5 Ekim 2024 Cumartesi

HDK'den Paris Komünü'nün 150. yılı açıklaması

HDK İstanbul Meclisi İl Yürütme Kurulu, Paris Komünü'nün 150. yılı dolayısıyla açıklama yaptı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul Meclisi İl Yürütme Kurulu, Paris Komünü'nün 150. yılı dolayısıyla açıklama yaptı.

Açıklamada, "Tüm değerlerin yaratıcısı emekçi halkın, kendi geleceğine sahip olarak kaderini özgürce çizmek adına giriştiği tarihin büyük devrimlerinden Paris Komünü'nün üzerinden bir buçuk asır geçti" denildi.

Kadınlar, proleterler ve toplumun yoksul, ezilen kesimlerinin, başından sonuna merkezinde bulunduğu, inşasından savunmasına kadar her aşamasına toplumsal özgürlük davasına duyulan ikirciksiz bir bağlılıkla sahip çıktığı Komün, 71 günlük varlık süreciyle insanlığın belleğinde mücadele ve sömürüsüz yaşamı yaratma iradesini çelikleştirecek izler bıraktığı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Birbirini nasırlı ellerinden tanıyan dünyanın her yerindeki emekçiler ve özgürlük adına mücadele verenler için mekan ve zaman engeli tanımaksızın yol gösteren bir pusula oldu. Uygarlık tarihi içinde en kapsamlı sömürü sistemi olarak yapısallık kazanan kapitalizme karşı tam anlamıyla bir özyönetim atılımı olarak gelişen Paris Komünü, başarıları ve kazanımlarıyla verdiği inanç kadar eksiklerinden çıkarılan derslerden süzülen bilinçle de sonraki toplumsal mücadelelerin ve devrimlerin, yönünü bulmak için başvurduğu bir yıldıza dönüştü. Burjuvazinin önermekten öteye götürmediği demokratik görevleri, hem de kent büyük bir kuşatma altındayken, yerine getirme iradesi ve yeteneğini gösteren Komün, kapitalistlerin ağzında sahtekarlığın temsiline dönüşen demokrasinin esasını ortaya koydu.

"1848 devrimlerinin bastırılması için kendisine rol biçilen Louise Bonapart'ın (III.Napolyon) 1852 Aralık'ında gerçekleştirdiği darbeyle hayata geçirdiği saltanat ve istibdatın yol açtığı ekonomik yıkım ve nihayetinde Prusya işgaliyle yaşanan ulusal aşağılanma, 'vatan' denilen şeyin zenginlerin para kasasından başka birşey olmadığını göstermekteydi. Yaşamın onurlu ve özgür kılınmasıyla değerin var olduğunu gösteren Parisli işçi ve emekçiler, bu bilinçle ayak bastıkları her karış toprağı, bedensel güçlerini böyle bir yaşamı inşa ederken ve savunurken harcadıkları her anı ve bu esnada geliştirdikleri her türlü ilişkiyi insan olmanın yüceltici hazzını yaşatan bir değere dönüştürmesini bildiler. Paris Komünü'nün mücadele ve inşa pratikleri, sonraki yarım asırlık tarihsel süreçte gelişen Büyük Ekim Devrimi'nin öncülerinin 'ulus, vatan, barış ve sınıf mücadelesi' gibi kilit öneme haiz konularda sağlam ve isabetli kararlar almalarında en önemli öğretici değer oldu. Bu anlamda; Paris Komünü, yenildiği Prusya ordusuyla el ele verip Paris halkını ezmeye kalkıştığında kendini (gerçek yüzünü) ele veren burjuvazinin (Fransız) ordusuna karşı halkın özsavunmasının örgütlenişidir. Toplumun, kanını emenlere rıza gösterir halde tutulmasını sağlayan siyasal dine karşı hayata geçirilen devlet ve din ayrımıyla dinadamı kılığındaki jandarmalara indirilen darbedir. Uydurulan yasalarla resmileştirilmiş soygunculuk uygulaması olarak halka dayatılan 'para cezaları'nın ve gece çalışma uygulamasının kaldırılmasıyla toplumsal adaletin temelinin atılışıdır. Fabrika ve atölyelerin denetimini işçilerin ele almasıdır. Paris Komünü, 'Kanlı Hafta'da (21-28 Mayıs 1871) barikatlarda gözünü kırpmadan savaşan kadınlardır. Komün, 71 günden çok daha fazlası; 71 güne sığdırılan görkemli bir toplumsal dönüşüm gerçekliğidir. 

"Aradan geçen 150 yıllık zaman, özgürlük adına hazırlanan mücadele programlarının ,Komün tecrübelerinden de alınan güçle, yaşamda daha etkili uygulanacak şekilde yetkinleştirildiği bir dönem oldu. 150 yıl öncesinin mücadele ortamında Paris'te atan nabzı bugün Türkiye ve Kürdistan'da damarlarında duyumsayan halkların demokratik kongre hareketi, devrimler tarihinin bu görkemli olayını, beslendiği, güç aldığı ve güncele uygulayarak büyütmeyi hedeflediği bir değer olarak sahiplenmektedir. Selçuklu egemenleri tarafından Frank askerlerine kırdırılan Baba İshak'tan, işgalci Prusyalılarla ortaklaşan Fransız ordusunun  bastırdığı Paris Komünü'ne, Ekim Devrimi'nden Rojava Devrimi'ne; toplumsal mücadeleler tarihinin büyük tecrübeleri üzerinde yükselen ve güç alan Halkların Demokratik Kongresi sahip olduğu geniş özgürlük perspektifiyle Yeni Yaşamı örme gücünü günden güne büyütecektir. Krizin derinleştiği, kolonyalist savaş politikalarının tek çıkar yol olarak halkların önüne bedel olarak konduğu 2021 Türkiye ve Kürdistan'ında Akp-MHP iktidarına karşı özgürlüğü meclis ve komünlerle örgütleyecek olan kongremiz; eşitlikçi, adil, özgür ve barış içinde bir yaşamı örme hedefinde tarihe birer yıldız olarak geçen mücadele tecrübelerinin ışığından yararlanacak ve geleceği aydınlatan ışığı gürleştirecektir."