22 Eylül 2024 Pazar

HDP: 1 Mayıs'ta açlığa terk edilen göçmen emekçileri unutmayacağız

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Eş Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, tüm göçmen işçilerin pandemi süresince işsizlik fonundan, sosyal ve finansal destek fonlarından; elektrik, su ve ısınma gibi temel ihtiyaçlardan faydalanmalarının sağlanmasını istedi.

HDP Göçmen ve Mülteci Komisyonu Eş Sözcüsü Gülsüm Ağaoğlu, 1 Mayıs'a giderken göçmen işçilerin durumuna ilişkin açıklama yaptı.

Covid-19 salgını nedeniyle Türkiye'de neredeyse tamamı güvencesiz ve kayıtsız çalışan 1 milyonu aşkın göçmen emekçi işten çıkarılarak aileleri ile birlikte açlığa terk edildiğini belirten Ağaoğlu, "Salgın sürecini en ağır biçimde, çoğunluğu 2 aya yakın süredir hiçbir gelir veya güvence olmadan 4 milyonu aşkın göçmen yaşamaktadır" dedi.

Ağaoğlu, "Göçmen emekçilerin bir kısmı işten çıkarılırken zaten asgari ücretin altındaki ücretlerini alamayarak sömürü sisteminin en bariz mağduru haline getirilmişlerdir. Dahası, hiçbir göçmen işten çıkarıldıktan sonra işsizlik ödeneği veya benzer bir yardım fonundan düzenli bir destek alabilmiş değildir. Göçmenlere dayatılan güvencesizlik ve terk edilmişlik en az pandemi kadar ölümcül ve travmatiktir" diye kaydetti.

Halihazırda emekçilerin alabildiğine sömürüldüğü bu sermaye düzeninde göçmen emekçiler patronlara "ucuz iş gücü" olarak kârlarını arttırma fırsatı sağlarken, kriz koşullarında tazminatsız ve hiçbir hak talebinde bulunamadan işten atılmaları bu emekçi kesime ve ailelerine çok daha ağır bedeller ödettiğini vurgulayan Ağaoğlu, "Türkiye'de ve Dünya genelinde emekçi halkların dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı pandemi koşullarında karşılarken tüm ilerici kesimleri, işçi sınıfının temel taleplerini, en çok sömürülen göçmen emekçilerin haklarını kapsayacak biçimde gündeme taşımaya ve sahiplenmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tüm göçmen işçilerin pandemi süresince işsizlik fonundan, sosyal ve finansal destek fonlarından; elektrik, su ve ısınma gibi temel ihtiyaçlardan faydalanmalarının sağlanmasını isteyen Ağaoğlu, "Pandemi sürecinde hijyen malzemelerine ücretsiz erişimleri için gerekli önlemler alınmalıdır. Göçmen ailelerde özellikle kadınların ve çocukların ev içi şiddete karşı her açıdan desteklenmesine yönelik stratejik planlamalar en kısa zamanda uygulamaya geçirilmelidir" dedi.

İşsizlik koşullarında göçmenlere yönelik nefret söyleminin bilinçli biçimde özellikle sosyal medyada artmasını destekleyen söylemlerin reddedilmesini, ayrımcılığı ve ırkçılığı derinleştiren nefret söylemi hukuki bağlamda etkin biçimde işletilmesini isteyen Ağaoğlu, "Bir arada yaşayacağız, eşit haklar için mülteci emeği üzerindeki her tür sömürüye son verilmelidir" diye belirtti.