5 Ekim 2024 Cumartesi

HDP: 5 yıldır direniyoruz, dünden daha güçlü ve kararlıyız

HDP, 4 Kasım darbesine ilişkin açıklama yaptı, "5 yıldır siyasi darbeye karşı direniyoruz, dünden daha güçlü ve kararlıyız" dedi. Açıklamada, HDP'nin demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmadığı ve olmayacağı vurgulandı, "Biz kazanacağız, halklarımız ve direnen yoldaşlarımız kazanacak" denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), 5 yıl önce gerçekleştirilen ve dönemin Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın tutuklandığı 4 Kasım siyasi darbesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "5 yıldır siyasi darbeye karşı direniyoruz, dünden daha güçlü ve kararlıyız" denildi.

'4 KASIM'DA HALK İRADESİ GASP EDİLDİ'
4 Kasım 2016 tarihinde dönemin Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile onlarca milletvekilinin tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, "4 Kasım'da halk iradesi gasp edildi; hukuk dışı operasyonlarla demokratik siyaset tasfiye edilerek halkların özgürlük, eşitlik ve barış talebinin yok edilmesi amaçlandı. Bu operasyonların hukuki değil siyasi olduğu AİHM'in doğrudan bu darbeyi konu alan kararıyla ve iktidar mensuplarının dönem dönem yaptıkları açıklamalarla da tescillenmiştir" denildi.

'DARBE ERDOĞAN'IN TALİMATIYLA BAŞLADI'
4 Kasım darbe sürecinin Erdoğan'ın 28 Temmuz 2015'de dokunulmazlıkların kaldırılması talimatıyla başladığını hatırlatan HDP, dava süreçlerini yürüten hakim ve savcıları iktidarın talimatıyla hareket eden partizanlar olarak nitelendirdi.

'HDP FAŞİZME KARŞI ÖRGÜTLÜ İTİRAZIN ADRESİDİR'
İrade gasplarının HDP ve HDP'li belediyelerle sınırlı kalmadığına, üniversiteler, dernekler, kitle örgütleriyle devam ettiğine işaret eden HDP, "Saldırının HDP'den başlatılmasının elbette nedenleri vardı. HDP, Türkiye'de faşizme karşı örgütlü itirazın ve mücadelenin adresidir; Türkiye halklarının, ortak, eşit ve özgür yaşamını kuracak en etkin toplumsal ve siyasal güç konumdadır. İktidar odakları, HDP var olduğu sürece Türkiye'de faşizmi kurumsallaştıramayacaklarını fark ederek partimizi hedef aldı. Ancak iktidarının tehlikede olduğunu gören AKP ve ortağı sadece siyasi darbeyi başlatmakla kalmadı; 2015'ten sonra çözüm masasını devirerek savaş ve çökertme planlarını devreye soktu ve Türkiye'de siyasi, ekonomik, toplumsal krizlerin derinleşmesine neden oldu" diye belirtti.

4 Kasım ile başlayan sürecin Kobanê kumpas davası ve HDP hakkında açılan kapatma davasıyla devam ettiği kaydedilen açıklamada, 7 Haziran seçimlerinde yaşanılan yenilginin acısının HDP ve halklara ödetilmek istendiğini söyledi. Açıklamada, "HDP'nin siyasetiyle başa çıkamayanlar onu zulümle, baskıyla, yargıyla sindireceklerini düşünüyor" denildi.

'HALKLARIMIZ VE DİRENEN YOLDAŞLARIMIZ KAZANACAK'
Beş yıldır halkla birlikte direndiklerini belirten HDP açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Eskisinden daha güçlü ve kararlıyız. Darbeciler ise her geçen gün batıyor. Yarattıkları krizlerle birlikte kaybetmeye mahkumlar. Bizler 'HDP değil faşizm çözülecek' demiştik öyle de oluyor; çözümsüzlükte ısrar edenler çözülürken partimiz dimdik ayaktadır ve Türkiye halklarına umut olmaya devam ediyor.

"5. yılında halklarımızın emeği ve oylarıyla temsil hakkını kazanan vekillerimiz şahsında partimize yapılmış olan bu siyasi darbeye karşı mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaseti tasfiye ve zulüm operasyonlarına asla teslim olmadık, olmayacağız. Biz kazanacağız, halklarımız ve direnen yoldaşlarımız kazanacak."