20 Eylül 2024 Cuma

HDP: Adalet sadece Saray tabelalarında

301 Madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının karar duruşmasında çıkan cezalara ilişkin yazılı açıklama yapan HDP, "Türkiye'de adalet artık sadece Saray tabelalarındadır" dedi.
301 i?çinin ya?amını yitirdiği Soma Katliamı'na ili?kin açılan davada Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın beraat etmesi, patron Can Gürkan'a 15 yıl ve genel müdür Ramazan Doğru'ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine ilişkin Halkların Demokratik Partisi (HDP) yazılı açıklama yaptı. 
 
301 emekçinin yaşamını yitirdiği maden cinayetinde, ne madenci ailelerini ne de vicdan sahibi kamuoyuna rahatlatacak bir sonuç çıkmadığını belirten HDP, "Öğrencilere hapis, holding patronlarına beraat dağıtan adalet sistemi" dedi.
 
Mahkemenin sanıkların çoğuna beraat ya da düşük cezalar verdiğine dikkat çekilen açıklamada "Mahkeme bu kararla iş güvenliğini ve emekçinin hayatını dikkate almayan şirketlere cesaret vermiştir" denildi.
 
Açıklamada, işyeri sahibi Can Gürkan 15 yıl ceza alsa da, infaz yasasındaki değişiklik nedeniyle 6 yıl cezaevinde kalacağı vurgulanarak mahkemenin bu kararı ile toplumun yargıdan umduğu adalet beklentisinin büyük bir yara aldığı ifade edildi.
 
TÜRKİYE YARGISI SERMAYENİN YARGISI
 
"Bu skandal mahkeme kararı, Türkiye yargısının sermayenin ve holdinglerin savunucusu olduğunu göstermiştir" diyen HDP, madencilerin ailelerinin büyük bir çöküntü yaşadığı belirtt.
 
HDP, "Yargı tarafından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilen bir karikatürün bulunduğu pankartı mezuniyet töreninde taşıyan ODTÜ'lü öğrenciler tutuklanıp cezaevine gönderilirken, Soma A.Ş patronu Alp Gürkan 301 insanın hayatını kaybetmesine neden olmaktan beraat etmiştir" diyerek yaşananların adaletsizliğine vurgu yaptı. 
 
Türkiye'de adaletin artık sadece Saray tabelalarında olduğu belirten HDP, 301 madenciyi öldüren, ailelerine adaletsizliği hak gören, üniversite öğrencilerini tehlikeli sayan anlayışa ve bu sisteme karşı mücadeleyi büyüteceğini ifade etti.