20 Eylül 2024 Cuma

HDP adayları: Barış, adalet ve özgürlük için oylar HDP'ye

24 Haziran baskın seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nin değişik illerde çalışma yürüten adayları halkın nabzını yansıtıyor. Adaylar, insanların AKP'den kurtulmak istediğini belirtirken, barış, adalet ve özgürlük için HDP'ye oy vermeye çağırıyor.
24 Haziran seçimlerine çok az bir süre kaldı. HDP adayları engellemelere rağmen yoğun bir tempoda çalışıyor. HDP'nin Ankara'dan gençlik adayı Emine Kaya ve Tülya Sönmez Aytekin, Rize'den Köna Hazar Özsoy, Aydın'dan Özlem Tunç, Tekirdağ'dan Tekin Çatalkaya, Kocaeli'den Murat Ozan, Manisa'dan Bayram Sönmez, İstanbul'dan Suruç şehitlerinden Uğur Özkan'ın ağabeyi Süleyman Özkan, Balıkesir'den Şahin Çoban ETHA'ya konuştu. 
 
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisi 21 yaşındaki Emine Kaya, Ankara 1. bölge 3. sıra milletvekili adayı. 
Kaya, "Neden HDP?" sorusuna, "Halkların parlamentoda temsiliyetini sağlayabileceği tek yer HDP'dir" yanıtını verdi. Kaya, "Çünkü, biz tekçi değiliz, biz çokluktan yanayız. Kadınlar ve gençlikte HDP'nin tek alternatif olduğu görüşü hakim" dedi. AKP iktidarı döneminde kadın cinayetleri, taciz ve tecavüzün, çocuk istismarının arttığını belirten Kaya, HDP'nin AKP'nin bu politikalarına karşı mücadele ettiğini kaydetti. 
 
Esnafla yaptıkları görüşmelerde ekonominin ve işlerinin kötüye gittiğini söylediklerini aktaran Kaya, "HDP'nin ekonomi politikalarını desteklediğini ve bununla birlikte bir kalkındırma sağlanabileceği düşüncelerini ifade ediyorlar" diye konuştu. Çalışmaları esnasında tam tersi tartışmalara da maruz kaldıklarını belirten Kaya, "Ama insanlara kendimizi anlatabildiğimiz ölçüde bunun farkına varabiliyorlar. Gençler ve kadınlar olarak bu süreçte oylarımızı mutlaka kullanalım. Oylarımızı kullanmakla yetinmeyelim, sandıklarda görevli olalım. Bu düzeni gençler ve kadınlar olarak bizler değiştireceğiz" dedi.
 
Bir diğer Ankara adayı Tülya Sönmez Aytekin, uzun yıllar sendikal faaliyet yürütmüş bir isim. Çalışmalarında "Farklı düşünüyorum ama siz oy vereceğim" diyen insanlarla karşılaştıklarını kaydeden Aytekin, "HDP bir kadın partisi ve çok renkli. Her düşünceden, her kesimden insan var. Emeğin, adaletin yanında. Savaş olmasın barış olsun diyen herkesin HDP'ye oy vermesi gerekir" diye konuştu. 
 
HDP HER KÜLTÜRÜN KENDİNİ VAR ETTİĞİ PARTİDİR
HDP Rize 2. sıra milletvekili adayı Köna Hazar Özsoy, kendisini şöyle tanıttı: "Laz bir baba ile Kürt annenin oğlu olarak dünyaya geldim. Bir ismim Lazca, köna ışık demek. Diğer ismim Kürtçe, hazar bin demek. Bin ışık, sönmeyen ışık anlamında. Bana sorarsanız, halkların kardeşliğinin meyvesi gibi bir şey. İki halka da yakınlığım olduğunu düşünüyorum. Artvin Çoruh Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi okuyorum. Öğrencilerin ve akademisyenlerin sorunlarıyla da ilgili olan biriyim. Ayrıca inşaat işçisiyim. Yine işçilerin hem taşeronlaşmayla ilgili sorunları hem geçim problemleriyle hemhal olan biriyim."
 
Rize'de aşırı milliyetçi ortam yaratıldığı için çok görünür bir çalışma yürütemediklerini belirten Özsoy, çoğunlukla birebir ev ziyaretleri, insanlarla sohbet ederek HDP'yi anlattıklarını kaydetti. Özsoy, "Beklentimizden çok daha iyi gidiyor" diye ekledi.
 
Özsoy, "Aslında bugün HDP, tek muhalefet görevini üstlenen parti. Bunun yanında ne kadar medya eliyle iktidar bizi vurmak istese de Türkiye partisi olduğumuzu düşünüyorum. HDP'ye gönül verenler bunu şöyle kanıtlayabilir. Biz bu ülkenin Kürdistan'ından da oy alıyoruz, Karadeniz'inden de oy alıyoruz, Ege'si, Akdeniz'i, İç Anadolu'sundan da oy alıyoruz. Önceliklerimiz olmakla birlikte her kesime hitap eden bir partiyiz. Her ırkın, her kültürün, her dinin kendini var ettiği bir partiyiz" dedi. 
 
AKP HERKESLE SAVAŞIYOR
 
HDP Tekirdağ milletvekili adayı Tekin Çatalkaya, Bingöl doğumlu. 10 yıla yakın süre İstanbul'da çeşitli sektörlerde işçi olarak çalışan Çatalkaya, daha sonra Çorlu ve Tekirdağ bölgesinde çalışmaya devam etti, sendikal mücadele yürüttü. 
 
Çatalkaya, bu ülkenin bütün renklerini kapsadığı, Kürt sorununa ve başkaca sorunlara çözüm üretebilecek tek parti olduğu, temiz ve doğru bir politika yürüttüğü, ülkede yaşayan herkesi kapsadığı için halkın HDP'ye oy vermesini istedi. 
 
Tekirdağ halkının HDP'nin barajı geçmesini istediğini dile getiren Çatalkaya, "AKP'nin girdiği tek savaş Kürtlerle değil herkesle olacaktır. Fakat umudumuz yüksek, çalışmalarımıza son sürat devam ediyoruz. Kazanacağız" dedi.
 
HDP ENGELLİLERİN ÖZGÜR PLATFORMUDUR
 
HDP Manisa adayı Bayram Sönmez, müzik öğretmenliği yapıyor ve 8 yıldır devrimci mücadele içerisinde yer alıyor. 
 
Mahalle mahalle dolaşarak HDP'yi anlattıklarını söyleyen Sönmez, engelli bir birey olduğunu söyleyerek, AKP'nin herhangi bir engelliye herhangi bir vaatte bulunmadığına dikkat çekti. Sönmez, "İktidarın samimi bir yaklaşımı yok. Yüzde 35'i doğuştan olmak üzere yüzde 65'i dolaylı yollardan kaza ve rahatsızlıklardan dolayı engelli olma olasılığının yüksek olduğu bir toplumdayız. Bugün sistem partilerinin tamamının buna karşı herhangi bir çözüm önerilerinin olmadığını düşünüyorum. HDP'de engellilerin özgürlük alanı olduğunu düşünüyorum. HDP, engellinin engelli gibi davranabildiği ve bu yüzden hor görülmediği bir platformdur. Çözüm önerileri var" diye konuştu.
 
HDP YOKSULLARIN VE EZİLENLERİN PARTİSİDİR
 
HDP Kocaeli milletvekili adayı Murat Ozan, halkta uzun süredir AKP'ye karşı birikmiş bir tepki olduğunu ve görüştükleri seçmenlerin halklar arasında kardeşlik ve barış istediğini vurguladı. Ozan, halkın ayrımcılık ve ayrıştırmadan rahatsız olduğunu belirterek, "AKP 16 yıllık iktidarında demokratik hakları ortadan kaldırdı. Halk AKP'den kurtulmak istiyor. Halk partilerde değişim istiyor. Ekonomik sıkıntılar var, fabrikalar kapanıyor. Buna karşılık HDP yaptığı politikalarla bir yanıt oluyor. HDP yoksulların ve ezilenlerin kendilerini bulabildiği bir partidir" diyor. 
 
Ozan, sivil toplum örgütleri ve derneklerle görüşmelerinde "HDP'nin barajı geçmesi için destek vereceğiz" dediğini de anlatırken, "Olumlu bir hava var" diye ekledi. 
 
EN BÜYÜK ADALETSİZLİĞİ AKP YAPTI
 
HDP'nin İstanbul'dan bir diğer adayı Süleyman Özkan. 3. bölge milletvekili adayı olan Özkan Cizre doğumlu. 1990'ların kirli savaş döneminin tanığı olan Özkan ve ailesi 1995'de yaşadıkları baskılar üzerine İstanbul'a göç eden Kürt ailelerden. 
 
Özkan, kendisini tanıtırken, "Suruç şehidi Uğur Özkan'ın abisiyim. Aynı zamanda Suruç ailelerindenim. Suruç ailelerinden doğru aday oldum. Hemen bir çok çalışmada yer aldım" dedi. 
 
Özkan, bu yaşına kadar halkın teveccühüne batıda ilk defa tanık olduğunu, AKP'lisinden İyi Partilisine kadar bir çok kişinin HDP'nin seçim çalışmasına katkı sunmak istediğini belirterek, şöyle devam etti: "Müthiş bir halk desteği var. Halkın bu isteği sandığa yansırsa HDP büyük bir başarı ile çıkacaktır. Bizim yaşadığımız coğrafyada 1915 Ermeni soykırımından bu yana katliamların ardı arkası kesilmedi. Hiçbirinin hesabı sorulmadı, açığa çıkarılmadı. HDP bu dönem halk için büyük bir şanstır. Bu coğrafya için büyük bir şanstır. Roman'ı, Türk'ü, Kürd'ü, Alevisi ve inançların hepsinin düşüncelerini özgürce ifade edeceği bir platform. Hangi iktidar geldiyse bu coğrafyaya katliam ve baskıdan başka bir şey getirmedi. AKP adaleti getireceğini söylüyordu. En büyük adaletsizliği kendisi yapıyor. AKP, 2015'ten itibaren Suruç ile başlayarak Cizre başta gelmek üzere Türkiye'nin bir çok yerini kan gölüne çevirdi. Ben herkese HDP'ye destek verme çağrısı yapıyorum."
 
HDP Aydın milletvekili adayı Özlem Tunç ise Suruç katliamı tanıklarından. Katliamdan yaralı olarak kurtulan Tunç, uzun süre ESP ve SKM'de faaliyet yürüttüğünü belirtti. 
"7 Haziran'ı aşan bir duygu var. Halkın da tepkisi olumlu" diyen Tunç, HDP'nin aynı zamanda kadınların partisi olduğunu belirtti. Tunç, "Barış, adalet ve özgürlük isteyen herkesin HDP'ye oy vermesi gerekir" dedi. 
 
24 HAZİRAN'DA BAŞARACAĞIZ
 
HDP Balıkesir adayı Şahin Çoban emekli öğretmen ve KESK'in kurucularından. Eğitim-Sen genel merkez yöneticiliği de yapan Çoban, HDP'nin kadınların, gençlerin, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik isteyenlerin partisi olduğunu söyledi.
 
Çoban, "Halkın tepkisi çok çok iyi. Bütün esnafı geziyoruz. Görüştüğümüz insanlar, 'Biz HDP'ye oy vermeye mecburuz. Türkiye'nin bu girdaptan kurtulması için HDP'ye oy vermek gerektiğini biliyoruz' diyorlar. Aksi bir tepki ile karşılaşmadık, bu konuda da çok umutluyum. 24 Haziran'da başaracağız" dedi.